ד"ר יפה ב"ש (42), לקוחה בקופ"ח מאוחדת, היא רופאת שיניים לילדים ורופאת הנקה, אם לארבעה ילדים, ועוברת טיפולי פוריות מזה כעשרים שנה ומתגוררת ביישוב קדומים הסמוך לאריאל. היא מתארת את שגרת הבוקר שלה כמטופלת פריון: "אני צריכה לצאת מהשומרון סביב חמש וחצי בבוקר כדי להגיע לבית החולים לפני שבע כדי להיות ראשונה בבדיקות מעקב הזקיקים, ורק כך אני מצליחה להגיע לעבודה בשומרון בחזרה בזמן, כל זה מכיוון שאין מרכז בריאות לאישה בשומרון".
- כך תזהי אם את בדיכאון בזמן הריון
- אחריות מבטן ומלידה: כל מה שצריך לדעת על בדיקות בהריון
- מתנת הפרידה של שקד ליו"ש: מיליונים לקידום ופיתוח כלכלי
למה את צריכה לנסוע לבית החולים בשביל הבדיקות? אי אפשר להיבדק בקופת החולים?
"בסניף קופ"ח מאוחדת באריאל, הסניף הקרוב אליי, יש בדיקות דם 3 פעמים בשבוע ואולטרסאונד מעקב זקיקים פעם בשבוע בשעות אחר הצהריים, כך שזה לא רלוונטי בשבילי, ואין לי פתרון אחר בקופות החולים שקרובות אליי. במאוחדת אין מרכז בריאות לאישה בשומרון שכולל בתוכו שירותי אולטרסאונד ובדיקות דם באותו יום".

"אני נוסעת יותר משעה למעקב זקיקים בגלל שאין מרכז לבריאות האישה בשומרון", מספרת בכאב גם מיכל (שם בדוי), תושבת אריאל, מטופלת בטיפולי פוריות ומבוטחת קופ"ח מכבי.
מיכל וד"ר יפה ב"ש לא לבד. לפני כשנה חתמו אלפי מטופלות מכל קופות החולים על עצומה הקוראת לפתיחת מרכז בריאות האישה בשומרון. בעצומה צוטטה אישה שסיפרה: "פונה אליכם בסיפור מאוד אישי, שאני משתפת כדי שכל המציאות הלא מתקבלת על הדעת אולי תשתנה. לפני 6 שנים ילדתי את הבת שלי, שרי, בשבוע 26. למזלנו הספקתי לקבל תרופות לפני הלידה והיא התפתחה כרגיל וגדלה להיות ילדה מקסימה ב"ה. שבוע שעבר, 6 שנים אחרי, כשאני בשבוע 28 להיריון, סבלתי מצירים כל הלילה. הגעתי לקופת חולים והייתה שם מיילדת, רופאת נשים וגם מוניטור. למרות זאת, בגלל בירוקרטיה, היו צריכים לשלוח אותי למרכז בריאות האישה במרחק של 40 דקות נסיעה כדי שרופא יבדוק ויגיד אם אני צריכה להתפנות לבית חולים. יכולתי לאבד את התינוקת שלי או ללדת שוב מוקדם, הפעם בלי ניסים. לא יכול להיות שאנחנו בעיר ואין כאן מרכז בריאות לאישה".
ד"ר יפה ב"ש: במאוחדת אין מרכז בריאות לאישה בשומרון שכולל בתוכו שירותי אולטרסאונד ובדיקות דם באותו יום
נשים רבות המתגוררות בשומרון נאלצות לנסוע מרחקים ארוכים לבדיקות של טיפולי פריון ולבדיקות היריון בשל היעדר מרכז לבריאות האישה בשומרון. בדיון מיוחד של ועדת הבריאות בכנסת, שהתכנסה לדון בנושא לפני כשנה, דרשה יו"ר הוועדה, ח"כ עידית סילמן (אז במפלגת ימינה), נתונים מדויקים מקופות החולים וממשרד הבריאות. היא דרשה לבדוק את זמינות שירותי בריאות האישה ביו"ש ובייחוד את זמינות בדיקת מעקב הזקיקים. בדיון הבטיחה קופת חולים כללית כי לקראת סוף השליש השני של שנת 2022 ייפתח מרכז בריאות לאישה באריאל. מאז עברו 11 חודשיים והמרכז לא נפתח.
במה שונה מרכז לבריאות האישה מביקור רגיל אצל רופאת נשים? גורמים בקופות החולים מסבירים כי רק במרכז בריאות האישה אמור להיות מכשור רפואי מעבר לציוד הבסיסי הקיים אצל רופא נשים, ציוד שנדרש לבדיקות התקופתיות בהיריון ובהליכי פריון.

אחת הבדיקות הרפואיות המצריכות מכשור רפואי ייעודי ומבוצעת לרוב במרכז לבריאות האישה, או על ידי טכנאית אולטרסאונד שהוסמכה לכך, היא בדיקת אולטרסאונד מעקב זקיקים. מדובר בבדיקה שאישה צריכה לבצע פעם ביומיים, לסירוגין במשך חמישה ימים. בתוך תחומי הקו הירוק, הבדיקה מתקיימת בקופות חולים בכל יום ועם זמינות תורים גבוהה. לעומת זאת, מעבר לקו הירוק, לפי עדויות של מבוטחות ברוב הקופות, המציאות שונה לרעה.
הזוג בפלר, בעצמם זוג מאותגר פוריות, ומייסדי עמותת אדו"ה (עמותה למען זוגות מאותגרי פוריות, שהתאחדה עם קרן גפ"ן לפוריות), פנו בנושא לשר הבריאות דאז יעקב ליצמן כבר ב-2016. השר פנה לקופות החולים השונות כדי שהבדיקה תבוצע גם מעבר לקו הירוק, ובעקבות כך חלק מקופות החולים אפשרו ביצוע של הבדיקה בשעות מצומצמות באריאל. שש שנים עברו, אך המצב לא השתפר. עדיין, ברוב קופות החולים, הבדיקה מתבצעת לא יותר מפעמיים בשבוע. נתוני קופ"ח שדווחו לוועדת הבריאות של הכנסת מעידים על מצב זה. לפי דו"ח קופ"ח מכבי לוועדת הבריאות בשומרון, בדיקת מעקב זקיקים מתבצעת רק יומיים בשבוע, במשך 6 שעות סך הכול.
"בגלל שאין מרכז בריאות האישה בשומרון גיליתי רק בסקירה מאוחרת על ההפלה שעברתי"
גם בקופ"ח מאוחדת המצב לא טוב. הקופה אומנם פירטה בדו"ח לוועדת הבריאות של הכנסת כי: "בעשור האחרון קופ"ח מאוחדת מעניקה שירותי אולטרה סאונד גינקולוגי בפריסה של 7 אתרים ברחבי יהודה ושומרון, לרבות באריאל, ומבצעת למעלה מ-10,000 בדיקות בשנה, כולל בדיקות על ידי רופאים מומחים. הבדיקות כוללות סקירת מערכות ומעקב זקיקים. השירותים ניתנים בהתאם לביקוש, על פי דרישת התושבים וכמות הבדיקות המבוצעות בפועל. באריאל ההיענות נמוכה מאוד ולכן איננו מוצאים להרחיב שם את הפעילות". עם זאת יש לציין כי בדיקת מעקב זקיקים באריאל מתקיימת רק בשעות אחר הצהרים פעם אחת בשבוע, ולא במקביל לזמן בדיקות הדם הנצרכות למטופלות הפריון, דבר שלא מסייע להם בטיפול הנצרך. בנוסף לבדיקת זקיקים, מבוטחות רבות בקופ"ח מאוחדת איתם דיברנו העידו שהן נאלצו לנסוע למרכז הארץ לבדיקות מעקב הריון.
גם בקופת חולים כללית המצב עגום למדי כאשר למרות מספר המבוטחות הגבוה, נשים מהשומרון ובנימין נאלצות לקבוע תורים במקומות מרחוקים. לפי עדויות רבות של מבוטחות כללית שהגיעו אלינו, אין באזור בדיקת מעקב זקיקים והם נשלחים למרכזי בריאות האישה הנמצאים במרחק של שעה נסיעה ואף יותר. אחת מהנשים האלו סיפרה כי "בגלל שאין מרכז בריאות האישה בשומרון גיליתי רק בסקירה מאוחרת על ההפלה שעברתי".
מ', מבוטחת בקופ"ח כללית הגרה באזור בנימין, סיפרה כי בעקבות המחסור במרכז בריאות לאישה בבנימין הם החליטו להפסיק את טיפולי הפוריות עד שיעברו לקופת חולים לאומית, שלה יש מרכז בריאות האישה עם מעקבי זקיקים. מ' טענה כי "זה לא הגיוני שלצורך קבלת שירות בריאות כ"כ בסיסי, בדיקה שלוקחת 5 עד 10 דקות, אני צריכה לנסוע יותר משעה בשעת בוקר מוקדמת".
לא רק בדיקת מעקב זקיקים אינן מתקיימות בשומרון, אלא גם שאר הבדיקות הנערכות במרכזי בריאות האישה, כגון מוניטור עוברי. י', מבוטחת בקופ"ח מכבי, מספרת כי בגלל התדירות הנמוכה של בדיקות מוניטור באזור השומרון ובנימין היא נאלצה להתאשפז עוד כמה ימים בבית חולים לצורך מעקב זה בלבד.
ר', מבוטחת בקופ"ח כללית, מספרת כי בשבוע ה־27 להריונה היו לה צירים מוקדמים וכולם חששו שזוהי לידה, אך משום שאין מרכז בריאות לאישה עם מוקד חירום בבנימין, היא נאלצה לנסוע לבית החולים הדסה הר הצופים המרוחק ממנה ולהיתקע בפקק עקב עבודות בכביש. אירוע זה היה יכול להימנע אם היה מרכז בריאות לאישה עם מוקד חירום בבנימין, מקום מגוריה.

מה הסיבה להבדל בין זמינות הבדיקה הרפואית בתוך הקו הירוק לבין זמינותה בשומרון? האם מדובר בכמות מבוטחים או אולי ביקוש? לפי נתוני הביטוח הלאומי רק באריאל עצמה ישנם אלפי מבוטחים בקופת חולים מכבי לבדה, וזאת מבלי לבדוק את שאר היישובים שבשומרון, ובלי קופ"ח האחרות. במקומות אחרים בארץ ישנה זמינות גבוהה כפליים של בדיקת מעקב הזקיקים, על אף שמספר התושבים הוא חצי ממספר התושבים שבאריאל.
מספר נשים פנו אלינו וביקשו לספר על המחסור במרכז בריאות האישה בשומרון. רחל (שם בדוי) מספרת כי בעקבות החוסר במרכז בריאות לאישה בשומרון היא נאלצת לנסוע שעה ויותר בכל בדיקת היריון שגרתית (מעבר לבדיקת דופק ולחץ דם) בפקקים ובכביש מסוכן. היא מתארת כי היא חוששת לנסוע לבדה בכבישי השומרון המסוכנים, כיוון שזה עתה קיבלה רישיון נהיגה והכביש המסוכן. בכל בדיקה היא צריכה שבעלה יסיע אותה כיוון שזמינות התחבורה הציבורית נמוכה מאוד.
השיא מבחינתה היה בלידה האחרונה לפני מספר שנים. היא מספרת כי סבלה מרעלת היריון, דבר המצריך מעקב של מרפאת היריון בסיכון, אך מרפאת ההיריון בסיכון הקרובה למקום מגוריה היא במרחק כחצי שעה נסיעה בלילה, ושעה ויותר נסיעה בבוקר. בהיריון האחרון היא הגיעה למצב שסיכן את חייה ואת חיי העובר, כיוון שרופאת נשים רגילה של הקופה טיפלה בה במקום מגוריה, ולא רופאה מומחית להיריון בסיכון.
רחל מתארת: "בעקבות ההריונות האחרונים שלי, שבהם ילדתי מוקדם יותר ועם זירוז בגלל רעלת היריון, הסתבר לי שכדי למנוע את הרעלת צריך לקחת כדור בשם קרטאין. כשהלכתי לרופאת הנשים הרגילה שטיפלה בי במרפאה, היא אמרה לי שאין צורך, ואילו כשהלכתי לרופא בעת סקירת מערכות הוא אמר לי שזה חובה אך לא רשם זאת. בהמשך, כשהלכתי לרופאת נשים, היא לא נתנה לי את הכדור באומרה שאין צורך בכך. כשבאתי לבית המרקחת ,הוא סירב לספק לי לאחר שדיבר עם רופאת משפחה והיא אמרה שאין צורך. בגלל כל זה לא לקחתי את התרופה בזמן והיו לכך השלכות משמעותיות: לחץ הדם שלי עלה מאוד. חששתי מאוד מהנסיעה למיון כפי שהמליצה האחות במרפאה, והחלטתי שהפעם אני רוצה לידה טבעית, הלכתי לנוח במיטה כדי לאזן את לחץ הדם. באיזשהו שלב כאבי הראש התחזקו ומצאתי את עצמי מקיאה לאסלה. לקחו אותי לבי"ח הכי קרוב ושם התעלפתי".
רחל ממשיכה ומספרת את סיפור הלידה: "אחרי 3 ימים ילדתי בת שיצאה קטנה מאוד על אף שבאמצע ההיריון התחזית הייתה שתצא גדולה ועד היום היא ממוקמת באחוזון גדילה נמוך ואני צריכה לקחת אותה לתזונאיות".

מה לדעתך היה יכול לשפר את העניין?
"אם הייתה מרפאה של היריון בסיכון קרובה ולא הייתי צריכה לנסוע כ"כ הרבה ובשעות הפקקים".
לסיום אומרת ד' משפט מצמרר. "אני רוצה עוד ילד, וזה מונע ממני! אני אומרת לעצמי, איך אני אעשה את כל סדרת הבדיקות הזאת? איך אסע כל פעם?"
לאחר הדיון בוועידת הבריאות בנושא, הגישו ח"כ משה ארבל וח"כ מיכל וולדיגר שאילתות ישירות לשר הבריאות ניצן הורביץ בנושא המחסור במרכזי בריאות לאישה בשומרון. ח"כ משה ארבל שאל את שר הבריאות: "כיצד תפעל לצמצם את הפערים בין שירותי הבריאות ביו"ש לשירותי הבריאות ביתר המדינה? בפרט, כיצד תפעל כדי להקל על נשים וזוגות הנזקקים לטיפולים רפואיים מתקדמים מתחום הפריון ומעקב היריון (כמו אולטרה סאונד זקיקים)?" גם ח"כ איתמר בן גביר (הציונות הדתית) שלח מכתב לשר הבריאות בנושא, ובו ביקש לדעת כיצד מתכוון משרד הבריאות לצמצם את האפליה לכאורה בשירותי הבריאות לנשים בשומרון.
יש לציין כי למבוטחות קופ"ח לאומית יש אפשרות לבצע בדיקת מעקב זקיקים חמישה ימים בשבוע וכן תגבור ברפואת הנשים באריאל. בתגובת קופ"ח מאוחדת למשרד הבריאות נאמר כי יש למבוטחות שלהם מרכז בריאות לאישה במרפאה באריאל אך יש לציין כי במרפאה לא קיים מיון קדמי הנותן מענה בשעת חירום ונשים נאלצות לנסוע למרכז לקבלת מענה זה. בנוסף, כמעט שנה אחרי כינוס ועדת הבריאות לדון בנושא, קופות חולים כללית ומכבי העלו את כמות רופאי הנשים באזור השומרון אך עדיין לא פתחו מרכז בריאות לאישה בשומרון ובבנימין.
מדוברות קופת חולים מכבי נמסר בתגובה: "מכבי מרחיבה שירותים כל העת בפריסה ארצית, בשל הצורך שנוצר באריאל, פעלה מיידית להוסיף אנשי צוות רפואי בתחום רפואת נשים בעיר. בכך הורחבו שירותי רפואת הנשים בעיר ל־4 ימים בשבוע. בנוסף, מכבי מעמידה לרשות חברותיה באזור אריאל והשומרון שירות אולטרסאונד זקיקים לפחות פעמיים בשבוע באריאל וכן בראש העין, בהתאם לביקוש ולהיקף הבדיקות המתבצעות מידי חודש. מכבי תמשיך לפעול להרחבת השירותים ולהתאמתם לצורכי החברים".
מקופ"ח מאוחדת נמסר בתגובה: "מאוחדת מעניקה שירותי אולטרסאונד גניקולוגי בפריסה של 7 אתרים שונים ברחבי יהודה ושומרון, ומבצעת מעל 15,000 בדיקות בשנה בתחום בריאות האישה, כולל בדיקות המתבצעות על ידי רופאים מומחים. שעות הפעילות במרפאות השונות נקבעות בהתאם לביקוש בפועל. בחלק מהמרפאות השירותים אף הורחבו בשנה האחרונה, ונוסף ציוד חדש, מהמתקדם ביותר בשוק. מאוחדת קשובה לדרישות וצרכי התושבים ופועלת בכל עת להנגשת שירותים מתאימים עבור מבוטחיה, ובמקביל, לצערנו, אין באפשרותנו לתפעל באופן שוטף שירותים שהביקוש אליהם נמוך באזורים בהם יש ריכוז נמוך מאוד של לקוחות הקופה, ואנחנו מספקים פתרונות חלופיים טובים".
מקופ"ח כללית נמסר בתגובה: "כללית מציעה ל-4.8 מיליון מטופליה שירותים רפואיים בפריסה ארצית רחבה ובכלל זה בעיר אריאל וסביבתה. אנו פועלים כל העת להרחבת מנעד השירותים הרפואיים הניתנים בתחום רפואת הנשים, וזאת תוך התאמתם לצרכי המטופלות ותוך שיפור מתמיד בזמינות השירותים ובהיקף פריסתם. במסגרת זו קיימת תכנית עבודה להקמת מרכז בריאות אישה בעיר אריאל, אשר ישמש אבן שואבת לתושבות העיר והישובים הסובבים אותה. המרכז צפוי להיפרס על פני שטח של כ-500 מ"ר לכל הפחות ולהציע מגוון שירותים ברפואת נשים, לרבות בתחומים כמו בדיקות הדמיה, בדיקות גנטיות, מעקב הריון, מעקב פוריות וכיו"ב.
- ראשי יו"ש מקווים: הקמת הממשלה תגביר את תדירות מתן אישורי הבנייה במנהל האזרחי
- "פוחדים מסרטן": פלסטינים שורפים פסולת ומסכנים את בריאות התושבים בראש־העין
"עד לפתיחתו של המרכז לבריאות האישה, עומדים לרשות מטופלותינו באזור שירותי רפואת נשים ואחות ליווי הריון בזמינות גבוהה הן במרפאותינו בעיר אריאל והן ביישובים הסמוכים דוגמת אלקנה, רבבה, לשם ובקרוב גם עץ אפרים.
במרפאת אריאל ניתן שירות רפואי להריון בסיכון, כאשר בשנה האחרונה התווספו לצוות המרפאה שני רופאים מומחים ברפואת נשים מבית חולים בילינסון, דבר המסייע לשמירה על רצף טיפולי זמין ונגיש. במרפאת לשם הורחבו לאחרונה שעות רופאי הנשים לטובת ציבור המטופלות.
"שירותים נוספים ורחבים ניתן לקבל לפי שעה גם במרכזי בריאות האישה בפתח תקוה או ראש העין, המצויים במרחק נסיעה לא רב".