משרד ראש הממשלה האריך לאחרונה בשנה נוספת את העסקת משרד עורכי הדין החיצוני, המייעץ בנוגע לסכסוך במתחם חצר אלכסנדר שבעיר העתיקה בירושלים. באישור הכולל תשלום בסך 150 אלף שקלים למשרד עורכי הדין גרוס ושות', פורט כי עד לשבוע שעבר ניתנה לגורמים הטוענים לבעלות על המתחם אפשרות להגיש את כתבי הטענות שלהם. אמש פורסם בכאן 11, כי הדבר מעיד על התקדמות להכרעה בעניין חצר אלכסנדר. אם כי זאת, תונח כבר לפתחו של נתניהו והממשלה החדשה.
נתניהו הוא גם מי שחתם ב-2020 על הודעה לפיה מתחם חצר אלכסנדר הוא "מקום קדוש", ולכן, בהסתמך על הגדרות מנדטוריות, ההכרעה בנוגע לבעלות עליו תיעשה בידי ראש הממשלה ולא תתברר באמצעות בתי המשפט.
האם הקשר שנרקם בין פוטין לרבנים ואוליגרכים יהודים עומד להתפורר?
נלחמים בידיים קשורות: האג'נדות הרדיקליות שינו את פניו של צה"ל
קבלתם הצעת חברות מ"מריה שמעון"? כנראה שאתם בקשר עם חמאסניק מעזה
החתימה של נתניהו על ההודעה, נעשתה כאחת המחוות לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, במסגרת שחרור נעמה יששכר שהייתה כלואה ברוסיה באישום של החזקת סמים. הבעלות על חצר אלכסנדר לא הועברה בשל מחוות נתניהו מבעלות ישראלית לבעלות רוסית, אלא הייתה אמורה להוות הכרעה לטובת צד אחד, בסכסוך פנימי.
האדמה עליה עומד המתחם נרכשה באמצע המאה ה-19 בידי הקונסול הרוסי בירושלים, אולם במתחם לא נבנתה הקונסוליה הרוסית כמתוכנן, אלא כנסייה. לאחר המהפכה הקומוניסטית חל פיצול בין הכנסייה האורתודוקסית הרוסית הגולה (שכונתה "הכנסייה הרוסית הלבנה") והכנסייה האורתודוקסית הרוסית, שפעלה בחסות המשטר הקומוניסטי (וכונתה "הכנסייה הרוסית האדומה"), וחצר אלכסנדר נותרה בחזקת הכנסייה הרוסית הלבנה.
כיום חצר אלכסנדר מוחזקת על ידי "האגודה הרוסית האורתודוקסית של ארץ הקודש" שמונהגת בידי אזרח גרמני ממוצא רוסי. מאז 2015, מנהלת ממשלת רוסיה מאבק כדי להוכיח כי היא בעליו של המתחם, כיוון שהיא המדינה הממשיכה של "הממלכה הרוסית המפוארת" שרכשה אותו, ודורשת להשיב או לקבל את המתחם לחזקתה.
למחרת ההכרזה של נתניהו על המתחם ככזה שההכרעה עליו נעשית בדרג המדיני, הועבר הרישום עליו לידי רוסיה. אולם בעקבות ערעור שהוגש על כך, פסק בית המשפט המחוזי בירושלים במרץ האחרון, כי הסטטוס קוו בחצר אלכסנדר יישמר עד להכרעה של צוות שרים מיוחד שמינה ראש הממשלה דאז נפתלי בנט. הצוות התמהמה מלהתכנס, ובאפריל, שבועות ספורים לאחר פגישתו של בנט עם פוטין במוסקבה וניסיון התיווך לאחר הפלישה לאוקראינה, קיבל בנט מכתב מהנשיא פוטין, בו הוא ביקש ממנו להתקדם בהליכי העברת המתחם.
כעת כאמור, שבה ההכרעה בנושא לידיו של נתניהו. סוכנות הידיעות הרוסית טאס, ציטטה לפני כשלושה שבועות את סגן שר החוץ הרוסי שאמר אף הוא כי רוסיה מצפה כי עם שובו של נתניהו לתפקיד, תתקבל ההכרעה כמובטח.