משלחת ישראלית תצא בשבוע הבא לרוסיה, כדי לנסות למנוע את סגירת פעילותה של הסוכנות היהודית. מלשכת ראש הממשלה יאיר לפיד נמסר כי הוא קיים אחר הצהריים (ה') הערכת מצב בנושא פעילות הסוכנות ברוסיה, עם גורמי משרד החוץ והמל"ל, ובה הוחלט להוציא בשבוע הבא משלחת משותפת למשרד רה"מ, משרד החוץ, משרד המשפטים ומשרד הקליטה, כדי להבטיח את המשך הפעילות של הסוכנות היהודית ברוסיה. כמו כן, ראש הממשלה לפיד שוחח עם שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה בנושא. וכן, יקיים דיון בינמשרדי נוסף ביום ראשון.
לפיד מסר כי "הקהילה היהודית ברוסיה מחוברת לישראל בקשר עמוק וחשיבותה עולה בכל שיחה מדינית עם ההנהגה הרוסית. נמשיך לפעול בערוצים הדיפלומטים, כדי שפעילותה החשובה של הסוכנות היהודית לא תיעצר".
כזכור, מוקדם יותר היום פרסמנו כי פעילות הסוכנות היהודית ברוסיה עומדת בסכנת סגירה מוחשית: כלי תקשורת ברוסיה מדווחים כי בשבוע הבא, ב-28 לחודש, יתקיים דיון בבית המשפט המחוזי במוסקבה לבקשת משרד המשפטים הרוסי, בבקשה להפסיק את פעילות הסוכנות במדינה.
העילה לבקשת הסגירה היא שורת עבירות על החוק הרוסי שביצעה לכאורה הסוכנות, לטענת משרד המשפטים, בהן ההאשמה כי רשימות עם פרטים אישיים של יהודים שיש בידי הסוכנות, מהוות איסוף בלתי חוקי של מידע אודות אזרחים רוסים. הטענות כנגד הסוכנות נשמעו לראשונה במכתב שנשלח אליה לפני שבועות ספורים, ופורסם בג'רוזלם פוסט.
שגריר ישראל ברוסיה, אלכס בן צבי, קיים בשבוע שעבר פגישה בנושא עם סגן שר החוץ הרוסי מיכאיל בוגדנוב. על פי פרסום בוואלה, בוגדנוב השיב לשגריר הישראלי כי למהלך הבדיקה של משרד המשפטים הרוסי נגד הסוכנות אין מניע מדיני, וכי הוא יברר את הנושא.
הבוקר הכחישה שגרירות רוסיה בישראל נמרצות פרסומים בחדשות 12, לפיהם השגריר הרוסי בישראל, אנטולי ויקטורוב, אמר כי מינויו של יאיר לפיד לראש הממשלה ייצור קשיים ביחסים שבין ישראל ורוסיה. "מדובר בפייק ניוז. זה שקר, פרובוקציה וחוסר מקצועיות", נטען בהודעה. עוד נאמר כי "האופי הקונסטרוקטיבי של היחסים מתבסס על שנים רבות של שיתוף פעולה פורה למען האינטרסים של עמי מדינותינו".

הפסקת פעילות הסוכנות עלולה להטיל קשיים על יהודים המעוניינים לעלות ארצה מרוסיה. העלייה מרוסיה התגברה מאז החלה הפלישה הרוסית לאוקראינה. הצורך לשמור את נתיב העלייה פתוח עבור יהודים היה אחת מהסיבות שהניעו את ראש הממשלה הקודם, נפתלי בנט, להימנע ממתיחת ביקורת ישירה על מהלך הפלישה הרוסי ואף לנסות לתווך בין הצדדים. זאת כמובן לצד הצורך בשימור האינטרסים הביטחוניים הישראלים, והתיאום עם הרוסים של תקיפות ישראליות בסוריה.
בשבועות הראשונים שלאחר הפלישה הקפיד בנט שלא למתוח ביקורת ציבורית על רוסיה, בעוד יאיר לפיד כשר חוץ – מתח ביקורת ישירה יותר כנגד מעשיו של פוטין. בכך ניסתה ישראל גם להימנע מספיגת ביקורת מערבית קשה על כך שאינה מגנה מספיק את הפלישה.
על אף שלפיד התבטא בחריפות יותר מבנט כנגד מעשי הרוסים באוקראינה, באופן מעשי המדיניות הישראלית לא השתנתה מאז נכנס לתפקיד ראש הממשלה, וישראל ממשיכה לסייע לאוקראינה באמצעים הומניטריים, אך לא בציוד צבאי.
שרת העליה והקליטה פנינה תמנו שטה מסרה בתגובה כי "עליית יהודים לישראל היא זכות בסיסית שקיימת לכל יהודי בעולם. פעילות הסוכנות היהודית מתרחשת בכל רחבי אירופה ויתר היבשות, כך גם ברוסיה, בתיאום מלא עם הרשויות המקומיות. אין שום סיבה מוצדקת לעצירת הפעילות של הסוכנות ועל כן מתקיימים מאמצים דיפלומטים להבהרת הסוגיה והסדרת הפעילות בתיאום. כמי שמחזיקה באחריות המנסטראלית לעליית יהודים וקליטתם בישראל, פניתי לאחרונה מספר פעמים לראש הממשלה יאיר לפיד, בכדי שיקיים דיון בדרג המדיני בנושא ואני עומדת בקשר רציף עם מנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז. כפי שידענו לעבוד בשיתוף פעולה עם השלטונות ברוסיה במשך עשורים רבים אין לי ספק שימצאו הפתרונות ההולמים".
שר התפוצות נחמן שי כתב בטוויטר בתגובה לידיעות כי "יהודי רוסיה לא יהיו בני ערובה של המלחמה באוקראינה. הניסיון להעניש את הסוכנות היהודית בשל עמדתה של ישראל לגבי המלחמה הוא פתטי ומעליב. את יהודי רוסיה לא ניתן יהיה לנתק מהקשר ההיסטורי והרגשי למדינת ישראל".
דוברת הסוכנות היהודית מסרה כי לא תגיב במהלך ההליך המשפטי.