למרות השמש הדרומית הקופחת שיכולה לייבש בקלות כביסה שתלויה בחוץ, כבר שבועות ארוכים שהכביסה בעוטף עזה מסתפקת בתלייה בבית פנימה. אין טעם לתת לה להתנופף ברוח ולספוג את העשן שאופף את האזור בניחוח חרוך. 13 שנים לאחר הקיץ הקשה שבו עקרה ישראל את יישוביה ותושביה מגוש קטיף, ציינו השבוע בעוטף שלושה חודשים לגל טרור עפיפוני התבערה ופיגועי ההצתה. 40 אלף דונם, מקוננים בדרום, עלו כבר באש. השדות שחורים, החיטה נקצרה מוקדם, הנזקים החקלאיים לגידולים ולבעלי החיים נמשכים, שירותי הכיבוי עובדים יומם ולילה. הצל הגדול מעל חיי היומיום של תושבי האזור מסרב להיעלם, והחפצים המעופפים מעבר לגבול ממשיכים להגיע.
הדרג המדיני הורה היום לצבא, בהמלצת הרמטכ"ל גדי איזנקוט, לסגור את מעבר הסחורות כרם שלום למעט ציוד הומניטרי (בין היתר מזון ותרופות) שיאושרו באופן פרטני על-ידי מתאם פעולות הממשלה בשטחים. בנוסף, הוחלט לעצור את הרחבת מרחב הדיג ברצועת עזה משישה מיילים ימיים לתשעה מיילים. "לגבי עזה – אני אמרתי לכם כבר מזמן שאני לא מתכוון לפרסם מראש את כל הצעדים שאנחנו עושים או מתכננים", אמר היום נתניהו. "אבל בעצה אחת עם שר הביטחון אנחנו נכביד את ידינו על שלטון החמאס ברצועת עזה – מיידית. בצעד משמעותי אנחנו נסגור היום את מעבר כרם שלום. יהיו צעדים נוספים ואני לא מפרט אותם".

גם שר הביטחון התייחס לדברים בישיבת סיעת 'ישראל ביתנו' ואמר כי "המציאות הזו ששורפים לנו יום-יום חורש טבעי ושדות, ועד עכשיו נשרפו כ-28,000 דונמים שזה פחות או יותר שטחה של עיריית נתניה או עיריית רחובות, אנחנו לא מתכוונים לספוג את זה ולא מתכוונים להמשיך בצורה כזאת. לכן אני מציע להם קודם כל להתעשת ולהפסיק עם כל הפרובוקציות על הגדר ועם השריפות. אנחנו כבר ביומיים הקרובים נתחיל להכביד על כל המעברים, זה לא יוכל להימשך, כמו שאמרתי הנחיתי את צה"ל ומתפ"ש לנקוט כמה צעדים, הם יתחילו להרגיש שזה לא יעבוד בצורה חד-צדדית מן הסוג הזה. גם לגבי כל הפרשנויות וראיתי הרבה פרשנים מדברים על "עזה תחילה", על כל הצעדים ההומניטאריים, אז קודם כל אנחנו באמת הכנו פה חבילה הומניטארית מכובדת, עם יכולת להקל בצורה דרמטית על תושבי עזה. אבל מבחינתי לא קיים דבר כזה "עזה תחילה", תחילה זה שבויים ונעדרים שלנו, כמו שאנחנו מוכנים לנקוט בצעדים הומניטאריים, זה אך ורק בתנאי שיהיו גם צעדים הומניטאריים מצידם, קרי הסדרת נושא שבויים ונעדרים ואם מישהו חושב שיוכל לקבל שם הקלות מרחיקות לכת בלי לפתור את סוגיית שבויים ונעדרים, זה לא יקרה. עמדתי פה מאוד ברורה ואני אתנגד לכל התפיסה ולכל הגישה שאפשר באופן חד-צדדי לקבל הקלות בלי לפתור את סוגיית שבויים ונעדרים".
עם זאת, ראוי לציין כי רק קולות בודדים בקבינט קוראים לפעולה מסיבית יותר, דוגמת השרים נפתלי בנט וגלעד ארדן. ככלל, הנהגת ישראל מעדיפה להימנע מכניסה למערכה מול חמאס. השיקולים לכך מבוססים בין השאר על ההנחה כי חמאס נמצא כיום בשפל חסר תקדים. אפשר למנות לכך לא מעט סיבות. כשנכנס יחיא סינוואר לתפקיד מנהיג חמאס, הוא הציב לעצמו רשימת יעדים. בינתיים, הוא לא מצליח לציין הצלחות גדולות בשום סעיף מהרשימה הזאת.
לפני הכול, בחמאס שאפו לפרוץ את הבידוד המדיני שבו היה הארגון שרוי. אבל המצב בתחום רק הלך והחמיר מבחינתם. אם חאלד משעל עוד היה אורח רצוי בטרקליני דוחא, לסינוואר כבר אין כמעט חברים. הוא שאף לקבל מקטאר וגם מטורקיה תמיכה מדינית וכלכלית, אבל בינתיים קטאר עצמה נתונה כבר שנה בבידוד, מאז החליטו סעודיה, מצרים, בחריין ואיחוד האמירויות לנקוט נגדה צעדי החרמה דרמטיים. גם טורקיה שקועה בענייניה הפנימיים, ואינה ממהרת להושיט את היד המסייעת שציפו לה.

אם היו ציפיות כלשהן מהשכנה מדרום, מצרים, אלו התרסקו מזמן; בייחוד לאחר שיחת ההשפלה שחטף שם בחודש מאי ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה. למרות השיחות שנערכו שם השבוע על יוזמות כלכליות לשיפור המצב ברצועה, מנקודת ראות חמאסית, המצרים הם כבר כמעט שותפים של ישראל. אפילו מקומות מקלט דוגמת מלזיה הפכו בטוחים פחות למחבלי חמאס לאחר חיסול המהנדס המשויך לארגון בקואלה־לומפור לפני כחודשיים.
מול המציאות הזאת של חמאס, ישראל עצמה נהנית מפריחה מדינית. גם אם מנהיגי העולם מקפידים להדגיש לאחר שיחות עם נתניהו כי הביעו בפניו את דאגתם בנוגע למצב ההומניטרי בעזה, הרי שמרכז הכובד של השיחות לא נוגע לכך. יש להם הרבה נושאים משותפים לשיחות עם ישראל.
גם בגזרת הרשות הפלסטינית העניינים יגעים מבחינת חמאס. אף שסינוואר הצהיר עוד לפני כחצי שנה שהוא מוכן לוותר על השלטון "לטובת העם והמולדת", ויתור כואב מאוד מבחינתו, אבו־מאזן עדיין לא מעביר משכורות לעשרות אלפי עובדים עזתים, ומחזיק את הרצועה בלחץ כלכלי כבד. כך, גם מאמצי חמאס לשקם את תשתיות הטרור שלו ביהודה ושומרון לא נוחלים הצלחה לפי שעה. המנהרות – הנשק האסטרטגי של חמאס – נתקלות במענה ישראלי חוסם. גם אם לא כולן נהרסו עדיין, הן כבר לא מייצרות את אותו אלמנט רב־משמעות שהיה להן בצוק איתן. על כל אלה מתבססת התפיסה הביטחונית הישראלית המובאת בפני הקבינט, וגורסת כי הרע במיעוטו בעזה הוא הנהגה חמאסית חלשה שנאלצת לקבל תכתיבים מישראל. הצרה היא שבינתיים ההנהגה הזאת שורפת את הנגב.

ליבו בצפון
בעוד שבשטח אין בעצם פעילות נגד מפריחי העפיפונים, בולטת ההתנסחות המיליטריסטית מול חמאס. ביום שלישי בשבוע שעבר נאם ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס לזכר חללי צוק איתן. "ארבע שנים עברו מאז המערכה הקשה בדרום הארץ. אחזנו בנשק המגן כדי להסיר מעלינו את איום הטרור של חמאס, ארגון רצחני ששולט ברצועת עזה, עושק את רצועת עזה ומכוון את מאמציו מרצועת עזה להשמדת ישראל. נוכח הסכנה החמורה יצאנו למבצע מוצדק, למבצע מוסרי, למבצע מתחייב. התוקף – הותקף. הותקף בטרם הספיק לבצע את זממו. הוא גם שילם מחיר כבד, כבד מאוד", נאם נתניהו.
ראש הממשלה פנה שם למשפחות הנופלים. "צריך לראות מה הושג בזכות הבנים: יישובי הנגב המערבי ידעו בשנים האחרונות צמיחה והתרחבות שלא היו כמותן מאז הקמת המדינה. ילדים נולדו, בתים חדשים נבנו, הביקוש שובר שיאים. גם עכשיו, חרף הקשיים, חרף האתגרים, היישובים משגשגים", אמר ראש הממשלה. ואז הגיע האיום, שכמוהו פוזרו לא מעט בשבועות האחרונים: "אני ממליץ לשליטי עזה לבחור ברגיעה. אם יבחרו בהסלמה – המחיר שישלמו יהיה בלתי נסבל, בלתי נסבל להם. אנחנו נפעל בכל מקרה מתוך רגישות מרבית לחיי לוחמינו. ושוב, אינני אומר זאת מן השפה אל החוץ, ברגישות מרבית לחיי לוחמינו, אבל בד בבד מתוך נחישות מרבית להבטיח את ביטחוננו ואת שגרת יומנו".
מי שלא נכחו בטקס הם בני משפחת גולדין, שבטקס אלטרנטיבי שקיימו עמדו על דרישתם כי כל סיוע הומניטרי לעזה יותנה בצעד ההומניטרי של השבת גופות הבנים.

בצד כל אלה, אי אפשר גם להתעלם מכך שלהעדפה שלא להיכנס למערכה יש קשר הדוק לחזית הצפונית, שהולכת והופכת שברירית. אסד עומד להשלים את ניצחונו באמצעות כיבוש דרום סוריה, פליטי דרעא נוהרים אל הגדר, והמאמץ המדיני האמיתי של ישראל בימים אלו נוגע להוצאת הכוחות האיראניים מסוריה. הם אמנם הגיעו לשם בהזמנת אסד, אך כיום מהווים גם בעבורו נטל יותר מנכס. בשבוע שעבר נסע ראש המל"ל, מאיר בן־שבת, לפגישה עם שר ההגנה הרוסי. בשבוע הבא צפוי נתניהו להיענות להזמנתו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להגיע לצפות עימו בגמר המונדיאל.
"לומר שעל טרור העפיפונים יש לצאת למלחמה, זו לא אמירה רצינית. לכל תת־מערכת בעזה יש מענה", אמר למקור ראשון השבוע יו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ אבי דיכטר.
כלומר, המענה לחקלאי הדרום הוא שאם תהיה מלחמה, הם יסבלו אפילו יותר?
"המענה הוא שיש מאמץ עליון למנוע את השרפות, באמצעים הגנתיים והתקפיים".