הרכב דייני בית הדין הרבני בתל אביב, בראשותו של הרב הדיין שלמה שטסמן, פרסמו הבוקר (חמישי) פסק דין בסוגיית מעמדו המשפטי של המבנה ברח' הרב קוק בירושלים בו שוכן "בית הרב". פסק הדין, המכיל 109 עמודים, פורש בהרחבה ובפירוט את תולדות המקום, החל מהקמת הבית וחנוכתו לפני כמאה שנה, ואת תולדות המאבק המשפטי על הבית, החל משנות החמישים.
כזכור, בית הרב בנוי כקומה שניה על גבי "בית דוד", בית שאותו בנה הנדיב הרב דוד רייז למענם של עניי העדה האשכנזית בירושלים בערוב ימיו. בפסק הדין שפורסם היום קובע בית הדין הרבני כי הקדש דוד רייז, אשר כונן בפני בית הדין השרעי -כפי שנהגו לכונן הקדשות בתקופת השלטון העותומאני- הינו הקדש דתי עצמאי, שמקורו בתרומת הנדיב הרב דוד רייז. עוד קבע בית הדין, כי גם בית הרב הוא הקדש דתי עצמאי, נפרד מההקדש של בית דוד, שמקורו בתרומת הנדיב הרי פישל, וכי בית הדין הרבני ידאג בעקבות פסק הדין למינוי נאמנים לשני ההקדשות ולקביעת מטרות לכל אחד מהם. פסק הדין מבוסס ומנומק בהוראות החוק – החל בדבר המלך במועצה, המשכו בתקנות כנסת ישראל וסופו בחוק הנאמנות – וכן בממצאים היסטוריים ולפיהם, בין השאר, במסגרת אותו מעמד מפורסם של חנוכת הבית כונן הקדש בית הרב וכונן מחדש הקדש רייז.
משמעותו של פסק הדין היא מניעת ניסיונות ההשתלטות של נאמני הוועד הכללי בירושלים על בית הרב, ניסיונות שנמשכים כבר עשרות שנים. ברקע הניסיונות עומד הערך הנדל"ני הרב של הנכס, כולו, המורכב מהקדש בית דוד והקדש בית הרב, במרכז העיר ירושלים ורצונם של יזמים שונים לנצל את השטח לבניה. פסק הדין נכתב תוך עבודת מחקר יסודית ביותר – הן מבחינה משפטית והן מבחינה היסטורית. ואכן הרכב הדיינים מודה, בסוף הדברים, ליועץ המשפטי של בתי הדין הרבניים, הרב שמעון יעקבי, אשר סייע רבות במחקר ובכתיבה.

בסיום פסק הדין נכתב, "אתר הקדשות בית דוד ובית הרב הוא בעל ערך היסטורי ראשון במעלה לתולדות הרב הראשי הראשון לארץ ישראל הראי"ה קוק ולהפצת מורשתו, לתולדות ירושלים שמחוץ לחומות ולתולדות דיני ההקדשות בארץ ישראל. יש למקום חשיבות מעשית רבה, וגם חשיבות סמלית, ציבורית והיסטורית החורגת בהרבה מזו הקיימת בהקדשות אחרים. בחלוף מאה שנה מיום הכינון והכינון מחדש, בשים לב למטרות ולייעודים המקוריים ובהתחשב במכלול השינויים וההתפתחויות עם חלוף העיתים, יש צורך בקביעה עדכנית של מטרות וייעודים לשני ההקדשות ולמינוי אפוטרופוסים לשני ההקדשות שיפעלו יחדיו בשיתוף פעולה וברוח טובה ליישום מטרות וייעודי ההקדשות. בתקופה הקרובה יקבע בית הדין את סדרי ההליך לקביעת המטרות והייעודים העדכניים ולמינוי האפוטרופוסים".
מנהל בתי הדין הרבניים, הרב אלי בן דהן מסר: "כתלמיד ישיבת מרכז הרב וכתלמידו של הרב צבי יהודה הכהן קוק זצ"ל, בנו של הרב קוק זצ"ל, אני שמח על התרת הספקות ועל קביעתו של בית הדין כי בית הרב קוק בו נולדה ישיבת מרכז הרב הינו הקדש דתי – בדיוק כפי שהתכוונו הרב קוק זצ"ל ומייסדי ההקדש".