ראש הממשלה בנימין נתניהו חבש כיפה ובירך "שהחיינו" אחר הצהריים (ה') במליאת הכנסת בסיום נאומו עם הקמת ממשלת ישראל ה־37, ממשלתו השישית. הנאום לווה בקריאות ביניים רבות, אך הדיון כולו היה מאופק לעומת זה שבהשבעת הממשלה הקודמת.
בממשלה החדשה יכהנו שלושים שרים ב־32 משרדים – ובהם חמש שרות, שבעה חרדים ותשעה דתיים. לאחר שנתניהו קרא את רשימת השרים התברר שלדני דנון ולדודי אמסלם, חברי הליכוד, לא נותר מקום סביב שולחן הממשלה. ברגע האחרון, לאחר שנועדה עם נתניהו, נעתרה גילה גמליאל לקבל את תיק המודיעין, שח"כ דנון סירב לקבל. "אשרת את הציבור מהכנסת", אמר דנון, שדחה הצעה לכהן כיו"ר קק"ל.
- חוד החנית במאבק המשפטי למען ההתיישבות: מיהו יוסי פוקס, מזכיר הממשלה החדש
- נתניהו והשרים נשבעו אמונים, הממשלה וזכתה לאמון הכנסת
המאבק על תיק החוץ ניטש ממש עד הרגע האחרון. נתניהו הציע לקיים רוטציה בין ח"כ אלי כהן לח"כ ישראל כ"ץ, והשניים יתחלפו בתפקיד במחצית הקדנציה. רק כשנתניהו עלה לבימה התברר שהשניים יתחלפו כבר לאחר שנה. כהן יתחיל במשרד החוץ, ואילו כ"ץ ייכנס תחילה למשרד האנרגיה.
רשימת המאוכזבים כוללת, כאמור, את דודי אמסלם, שלא מונה ליו"ר הכנסת או לשר המשפטים – תפקיד שהציג כתנאי לכניסתו לממשלה. ח"כ יולי אדלשטיין, שראה בעצמו מועמד בשנית לתפקיד יושב ראש הכנסת, מונה ליו"ר ועדת החוץ והביטחון. שיחתו עם נתניהו הייתה קשה. בין השאר אמר לו אדלשטיין שהסיעה היא שתבחר בו לתפקיד, ולא נתניהו. אף על פי כן, ראשות הוועדה שקיבל אדלשטיין היא החשובה ביותר בכנסת, ותפקיד היו"ר שלה חשוב מתפקידו של שר זוטר.
קצת לפני השבעת הממשלה החדשה מונה יושב ראש חדש לכנסת, אמיר אוחנה. האופוזיציה לא הציגה מועמד נגדי.
בישיבת המליאה לפני הצהריים חשף נתניהו את רשימת השרים והציג את קווי היסוד של הממשלה, ציין שאנו עומדים בשנה ה־75 לעצמאות ישראל, והבטיח: "בארבע השנים הבאות נפעל כדי שבשנת המאה לעצמאותנו ישראל תהיה מעצמה עולמית". הוא הזכיר שלוש משימות גדולות: "הראשונה, לסכל את מאמציה של איראן להשגת נשק גרעיני. המשימה השנייה היא לפתח את תשתיות המדינה, כולל לפתח רכבת בזק. המשימה השלישית היא להמשיך להרחיב את מעגל השלום עם מדינות ערב, במטרה לסיים את הסכסוך הישראלי־ערבי".
ראש הממשלה התייחס לאמירות המתארות את ממשלתו כ"סוף המדינה" ו"קץ הדמוקרטיה", וציין בפני חברי האופוזיציה ש"להפסיד בבחירות זה לא קץ הדמוקרטיה – זאת מהות הדמוקרטיה".
נתניהו הקביל את המצב למשחקי המונדיאל: "אוהדי צרפת היו מאוכזבים כמוכם, אבל הם קיבלו את התוצאה. הם אפילו מחאו כפיים לנבחרת ארגנטינה". ראש הממשלה הוסיף ואמר למתנגדיו: "אני יודע שלא תמחאו כפיים, אבל אני כן מצפה שתכבדו את הכרעת הבוחר ותפסיקו להמריד נגד הממשלה הנבחרת".
אחריו עלה לדוכן ראש הממשלה היוצא יאיר לפיד, הציג את הישגי ממשלתו, והודה לראש הממשלה הקודם נפתלי בנט. "בלב לא שקט אנחנו מעבירים את המדינה לידי הממשלה הנבחרת. אנחנו מעבירים מדינה במצב מצוין, תשתדלו לא להרוס. אנחנו תכף חוזרים".
בהמשך הדיון פנה ח"כ משה גפני לציבור המסורתי וביקש להרגיע אותו כי "לא הולך לקרות דבר". ח"כ בצלאל סמוטריץ', שר האוצר הנכנס, הוסיף: "נשאף למדיניות אחראית, ולפעמים לא פשוטה, של אחריות פיסקלית וריסון תקציבי". ח"כ אבי מעוז התייחס למחאה נגד מינויו, על רקע הטענות בדבר התנגדותו לקהילת הלהט"ב, ואמר: "הסערה התורנית בתקשורת על הרשימות השחורות, כביכול, כאילו עוד רגע מתחילים טיהורים סטליניסטיים, הפוכה מהמציאות".
במהלך טקס ההשבעה התאספו מחוץ למשכן הכנסת מאות מפגיני שמאל, שהשמיעו קריאות בגנות הממשלה החדשה. חברי הכנסת של מפלגת העבודה יצאו אל המפגינים ושוחחו עמם. "נילחם בתוך הכנסת ונפיל את הממשלה", אמרה להם השרה מרב מיכאלי. המוחים נשאו שלטי "מושחתים נמאסתם" והניפו דגלי גאווה. ארגון השמאל שלום עכשיו פרסם הודעה שבה התריע מפני "ההפיכה המשיחית שתבצע הממשלה הנכנסת, הנשלטת על ידי גורמי ימין קיצוני".
בצד השני של המפה הפוליטית בירכה מועצת יש"ע על הקמת הממשלה החדשה: "כעת המלאכה מרובה והמשימות גדולות וחשובות. זה הזמן להשיב את הביטחון לאזרחי ישראל, ולהחזיר את הפיתוח לאזור יהודה ושומרון".
אמש, לאחר שהשרים נשבעו אמונים, התכנסה סיעת הליכוד לטקס השקת כוסיות בהתשתתפות רעיית ראש הממשלה החדש־ישן. אחר־כך נסע נתניהו ללשכת ראש הממשלה הסמוכה, המוכרת לו היטב. מאוחר יותר התקיים בבית הנשיא מעמד הצילום המסורתי של הנשיא עם הממשלה החדשה.
ביום ראשון צפויים להתקיים טקסי חילופי השרים בעשרות משרדי הממשלה. שיחת החפיפה בין נתניהו ללפיד התקיימה כבר אמש.