בעקבות הקטטות ההמוניות שאירעו ביום ראשון בערב בדרום תל-אביב ובקריית מלאכי, טוענים מבקשי מקלט אריתראים כי מדובר בפעילות יזומה של המשטר באריתריאה, שנועדה לזרוע פחד ולהשתיק את מתנגדי משטר המתגוררים בישראל.
קטטות המוניות פרצו בין קבוצות של תומכי משטר ומתנגדי משטר מאריתריאה על רקע ציון יום העצמאות האריתראי. הקטטות החלו עוד בסוף השבוע אך ביום ראשון בערב הגיעו לשיאן כשעשרות אריתראים השליכו אבנים זה על זה והיכו זה את זה. עם הגעת כוחות משטרה למקום נעצרו 13 חשודים. 8 מהם הובאו להארכת מעצר. שוטר אחד נפצע באורח קל.

עמנואל ימני, מבקש מקלט ופעיל בקהילה האריתראית, אומר כי תופעת הקטטות בתוך הקהילה בין תומכי הרודן אפווראקי לבין מתנגדיו חוזרת על עצמה מדי שנה. אולם השנה האלימות פרצה אל פני השטח בגלל התעצמות הסכסוכים בתוך הקהילה האריתראית, ומאיימת כעת גם על תושבי דרום תל אביב.
לדבריו, המשטר באריתריאה מודאג מכך שמתנגדי המשטר החיים בישראל פרצו את המחסום התקשורתי ומדברים בחופשיות על עוולות המשטר ועל הפגיעה הקשה בזכויות האדם והאזרח באריתריאה. כולל גיוס כפוי לצבא לשנים ארוכות. בעקבות זאת, אומר ימני, מפעיל הרודן איסיאס אפוורקי תומכי משטר החיים בישראל, ביניהם בנים של מקורבים שלחמו עמו לעצמאות אריתריאה מאתיופיה.
"הבנים של תומכי משטר אלו", אומר ימני, "הם הזרוע הארוכה של אפווראקי בישראל. הוראות הפעלתם מגיעות מאסמרה לשגרירות בתל-אביב וכוללות הפעלת אלימות במטרה לזרוע פחד בקרב מתנגדי המשטר בישראל ולהשתיק אותם".
לדברי ימני, הקטטה ההמונית במדרחוב נווה שאנן הייתה מתוכננת מראש. "יש לנו מידע מדויק. האיש שקיבל את הפקודה לייצר את הקטטה מוכר לנו ואנו נעביר את שמו למשטרה. הוא בנו של מקורב לאפוורקי, שהגיע לכאן לפני 8 שנים. לו ולקבוצה מצומצמת של נאמני משטר יש תפקיד של 'מנהיגי שטח', שמפעילים כמה עשרות 'פעילי שטח' שנאמנותם למשטר נבדקה".
"כל פעיל שטח כזה אחראי על קבוצה של כ-50 איש, שתפקידם לזרוע אימה מאורגנת בקרב הקהילה האריתראית ולייצר נאמנות כפויה לאפוורקי. כדי לשמור על מידור ולמנוע הלשנות למשטרה פעילי השטח אינם מכירים אחד השני. אחת מקבוצות אלו, הופעלה ביום ראשון. הם החלו את מסעם ב'היכל נוקיה' ביד אליהו, משם המשיכו לשכונת התקווה. המכות החלו כבר שם, אך האלימות הגיעה לשיאה בקטטה המונית מכוונת במדרחוב נווה שאנן". לטענתו של ימני כי מדובר בקטטות מכוונות יש תימוכין במקורות משטרתיים, האומרים כי הם מודעים לתופעה של אגירת אבנים כדי להשליכן.
ימני אומר, כי להערכתו יש לכל הפחות כ-3,000 תומכי משטר החיים במדינה: "אני נגד גירוש מבקשי מקלט. אך אם ישראל רוצה לגרש, בבקשה תתחילו עם תומכי הרודן אפוורקי. איש לא יגנה אתכם. האנשים האלו יכולים לחזור לאריתריאה כבר מחר וכל רע לא יאונה להם. אבל ממשלת ישראל מעדיפה לשתף פעולה עם הרודן ומסתירה מהאזרחים כי היא נמנעת מגירוש של תומכי המשטר האריתראי החיים בישראל כדי לא להכעיס את אפווראקי. למה? אריתריאה שוכנת במיקום אסטרטגי לחופי הים האדום, ולישראל יש אינטרס בטחוני בשמירה על יחסים טובים עם הרודן".

ימני מכוון בדבריו בין השאר לדוח סטרטפור מ-2012 לפיו יש לישראל בסיס מודיעין באריתריאה על פסגת הר אמבה סואירא המשקיף על מיצרי באב אל-מנדב. ממנו ניתן להשקיף על כל התנועה בים האדום. ואכן, פעילות איראן וחיזבאללה בים האדום היא מקור דאגה מתמשך לישראל ולחופש התנועה של אניות המובילות אליה אספקה שוטפת בנתיב המים הבינלאומי. ישראל אינה היחידה. גם סעודיה ומדינות המפרץ מודאגות מפעילות איראן בתימן, שם היא מנהלת מלחמת פרוקסי נגד סעודיה באמצעות החות'ים.
ימני אומר כי הוא מבין את האינטרס הישראלי ומכבד אותו, אולם הוא כועס מאד על ההתעלמות מהפעילות החתרנית של המשטר האריתראי בישראל כלפי מבקשי המקלט.
תגובות
משטרת ישראל: "ברחוב נווה שאנן בת״א התפתח עימות בין תושבים זרים. הרקע ככל הנראה חילוקי דעות בין מתנגדי השלטון באריתריאה לתומכי השלטון באריתראה. העימות, בו השתתפו תחילה עשרות החל להתפתח לאלימות כולל יידוי אבנים, אך נבלם עם הגעת כוחות משטרה רבים, שביצעו מעצרים, מנעו החרפת האלימות בין הצדדים והשיבו את השליטה והסדר למקום. במהלך האירוע נפצעו מספר משתתפים, בהם שוטר שנפגע במהלך השתלטות המשטרה על המתפרעים. שמונה חשודים הובאו לדיון בהארכת מעצרם בבית משפט השלום בת״א".
דובר משרד החוץ, עמנואל נחשון: "אין לנו כל התייחסות תקשורתית בנושא".
משגרירות אריתראה נמסר כי ממלא מקום השגריר אינו זמין, אולם נמסרה לו הודעה בנושא, אך עד לפרסום הכתבה לא נשלחה תגובה.
גילוי נאות: פזית רבינא חברה בוועד שכונת נווה שאנן שבדרום תל-אביב