הצצה מפתיעה לחיי היומיום של תושבים באחת הערים העתיקות בעולם: צוות חוקרים אמריקני־איטלקי חשף לאחרונה בית מרזח מלפני 5,000 שנה כמעט, בחורבות לַגַש העתיקה בעיראק, אחד המרכזים העירוניים הראשונים של התרבות השומרית העתיקה. אחד הממצאים: מתכון לבירה, חרות בכתב יתדות על לוח טיט.
צוות הארכיאולוגים המשותף מאוניברסיטת פנסילבניה ואוניברסיטת פיזה גילה באתר החפירות, לא רחוק מנאסריה, שרידים של מערכת קירור פרימיטיבית, תנור גדול, ספסלים לסועדים וכ־150 קערות הגשה. בקערות נמצאו עצמות דגים ובעלי חיים, לצד עדויות לשתיית בירה, שהייתה נפוצה בקרב השומרים.
"יש לנו מקרר, יש לנו מאות כלי הגשה, יש ספסלים שאנשים ישבו עליהם, ומאחורי המקרר יש תנור ששימש להכנת מזון", מספרת מנהלת הפרויקט, הולי פיטמן. "זה היה מקום שאנשים – אנשים רגילים – היו יכולים לבוא ולאכול בו. אנחנו קוראים למקום 'בית מרזח' כי בירה הייתה ללא ספק המשקה הנפוץ ביותר בקרב השומרים, אפילו יותר ממים".
בדרום עיראק התפתחו הערים הראשונות בעולם, לאחר שעודפי החקלאות שנוצרו לאחר ביות הדגן אפשרו את הופעתם של מעמדות חברתיים חדשים, שאינם עוסקים ישירות בייצור מזון. אזור לגש, סמוך למפגש נהרות החידקל והפרת, היה פורה במיוחד, וכמה ערים שומריות מתקופת השושלת המוקדמת התקיימו בו.
"לגש הייתה אחת הערים החשובות בדרום עיראק", אומר הארכיאולוג העיראקי בייקר אזאב ואלי, שעבד עם הצוות האמריקני־איטלקי באתר. "תושביה התפרנסו מחקלאות, מגידול בעלי חיים, מדיג וגם מחילופי סחורות".
לדברי פיטמן, הצוות להוט לגלות פרטים חדשים על האנשים שהשתמשו בבית המרזח בימי הזוהר שלו לפני כ־4,700 שנה, כדי לשפוך אור על המבנה החברתי של הערים הראשונות.
"יש כל כך הרבה שאנחנו לא יודעים על התקופה המוקדמת הזאת של הופעת הערים, וזה מה שאנחנו חוקרים", אומרת פיטמן. "אנחנו מקווים שנוכל לאפיין את השכונות ואת סוגי העיסוק של האנשים שחיו בעיר הזו, שלא היו האליטה. רוב העבודה באתרים האחרים מתמקדת במלכים ובכוהנים. זה מאוד חשוב, אבל גם האנשים הרגילים חשובים".