מדינת ישראל חווה בימים אלה גל חום קיצוני שזכה לשם "קראון". בימים הקרובים ימשיכו הטמפרטורות לעלות וברוב חלקי הארץ יהיו שרב ועומסי חום כבדים, ועד יום רביעי לפחות יישאר החום ברמות שיא. מומחים רבים אומרים שזה לא יהיה אירוע החום האחרון לקיץ זה.
מחקריו של ד"ר אסף הוכמן מהמכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית מתמקדים בחיזוי מזג אוויר קיצוני. לדבריו, גל חום כמו זה שאנו חווים היום יהפוך בעתיד הקרוב לנורמה. לפני כמה חודשים, לדבריו, הוא פרסם מחקר העוסק בגלי החום בעתיד, ובהשפעות של עליית ריכוז גזי החממה באטמוספירה על עוצמתם. "הממצאים העיקריים של המחקר", הוא מסביר, "הם שהקיץ בעתיד יתאפיין בגלי חום עוצמתיים, ממושכים ומסוכנים".
למה זה קורה?
"ככל שנוסף לאטמוספירה יותר פחמן דו-חמצני, כך משתפרת היכולת של האטמוספירה לשמור את החום שמגיע מהשמש ופוגע בכדור הארץ. בעקבות זאת הטמפרטורות עולות, וכך יש יותר תופעות קיצון. גלי החום בקיץ צפויים להיות תכופים פי שבעה וממושכים פי שלושה, ולהוביל לפי עשרה יותר מקרי תמותה עודפת. כלומר, כ-300 בני אדם בשנה ימותו בישראל כתוצאה מגלי החום הקיציים.
"כשאנחנו בודקים במודלים עתידיים מה קורה, אנחנו רואים שהמשך, השכיחות והעוצמה של גלי החום משתנים, והדבר מובהק בכל המודלים. יש אזורים שמושפעים מכך פחות, אבל במזרח התיכון אנחנו מושפעים מאוד כי ישראל היא על גבול המדבר, וכל שינוי קטן באטמוספירה מורגש. באזור שלנו כל תנודה קטנה משפיעה".
מה ההשלכות של גלי החום האלה על האוכלוסייה?
"במחקר בדקנו גם את נתוני התמותה בישראל בגלי חום, ומצאנו שמושפעים מהם בעיקר אנשים מעל גיל 65. התמותה העודפת בגלי חום קיצוניים היא של 35 אנשים. יש מושג שנקרא 'נקודת הטמפרטורה הלחה', המגדיר את הערך שעד אליו בן אדם יכול לקרר את עצמו בעזרת הזעה עצמית ובלי קירור חיצוני. באקלים יבש עדיין נוכל לקרר את עצמנו ביעילות, אבל באירועים שבהם הטמפרטורה וגם הלחות גבוהות – ממש מסוכן להיות בחוץ. יש אירועים כאלה במפרץ הפרסי בימינו, ובעתיד יהיו יותר ימים כאלה. מובן שאוכלוסיות בסיכון ואנשים מבוגרים יחוו זאת בשלב מוקדם יותר והסכנה תהיה גבוהה יותר".