ארגון ידידי הג'האלין, אזרחים התומך בשבט הג'האלין שגר בחאן אל אחמר, פנה היום לדרג המדיני בבקשה לאפשר את הסדרת נקודת הישוב הבדואי הלא חוקי ולא לפנותו.
"אנו פונים אליכם בדחיפות כדי להסדיר את מגורי הג'האלין במרחב בו הם חיים עשרות שנים עוד לפני הקמת ההתיישבות היהודית הסמוכה". נכתב במסמך שהוגש לראש הממשלה בנט, שר הבטחון גנץ ושר החוץ יאיר לפיד.
"אנו מאמינים שמדובר כאן בנקודת מבחן האם אמנם האמרה 'מדינה יהודית' מפרה את ערך ה'דמוקרטית' והשוויון כפי שמוכחש עיתים לפרקים על ידי מדינת ישראל. אנו מבקשים ממך לדאוג לכך שמדינת ישראל לא תתייחס באופן מפלה למיעוטים הנתונים תחת מרותה. הדרישה שלנו לעשיית צדק אין מקורה בפחד מבתי משפט זרים או אומות העולם, אלא בערכים היהודיים שלנו אנו. לא יכול להיות שתחת אותו הריבון באותו תא השטח אנשים שונים יקבלו יחס שונה רק מהיותם לא יהודים. זהו מצב שאינו מתקבל על הדעת ואינו מתיישבת עם ערכי היהדות והאנושות.
"כפי שידוע לך", נכתב, "בית המשפט העליון נמנע, ולא בכדי, מלצוות על המדינה לפנות בכוח את תושבי הח׳אן היות ואלו יושבים כעת על אדמות מדינה וניתנים להסדרה".
המכתב מגיע יממה אחרי סיור שערכו מועצת בנימין, פורום עוטף ירושלים ותנועת רגבים במקום שבו מתכננת הממשלה, לכאורה, להודיע לבג"ץ כי חאן אל-אחמר יוקם כיישוב מוכר. הסיור עבר גם דרך פאתי שכונת אבו-דיס הקרובה לירושלים, שם הכשירה המדינה מגרשים בהיקף של עשרות מליוני שקלים, כחלק מהפתרון להעתק מגורי תושבי חאן אל-אחמר.
ישראל גנץ, ראש מועצת בנימין שבשטחה אמור לקום היישוב, על פי ההודעה המתוכננת של הממשלה לבג"ץ, לכאורה, אמר כי מדובר בנקודה קריטית ואסטרטגית, שהוקמה על ידי הרשות הפלסטינית והאיחוד האירופי דווקא במקום המסוים הזה, והם נאבקים עליה. לדבריו, "הקמת יישוב ערבי כאן יקטע את הרצף היהודי בין בנימין לבין יהודה, וייצור חיץ בין ירושלים לבין ים המלח ובקעת הירדן. לא נאפשר לממשלת בנט לעשות את האיוולת הזו שעלולה להיות בכייה לדורות".
בחודש מארס האחרון צו על תנאי בעתירה שהגישה תנועת רגבים, המורה למדינה לנמק בתוך 120 יום, מדוע לא מימשה את ההתחייבות שנתנה לבג"ץ לפני כשלוש שנים, לפיה יאכפו את החוק ויהרסו את המתחם הלא חוקי "במועד קרוב".
"נוכח בקשות הדחייה התכופות, מקצתן מוצדקות יותר, מרביתן מוצדקות פחות; בשים לב לפרק הזמן הרב שבו העתירה דנן תלויה ועומדת, כמעט שלוש שנים; בהינתן העובדה כי ה'סאגה' הולכת ונמשכת למעשה עוד משנת 2009 אז הוצאו צווי ההריסה… אין מנוס עתה מעשיית צעד נוסף לקראת הכרעה, בדרך של מתן צו על-תנאי", כתבו השופטים.
מתנועת רגבים, שהגישה את העתירות בנושא חאן אל-אחמר, נמסר אמרו אז בתגובה כי "העובדה שצריך לעתור שוב ושוב לבג"ץ כנגד המדינה, כדי שזו תאכוף את חוקי התכנון והבניה, היא מבישה לכשעצמה. מביש כפליים הוא המצב בו המדינה מתחייבת בפני בג"ץ שוב ושוב כי תאכוף את החוק ולא עומדת בדיבורה. הרשות השופטת איננה אמורה להוציא את הערמונים מהאש עבור הרשות המבצעת".