בעוד ישראל נערכת לתרחיש של תקיפה במתקני הגרעין באיראן, היערכות שכוללת רכש מטוסי קרב מתקדמים, מתדלקים וחימושים, בימים אלו מתקיים תרגיל משותף מסדרת תרגילי "אלוני הבזלת" (“Juniper Oak”) המשותף לחיל האוויר האמריקני והישראלי.
חילות האוויר מתרגלים מספר תרחישים כמו תקיפת מטרות עומק אסטרטגיות, השגת עליונות אווירית במרחב והגנה בסייבר מול מגוון איומים. החלק המעניין בנוגע לתרגיל הוא שישראל רוצה להשיג בו יתרון מול אויב כמו איראן, והתרגול כולל ביצוע תדלוקים אווירים באמצעות מטוסי תדלוק אמריקניים ובהשתתפות מטוס תדלוק מסוג KC46, מטוסי תדלוק מהסוג שישראל זקוקה להם מאוד להשלמת יכולות התקיפה המדוברות.
לצד התרגיל האווירי, אנחנו חושפים כאן לראשונה מבט מרתק של תמונת המרחב האווירי של איראן הכולל את חיל ההגנה האווירית שלה.
Video: תיעוד בסיס ההגנה האווירית האיראני. קרדיט: מרכז עלמא
בשנים האחרונות פיתחו האיראנים יכולות גבוהות מאוד להגנה אווירית, במסגרת הכנות לאפשרות של תקיפה ישראלית, הכוללות מערכות איתור וגילוי לטווחים רחוקים ומערכות הגנה מדויקות המסוגלות לפגוע לא רק באיומים כמו טילים, אלא גם במטוסים עצמם. חיל ההגנה האווירית האיראני התעצם עד כדי מספר שיא של יותר מ-15,000 אלף חיילים.
בין היכולות המוכרות יותר לישראל הן מערכת ההגנה האווירית S-300 מתוצרת רוסיה, מערכת שכבר הפכה למבצעית אבל כזו שישראל מסוגלת להתמודד עימה. בניגוד אליה, על פי תמונת המודיעין, בשנים האחרונות החלה איראן להציב מערכות מתקדמות יותר, מסוג S-400, אף היא מתוצרת רוסיה, וכאן כבר מדובר באתגר רציני עבור חיל האוויר הישראלי.
החומרים שאספו אנשי המחקר של מרכז "עלמא" לחקר אתגרי הביטחון בגזרה הצפונית, מספקים מבט מרתק על פריסת הכוחות של האיראנים, חיל האוויר שלהם ומערכות ההגנה האוויריות. על פי הממצאים, טווח יכולות הגילוי, התראה והשמדה של חיל ההגנה האווירית האיראני הוא 300 ק"מ. זהו אתגר עצום, ובדיוק אותו מתרגלים בימים אלו בצה"ל. בתיעוד שאנו מפרסמים כאן ניתן לראות בבסיס חיל האויר האיראני את מטוסי הקרב, מטוסי תובלה ואפילו צוותי אויר. מבחינת תמונת ההגנה האווירית ניתן לראות את מערך המכ"מים האיראני "באוור 373", מערכת שעל פי פרסומים זרים ישראל מכירה היטב כיוון שהיא פרוסה גם בסוריה, לצד סוללות S-300 מתוצרת רוסיה.
צילומי הלוויין הללו, המעניקים תמונת מצב מרתקת על המרחב האיראני, נלמדות באמ"ן היטב. אם מדינת ישראל תחליט ביום מן הימים לבצע תקיפה נגד מתקני הגרעין באיראן, המודיעין על המערכות הללו יהיה קריטי וישפיע לא רק ביכולת לבצע תקיפה, כי אם ביכולת לגרום נזק משמעותי לפרויקט הגרעין, באופן שישמיד אותו כליל, ולא רק ירחיק אותו מאפשרות של ייצור נשק גרעיני.