משפחות הפוליגמיות במגזר הבדואי אחראיות להונאה מצטברת גדולה של הביטוח הלאומי, בהיקף של כמאה מיליון שקלים מדי שנה. כך נחשף מתשובת חופש מידע שקיבלה השבוע תנועת רגבים מהמוסד לביטוח לאומי. מידע זה תומך בממצאי תחקיר גדול שפורסם בעבר ב'מקור ראשון', וחשף את דרכי הונאת הביטוח הלאומי.
לאור הקיצוץ החריף בקצבאות הילדים לפני למעלה מעשור, מצאו המשפחות הפוליגמיות אפיק הכנסה חדש – קצבאות הבטחת הכנסה לנשים המציגות עצמן כחד הוריות. רוב מכריע של משפחות אלו שותפות בהונאת הביטוח הלאומי בדרך זו.

מתשובת חופש המידע מתברר כי בשנת 2017 קיבלו אימהות חד הוריות ורווקות מהמגזר הבדואי קצבאות הבטחת הכנסה בסך 103.5 מיליון שקלים, המהווים 4.9% מסכום ההוצאה השנתית לגמלאות הבטחת הכנסה לכלל אזרחי ישראל, כאשר קבוצה זו מהווה רק כ0.08% מכלל האוכלוסייה.
בשנת 2012 קיבלו נשים אלו קצבאות הבטחת הכנסה בסך 91 מיליון ₪, המהווים 3.6% מההוצאה על קצבאות אלו באותה שנה. משמעות הדברים היא שהיקף ההונאה צמח בעשרות אחוזים בתוך 5 שנים.
נשים רבות במגזר הבדואי אמנם סובלות מאבטלה או מהכנסה נמוכה, אך אילו היו רשומות כנשואות, כפי שהן באמת, לא היו זכאיות לקצבה הבטחת הכנסה של אם חד הורית. יוער כי קצבה זו גבוהה משמעותית מקצבה רגילה הנמדדת לפי מבחן הכנסה משפחתי. בנוסף, רבות ממקבלות הקצבה לא היו זכאיות לה כלל בשל הכנסת בן זוגן. כל זאת מבלי לקחת בחשבון זכויות כלכליות נוספות להן זכאית אם חד הורית.
מאחר והפוליגמיה אסורה בישראל על פי חוק, הנשים הפוליגמיות לא נרשמות כנשואות אלא כרווקות עם ילדים. במקרים רבים האישה הראשונה מציגה אישור גירושין פיקטיבי מבית הדין השרעי, וזוכה להטבות כגרושה.
דו"ח אמי פלמור שהוגש השבוע לשרת המשפטים מציין כי ישנן 7269 נשים בדוויות המוגדרות 'רווקות חד הוריות עם ילדים', לצד מאות נשים נוספות שנרשמו כגרושות וילדו לאחר הגירושין ילד למי שממנו התגרשו לכאורה.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אחוז המשפחות החד-הוריות עם ילדים בקרב הבדווים הוא הגבוה בארץ וכולל %10.2 מכלל המשפחות הבדוויות, לעומת רק 5.8% משפחות חד-הוריות יהודיות עם ילדים במחוז המרכז.
נתוני הביטוח הלאומי מלמדים אף הם, כי כ10% מהנשים הבדואיות שקיבלו מענק דמי לידה, הן חד הוריות. מאחר והמגזר הבדואי הוא שמרני ומסורתי, המסקנה המתבקשת שרוב הנשים הללו אינן באמת רווקות או גרושות, אלא מנהלות אורח חיים משפחתי עם אבי ילדיהן.
המוסד לביטוח לאומי מפעיל חוקרים מטעמו למניעת הונאות. בנפת באר שבע ישנם 6 חוקרים בלבד המבצעים חקירות בחשד למקרי הונאה. בתגובה לפניית רגבים הודו במוסד לביטוח לאומי, כי בשנים האחרונות לא בוצעו חקירות לחשיפת תופעת הגירושין הפיקטיביים במגזר הבדואי, למרות שאלו יכלו לחסוך עשרות מיליוני שקלים מידי שנה.