תושבים ופעילי ציבור שלחו היום (א') מכתב חריף לשר הביטחון בני גנץ בעקבות שורות ההקלות שגובשו במשרדו לטובת הפלסטינים, על רקע ביקור נשיא ארצות הברית בישראל.
במכתב נאמר "קיבלנו בהפתעה גמורה את התוכנית לאשר את הבנייה במרחב הכפרים חרמלה וכיסאן – דרומית לבית לחם והכפר באתיר, מערבית לבית לחם ובתוך תחום השיפוט של גוש עציון. אנחנו פונים אלייך בבקשה לדון ולשמוע את ההסתייגויות שלנו מהתוכנית. בפרוגרמה של חרמלה, אותה הניחו הפלסטינים, יש חסימה מוחלטת של הציר אותו השאירו במסגרת תוכניות אוסלו, למעבר בין תקוע וסביבתה לציר 60, היינו: בין גוש עציון המערבי למזרחי.
"יתירה מכך, ישנה בניה פלסטינית מסיבית לא חוקית, שאגב רבים מהם בכלל תושבי מזרח ירושלים, בציר הוואדי על גבי האמה המזרחית שהובילה מים בימי הורדוס מהערוב להרודיון ותקוע המכונה אמת הערוב. משמעות התכנית: ביתורו של גוש עציון וניתוק חלקו המזרחי מזה המערבי וכן ביטול דה פקטו של הבינוי העתידי המתכונן על ידי משב"ש בגבעת העיטם באפרת".
בהמשך פירטו הכותבים "תכנית נוספת במזרח גוש עציון, מאשרת הרחבה של הכפר כיסאן ב 615 דונם, תצמצם את הגישה ליישובי מזרח גוש עציון ותחסום אותם מלהתפתח בעתיד, ולמעשה תהפוך אותם ואת יישובי הגוש כולו למובלעות, כמו נצרים וכפר דרום".
"התכנית לאישור והרחבת באתיר, נוגעת במרחק קצר מ'כביש המנהרות', ולמעשה תמשיך את המגמה הקיימת שם, של הרחבת הכפר לטובת תושבי מזרח ירושלים, עיקר מנין ועיקר בניין של הגידול הטבעי של באתיר בשנים האחרונות. במקביל חותכת את גוש עציון וחיבורו לירושלים ופוגעת אף אנושות בחיבור של ישובי צור הדסה, נס הרים והסביבה, לירושלים מדרום. החלטה לאשר פרוגרמה שכזו תהווה פגיעה אנושה בהתיישבות בגוש עציון ותהרוס תשתיות היסטוריות מהותיות של עמנו. יחד עם זאת ולמעלה מכך, ייפגע הרצף ההתיישבותי של גוש עציון, המהווה 'חומת המגן של ירושלים' כלשונו של בן גוריון".
התושבים ביקשו מגנץ במכתב להיפגש עמם באופן דחוף ולשמוע ברצינות את טענותיהם. המכתב החריף מצטרף לאזהרות של גופים נוספים בהתיישבות נגד התוכנית. במועצת יש"ע ובתנועת רגבים מזהירים שההלבנה הצפויה תגרור תנופת בנייה פלסטינית חדשה צמוד לצירי תנועה מרכזיים, אתרי מורשת ושמורות טבע.
התוכניות צפויות לקבל בקרוב אישור להפקדה בוועדת המשנה לתכנון ולרישוי במנהל האזרחי. עם זאת, טרם נקבע מועד לדיון בוועדה. כחלק מהתוכניות, בכפר בתיר שבין שכונת גילה בירושלים לגוש עציון מתוכננת הלבנה של 260 מבנים לא חוקיים והרחבת הכפר בכ־3,600 דונם, תא שטח המקביל בגודלו לשטח העיר אריאל. אם התוכנית תבוצע היא תחולל בהדרגה נתק בין יישובי גוש עציון לירושלים ועלולה אף ליצור איום ביטחוני על הנוסעים בכביש המנהרות, בדרך ולג'ה ובכביש המוביל לצור־הדסה.
תוכנית נוספת במזרח גוש עציון מאשרת הרחבה של הכפר כיסאן ב־615 דונם, שעלולה לצמצם את הגישה אל יישובי מזרח גוש עציון. ההרחבה תהפוך את היישובים למובלעת במרחב פלסטיני, ותשלול מהם התרחבות עתידית. כך גם תוכנית ההרחבה לכפר פוקיקיס, שתחסום את הגישה ליישוב נגוהות בהר חברון ותבודד אותו מנקודות ההתיישבות השכנות. על השולחן מונחת לאישור גם תוכנית בינוי לפלסטינים שתכלול נקודת התיישבות ערבית סמוך לכביש 5 בין אריאל לרבבה, ובאזור חיזמא בין ירושלים ליישובי בנימין.
בשיחה עם מקור ראשון אמר בסוף השבוע ראש מועצת יש"ע דויד אלחייני כי "שיערנו שנראה צעדים כאלה מצד שר הביטחון. זהו בני גנץ, לא הופתענו מהמדיניות שלו. הוא שם לו למטרה לרצות את האמריקנים בביקור הזה". עוד הוסיף אלחייני כי "מאז כניסתו לתפקיד גנץ מביא לידי ביטוי את תפיסת העולם של המפלגה הדמוקרטית בארצות הברית. לאורך השנה האחרונה הוא ניסה להביא תוכניות לטובת הפלסטינים ביהודה ושומרון. חלק מהן הצלחנו לעצור, חלק היו דברים שוליים. הוא שם לעצמו למטרה להקים מדינה פלסטינית. הוא לא יכול לעשות את זה בממשלה הפריטטית בגלל ההסכמים והשותפים, אז הוא עושה את זה טיפין־טיפין".
אלחייני, שבעבר הצהיר על תמיכתו במפלגת תקווה חדשה, שהשבוע חברה רשמית למפלגתו של בני גנץ לקראת הבחירות, הביע ציפייה "משר המשפטים, גדעון סער, שהוא איש ימין, להפעיל את כל כובד משקלו ולדאוג שלא לאפשר את המהלך הזה, שעלול לגרום לכך שנאבד את גוש עציון. כבר דיברתי עם שר המשפטים. הוא אמר שילמד את הנושא ויראה מה יוכל לעשות. אני מקווה שהוא יעצור את זה בכל דרך".
ברגבים ובמועצת יש"ע מציינים כי כבר מאז 2009 משקיעים הפלסטינים מאמץ להתרחב דווקא באזורי C. באותה שנה הציג ראש הממשלה הפלסטיני לשעבר סלאם פיאד את תוכניתו ליצור רצף טריטוריאלי בין נקודות התיישבות ערביות ברחבי יו"ש ולמנוע רצף התיישבותי בין היישובים היהודיים. כחלק מהתוכנית, הזוכה לתמיכה כספית זרה, בכל מקום שבו מתרחבת בנייה בהתיישבות היהודית, מתרחב גם יישוב ערבי. במקומות שבהם חוששים הפלסטינים להיווצרות רצף של יישובים ישראליים, מוקם כפר או גוש מבנים.
עם הצגת תוכניתו אמר פיאד כי "החלטנו לנקוט יוזמה, לזרז את סוף הכיבוש באמצעות עבודה קשה ולקבוע עובדות בשטח, העולות בקנה אחד עם התפיסה שהקמת מדינה אינה דבר שניתן להתעלם ממנו. זו האג'נדה שלנו, ואנחנו רוצים ליישמה בנחישות".