בתקופת הקמת הממשלה היו לא מעט שיחות אולפנים על האתגרים של ראש הממשלה נתניהו. פרק מיוחד הוקדש לנושא הביטחון עם סעיף מאוד פופולארי בשיח – הגרעין האיראני. בחלק מהאולפנים הופיעו בכירים לשעבר, כאלו שמאוד רצו לאותת לממשלה ולשרים החדשים שהם פנויים להובלה. מאלופת משנה במיל' שרצו למנכ"ל את המשרד של בן גביר, דרך שרים לשעבר שלא עברו את הסף הכניסה לכנסת וכמובן, בכירים לשעבר במערכת הביטחון בדרך כלל תתי אלופים ומעלה. מסר אחד עבר וחיבר את כולם – בקדנציה הזו ישראל תתקוף באיראן.
אי שם בטהרן בדסק הקשב הישראלי יושבים לא מעט צעירים של משמרות המהפכה שתפקידם הוא אחד, לסכם את הסיפור על דף A4 בודד. השורה התחתונה שעברה מדסק הקשב לבכירי משמרות המהפכה בטהרן – ישראל נערכת לתקיפה באיראן. איך שהוא בצד השני המסרים לא נפלו על אוזניים ערלות וההבנה הייתה שם שהנושא אכן על סדר יומה של הממשלה החדשה ושל האזור כולו. באותו הזמן ראו באיראן את פיקוד המרכז האמריקני וצה"ל מקדמים תרגילים עם אמירה ברורה – היעד הוא מתקני הגרעין. בנקודת הזמן הזו הוחלט באיראן להעביר מסר לישראל – בואו תראו מה יקרה לכם אם תבחרו לתקוף אותנו. מאז מנסים באיראן בכל דרך להוביל לעימות צבאי עם ישראל.
מבצע מגן וחץ משווק לציבור כיוזמה של ישראל אך הוא בכלל יוזמה שנולדה בטהרן. המסר היה ברור: הפרוקסי שיושב בעזה וקוראים לו הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני הוא בעצם שלוחה קטנה של האיראנים. הם קיבלו הוראה ברורה, לא משנה מה מצבכם תעירו את ישראל ותגררו אותה לעימות. על הדרך נפלה בדרכם הזדמנות וקראו לה חאדר עדנאן, עציר מנהלי שמת אחרי שביתת רעב. האירוע הזה הוביל למבצע בעזה, טהרן ניסתה למשוך את המבצע עד יום ירושלים, לחבר אליו את חמאס, לנסות לחבר גם את לבנון אבל זה לא קרה. המכה הנחרצת שצה"ל הנחית בעזה בלמה את הניסיון להוציא מלחמה אזורית.

קצת לפני כן ניסה נסראללה בכלל להוציא עימות צבאי מהצפון – בתוכנית המקורית שלו הוא בנה על פיגוע משמעותי במגידו, בקבלת עדכון דרך התקשורת על עשרות הרוגים ואז ללחוץ על כפתור הטילים ולפתוח במלחמה. הפיגוע צלח אבל הניב רק פצוע אחד קשה. נסראללה גילה בזמן הזה שישראל ממש לא מפולגת ודי ערוכה. מי שמכיר את נסראללה יודע שהוא חובב מלחמות שנפתחות במכה שהוא מנחית, והוא עדיין מחפש אותה.
השבוע העניק ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה ראיון בכנס הרצליה. במשפט אחד אמר ראש אמ"ן דבר מרתק: ראשית, צה"ל בקולו בפעם הראשונה מדלג מעל הצנזורה ומודה שהמחבל הוא שליח של נסראללה. שנית, חלויה מאבחן באותו משפט כי נסראללה עדיין מתכנן מתקפה. "גם אצל חסן נסראללה בחלוף הטעות שעשה ב-2006, ישנה תחילת הבנה שניתן למתוח את המשוואות מול מדינת ישראל" אמר האלוף חליוה. "הסיפור של המחבל בצומת מגידו הוא לא סיפור חד פעמי לצערי ונסראללה קרוב לטעות שעלולה לדרדר את האזור למלחמה גדולה. הוא קרוב לטעות הזו מלבנון ומסוריה".
בחודשים האחרונים רואים במשקפות פיקוד הצפון המופנות לסוריה אירוע חדש. אסד במודע פותח את שערי הגולן לבכירי חיזבאללה. זו תמונה מדאיגה המעידה כי נסראללה עדיין מחפש את החזית ממנה הוא יבקש לפתוח את העימות. הוא אומר לישראל, אני זה לא רק דרום לבנון, אני זה עומק לבנון ואני זה גם סוריה. נסראללה מנצח על תזמורת רחבה שיכולה להגיע לישראל מכל פינה. "מי ששולח מחבל עם מטען כזה עוצמתי להוציא הפיגוע במגידו רוצה רק דבר אחד – מלחמה" כך אומר לי גורם ביטחוני בכיר השבוע.

פחות מיממה לאחר מכן ביקש הרמטכ"ל הרצי הלוי להעביר שני מסרים, האחד לנסראללה והשני לציבור בישראל. לנסראללה אמר הרמטכ"ל "חיזבאללה מורתע מאוד ממלחמה כוללת מול ישראל. הוא חושב שהוא מבין איך אנחנו חושבים והמחשבה הזו מביאה אותו להעז ולאתגר אותנו איפה שהוא בטוח שזה לא יוביל למלחמה". הלוי מעביר מסר לנסראללה שיוזמה לפתיחת מערכה בצפון על ידי ישראל היא לא משהו מנותק מהמציאות כפי שהוא חושב שם בבונקר שלו בלבנון "אני רואה בהתנהלותו מסילה טובה לייצר הפתעות". המסר השני דיבר אל הציבור בישראל נוכח עימות ממשי בצפון שהולך ומתקרב והכל במטרה לתאם ציפיות עם הציבור הרחב שכנראה חושב שחזות מבצע מגן וחץ בעזה היא הכל, אבל היא לא. ״מערכה בזירה הצפונית בעורף תהיה קשה" אמר הרמטכ"ל הרצי הלוי, "אנחנו נדע להתמודד איתה אבל היא תהיה קשה. ללבנון היא תהיה קשה שבעתיים ולחיזבאללה אפילו יותר מכך".
ובינתיים חוזר הגורם הביטחוני לזירה ממול – גבול ישראל סוריה: "נסראללה והאירנים מנצלים את החיבוק של אסד מסעודיה והנרמול מחדש של הליגה הערבית" מוסיף הגורם הביטחוני. "זה שינוי מדאיג מאוד כי בצורה גלויה הןא מחבר שתי זירות שידענו כי ברגע יחוברו זה יהיה אתגר ביטחוני רחב". לשאלה מה האינטרס של סעודיה לאפשר נרמול של אסד, מסביר הגורם: "סעודיה אם הייתה יכולה לבחור צד הייתה בוחרת במערב ובדחיית האסלאם הקיצוני מאזורה. אבל כרגע הדלת לא פתוחה עד הסוף. צריך סבלנות ולפתוח את הדלת לאט לאט ואת זה נדאג שיקרה בקרוב מאוד".
דבריו של הגורם מתחברים לאמירתו של ראש אמ"ן האלוף חליוה שמחדד: "הביטחון העצמי הגובר של הנשיא אסד, שראינו את הביקור האחרון שלו בסעודיה ואת החיבוק עם מוחמד בן סלמן והאופן שבו הוא בזלזול לא מקשיב לנאום של זלנסקי, לצד העובדה שהוא מאשר לשגר כטב"ם אירני משטח סוריה, כל אלה מייצרים פוטנציאל הסלמה גבוה באזור ואנחנו צריכים להיות ערוכים לכך שאויבנו לא יבינו את המסר שאנחנו מעבירים".

גורמי הביטחון מאמינים שהדרך לעצירת הידרדרות ביטחונית בצפון היא דרך קידום הסכמי אברהם. לכאן נכנס גורם נוסף, נשיא ארצות הברית. "הנשיא צריך להזמין את נתניהו" אומר הגורם הביטחוני. לדבריו, "אני יודע לומר שזה יקרה בקרוב מאוד וזו תהיה תחילת ההנעה של התהליך החשוב הזה של קידום הסכמי אברהם. זה אירוע משנה מציאות ואנחנו צריכים שהוא יקרה. הכל ערוך ומוכן שזה יקרה".
ראש אמ"ן היטיב להסביר זאת: "הסכמי השלום של מדינת ישראל והסכמי אברהם הם בעלי חשיבות אסטרטגית עליונה בכל פרמטר שקשור לביטחון הלאומי של מדינת ישראל. הקשר בתוך קהילת המודיעין עם המדינות השונות ברמת הקשרים הצבאיים והקשרים הלאומיים הם נכסים גדולים מאוד לביטחונה של ישראל. אנחנו עושים כל מאמץ לשמור על הקשרים האלה מכל משמר ויציבות המשטרים במקומות אלה חשובה מכל משמר". הניסיון הזה מסתבר היה חלק קריטי בהשארת הסכמי אברהם על השולחן וכעת כל שנותר הוא לראות את הנתיב הזה מקודם גם בזירה המדינית.