מלך ירדן עבדאללה השני התקשר היום (ב') לברך את בנימין נתניהו על ניצחונו בבחירות. כך נמסר מדוברות הליכוד.
היחסים בין נתניהו כראש ממשלה למלך הירדני אופיינו לא פעם במתיחות. אחד משיאיה היה ב-2019, אז עברו שני אזורים שהיו בשליטה ישראלית – נהריים בעמק הירדן וצופר שבערבה, לידי ירדן. זאת לאחר התעקשות ירדן שלא להאריך את החכרתם לידי ישראל, כפי שניתן היה לעשות על פי הסכם השלום בין המדינות.
לצד זה נרשמו אירועים נוספים, דוגמת עיכוב אישור המעבר לטיסתו המתוכננת של נתניהו לביקור באיחוד האמירויות מעל שטחה של ירדן. אגב כך, יש לציין כי נתניהו לא הספיק כראש ממשלה לבקר באיחוד האמירויות לאחר חתימת הסכמי אברהם, ומי שמימש את הביקור היה נפתלי בנט. ביום חמישי האחרון התקשר נשיא איחוד האמירויות, השייח' מוחמד בן זאיד, לנתניהו והזמין אותו לביקור. נתניהו השיב כי ישמח לבקר בקרוב ולקדם עוד את היחסים בין המדינות.
בממשלת בנט-לפיד ציינו לא פעם את התחממות היחסים עם ירדן כהישג שלהם לעומת מדיניות נתניהו. בכירים ישראלים ובהם יאיר לפיד כשר חוץ, בנט כראש ממשלה, בני גנץ כשר הביטחון ויצחק הרצוג כנשיא, ביקרו את המלך עבדאללה בארמונו, והעניקו מחוות. אחת מהן הייתה אישור למכור לירדן כמויות גדולות של מים במחיר נמוך. מחווה אחרת, שכללה אישור שנתן לפיד למלך להכניס אל המסגד בהר הבית ספר קוראן של משפחת המלוכה, הצריכה בהמשך כי בנט בשם ישראל יחזור בו מההסכמה, שהייתה נעוצה ככל הנראה בחוסר הבנה של לפיד כי עבור ירדן מדובר בעניין בעל סממנים ריבוניים.
עם זאת, הארת הפנים הישראלית לא סייעה בחודש רמדאן האחרון, אז נקטו בכירים ירדנים בתוקפנות מילולית והסתה כלפי ישראל. בהמשך, ירדן גם לא הייתה שותפה למפגש שרי החוץ האזורי שיזם לפיד בשדה-בוקר.
***
מאז נצחונו הנוכחי של נתניהו הביעו גורמים ירדנים את דאגתם מפני "שינוי סטטוס קוו בהר הבית". זאת על אף העובדה שהירדנים מצידם לא שמרו בשנים האחרונות על הסטטוס-קוו בהר. בין היתר הם סייעו להקמת מסגד חדש בשער הרחמים, ושבו ודרשו כי ישראל תתיר את הגדלת מספר אנשי הוואקף בהר.
בשבוע שעבר נפגש הנשיא הרצוג עם המלך עבדאללה בוועידת האקלים בשארם א-שייח'. מלשכת הנשיא נמסר כי בפגישתם דנו השניים בין היתר בשיתוף הפעולה המשולש בין ירדן, איחוד האמירויות וישראל בנושא אנרגיה ומים ובפרויקט הירדן הדרומי לשיקום נהר הירדן. גורמים המעורים בפרטי השיחה, אמרו כי בנוסף עבדאללה הביע בפני הרצוג דאגה מהממשלה המתגבשת.
במהלך הוועידה חתמו ישראל וירדן על מזכר הבנות לקידום השלב הבא בהסכם מים תמורת חשמל עם ירדן, הכולל הקמת שדה סולארי גדול ממדים בירדן שיספק חשמל גם לישראל, ומתקן התפלה בישראל, שיספק מים לירדן המתייבשת. המזכר נחתם בנוכחות שרים אמירותיים וכן שליח ארה"ב לענייני איכות סביבה, ג'ון קרי, בשל החסות האמירותית והאמריקנית למיזם.
על פי פרסום ב-ynet, עד יום קודם לחתימת מזכר ההבנות הירדנים לא הסכימו לחתום עליו, לנוכח מה שהגדירו כחשש מתוצאות הבחירות בישראל. על פי הפרסום, נתניהו העביר להם מסרים מרגיעים כדי שייאותו לחתום, והיום כאמור הגיעה גם שיחת טלפון מלכותית.