שופטות בית המשפט העליון, הנשיאה אסתר חיות, ענת ברון ורות רונן קיבלו את עמדת העותרות בבג"ץ הלוחמות, והוציאו "צו על תנאי" המחייב את המדינה לנמק מדוע לא תשולבנה נשים כלוחמות בכלל היחידות.
"ניתן בזאת צו על תנאי בעתירות שבכותרת", כתבו השופטות בהחלטתן, "המורה למשיבים, בהינתן הוראות סעיף 16א לחוק שירות ביטחון… וסעיף 6ד לחוק שיווי זכויות האשה… לבוא וליתן טעם:
1. מדוע לא תשולבנה נשים, במסגרת התנסות, במחלקת ניוד או מרגמות באחת מחטיבות החי"ר המתמרן, כבר עתה ומבלי להמתין להשלמת ההתנסויות ביחידות 669 ויהל"ם.
2. מדוע לא יתאפשר לנשים להתגייס למערך השריון המתמרן, לאור הצלחת תהליך הבחינה ביחס לשיבוץ נשים כלוחמות שריון במשימת הגנת גבולות, ולחלופין, מדוע לא תשולבנה נשים, במסגרת התנסות, במערך השריון המתמרן, כבר עתה ומבלי להמתין להשלמת ההתנסויות ביחידות 669 ויהל"ם.
3. מדוע לא תבוצענה התנסויות לשילוב נשים ביחידות מובחרות ומיוחדות המקיימות הליכי מיון, בנוסף ובמקביל להתנסויות ביחידות 669 ויהל"ם, וזאת למעט יחידות שלגביהן כבר הוחלט כי בשל מהות ואופי התפקיד לא ניתן לשלב בהן נשים".
המועד שנקצב למתן תשובה הוא עד ה-6 בספטמבר, עוד פחות משלושה חודשים.
הצו הוצא לאחר הדיון הבוקר, במהלכו הציגה המדינה את ההתפתחויות שחלו בנושא שילוב נשים ביחידות לוחמות בחודשים האחרונים. נציג הפרקליטות, עו"ד עמרי אפשטיין, הציג בדיון את הליך הבדיקה שמקיים צה"ל בחי"ר המתמרן במחלקות הניוד ובשני מסלולים של יחידות מובחרות, ביחידת יהל"ם של חיל ההנדסה וביחידה 669 של חיל האוויר. לדבריו, "הליכי המיון יורחבו בהתאם להחלטה של הרמטכ"ל. כרגע ההתנסויות הן ביהל"ם וב-669, המיונים הורחבו וההתנסויות תמשכנה גם בשנת 2024. ההחלטה היא שבשנת 2025 יפתחו גם התנסויות נוספות".
מנגד טען עורך הדין של העותרות, עמיחי וינברגר, כי למרות כברת הדרך שלכאורה נעשתה בהחלטות של צה"ל, העותרות מאוד לא מרוצות: "אי אפשר להתכחש לעובדה שהעתירות הללו הביאו להארה שאכן צריך לפי החוק לפתוח ויש נשים שמסוגלות. מלכתחילה כאשר אתה מצמצם את זה לשני התפקידים הללו בלבד, אתה גם כך מקטין את ההיצע. רק כאשר אתה מרחיב את ההתנסויות ומבצע אותם בתחומים שונים אתה מגדיל גם את ההיצע. יש נשים שלא מעוניינות ב-669, אלא בסיירת מטכ"ל, ביחידת הכלבנים או ביחידות אחרות. אנחנו חושבים שצריך לפתוח עוד מספר תפקידים נוספים".
לקראת תום הדיון קרא וינברגר לשופטות לא להמתין ולהוציא צווים על תנאי בנושא: "המדינה לכל האורך לא מצליחה להסביר למה היא מתעקשת לעבוד בטור ולא במקביל, לא ניתן לזה מענה ראוי, כאשר אנחנו שוב מזכירים שאנחנו יודעים מה החוק אומר. כמו שהצלחה ביחידה אחת לא משליכה בהכרח על מה שיקרה ביחידה אחרת כך גם כישלון ביחידה אחת לא מעיד בהכרח על מה שיקרה ביחידה אחרת. נאמר לנו כאן גם על בעיית הקשב הפיקודי, הבעיה הזו היא לא סיבה למנוע במשך 23 שנים מנשים לממש את היכולות שלהן. אנחנו משוכנעים שקשב פיקודי יכול להינתן גם אם זה מאתגר. אנחנו מרגישים שמתנהגים כמו בת יענה. יש צבאות מערביים שמקדמים את הנושא. בשלה השעה ובשלה העת, צריכים לתת פה צווים על תנאי".