בכירים ברשות הפלסטינית קיימו במהלך סוף השבוע האחרון אירוע המוני באתר ההיסטורי סבסטיה שבשומרון, המקום בו שכנה בירתה של ממלכת ישראל הקדומה, העיר שומרון. אלפים הגיעו לאירוע אשר עוטר בדגלי פלסטין, ביניהם גם בכירים ברש"פ ושוטרים פלסטינים במדים. באירוע גם הופיעו שחקני רחוב פלסטינים בלבוש "פלסטיני מסורתי".
על שרידי בירת 'ממלכת ישראל' הקדומה: לצד דגל אש"ף ולעייני מאות ערבים, הופיעו בשבת האחרונה שחקני רחוב "פלסטינים" בלבוש "פלסטיני מסורתי" בהשתתפות בכירים ברש"פ ושוטרים פלסטינים במדים.
המערכה על ארצנו איננה מסתכמת במרחב בלבד> pic.twitter.com/NREK0FS5Og
— מאבק על כל דונם (@Mavakalkoldunam) June 13, 2023
האירוע נחשף על ידי תחקירני 'פורום מאבק על כל דונם'. בפורום אמרו כי "המערכה על ארצנו איננה מסתכמת במרחב בלבד. מאחורי הקלעים מתרחשת מלחמה עצומה על התודעה, האם סבסטיה היא ממלכת ישראל או המקום בו הוקמה פלסטין? בזמן שאנו מסתפקים בהצהרות, האויב קובע עובדות בשטח ומחנך את הדור הבא להאמין כי זו ארצו, תוך שימוש בהסטוריה שלנו".

אתר סבסטיה הפך ליעד מבוקש עבור הפלסטינים, דווקא מפני חשיבותו ההיסטורית. בחודש ינואר האחרון חשפנו כי בכירים ברשות אירחו באתר משלחת מדרום קוריאה, כחלק ממיזם משותף שמקדמת הרש"פ לאחרונה, במטרה להפוך את האתר שבו שכנה שומרון העתיקה בכפר סבסטיה לאתר מורשת פלסטיני. משרד השלטון המקומי ברש"פ, משרד התיירות בנפת שכם ונציגי דרום־קוריאה, המובילים יחדיו את המיזם, מתכננים להקים מרכז מבקרים בסבסטיה ולשקם את שרידי העיר שומרון העתיקה, במטרה להפוך אותם למוקד משיכה תיירותי בינלאומי.
מטרת המיזם, כפי שהגדיר שר השלטון המקומי ברש"פ, מג'די אל־סלאח, היא "העצמת הנרטיב הפלסטיני, הדגשת זכויות הפלסטינים בארצם והפרכת הטענות ההיסטוריות של הצד הישראלי בנוגע לזיקה לשומרון העתיקה". לדברי סלאח, המהלך נועד גם להכניס את סבסטיה לרשימת אתרי המורשת הבינלאומיים ולהגדיר אותו כמוקד מורשת פלסטיני. כך, הסביר השר, יהיה ניתן להדגיש את הקשר ההיסטוריה שקיים, לכאורה, בין הפלסטינים לשומרון.
מעת לעת מדווח על נזק שגורמים פלסטינים במכוון לעתיקות באתר המצביעות על ההיסטוריה היהודית שהייתה בו.
בימים האחרונים דיווחנו כי הרשות הפלסטינית קברה במהלך סוף השבוע את המבצר החשמונאי "תל ארומה" תחת אלפי טונות של עפר והעלימה ראיות רבות לקיום האתר היהודי ההיסטורי. במסגרת העבודות נשפכו אלפי טונות עפר על מדרונות המבצר החשמונאי הקדום. בעקבות הדיווח על ההרס, קמ"ט ארכיאולוגיה פעל לעצירת העבודות, אך במהלך אחר הצהריים העבודות שבו לסדרן. שפך העפר חוסם כמעט לגמרי שני מאגרי מים עתיקים שנחשפו, ששימשו ככל הנראה את החשמונאים. העבודות הללו מתווספות להרס התל שמתמשך על פני מספר שנים וכולל גילוח ראש התל, שוד עתיקות מסיבי ובניית "מסגד השהידים" בסמוך לו.