קבוצת 'הפורום החילוני' ועמותת 'ישראל חופשית' ידועות ברגישותן הגבוהה כלפי השפעות של דת על המרחב הציבורי, ופועלות להיאבק נגד מה שהן מכנות "ההדתה של המרחב הציבורי". רק לפני מספר שבועות עתרו אנשיהן נגד שר הבריאות והרבנות הראשית בבקשה לבטל את נוהל איסור אכילת חמץ בבתי החולים, בטענה שבמשך שבוע שלם פולשת הדת למרחב הציבורי ופוגעת באזרחים חילונים.
עם זאת, לאחרונה הוצע לעמותות אלו להצטרף למאבק נוסף נגד מה שלכאורה נראה כמו השפעתה של הדת על המרחב הציבורי אך דווקא במקרה הזה, סרבו העמותות החילוניות להשמיע קול זעקה.

לפני כשבועיים, הודיע משרד התחבורה כי יופחתו באופן משמעותי מספר קווי האוטובוס ומספר הנהגים למשך חודש שלם. הסיבה לכך היא שרבים מהנהגים הם בני הדת המוסלמית ורובם מציינים ומקיימים את צום חודש הרמדאן, ועל כן צפויים להתרחש היעדרויות רבות בחברות האוטובוסים. מי שישלמו את המחיר הם נוסעי התחבורה הציבורית, כאשר מאות נסיעות ביום בכל מחוז צפויות להתבטל.
לכאורה, מקרה מובהק של השפעת הדת על המרחב הציבורי, כשבמשך חודש שלם תעוצב התחבורה הציבורית מחדש בגלל אמונתם של אזרחי ישראל המוסלמים. לפי הארגון הדתי-לאומי ליב"ה, סביר היה להניח שארגונים אולטרה-חילוניים ינסו להיאבק בתופעה, ויפנו חיצים לעבר משרד התחבורה. אך יוזמה שניסתה לגייסם במאבק נגד ההקלות לנהגים מוסלמים, וקריאה למשרד למצוא פתרון חלופי, נענו בשלילה.
פעילי ליב"ה שלחו מכתב פיקטיבי לידי אנשי 'הפורום החילוני' ו'ישראל חופשית' בו נכתב: "זו לא הפעם הראשונה שהתחבורה הציבורית נפגעת בגלל שיקולים דתיים וחוסר התחשבות בציבור הרחב של נוסעי התחבורה הציבורית. משרד התחבורה מאפשר לתפיסה דתית, חשובה ככל שתהיה, לפגוע במרחב הציבורי, בלי ליצור תחליף הולם ואלטרנטיבה לפגיעה הקשה והמתמשכת בציבור הנוסעים".
"זוהי למעשה כפיה דתית והדתה עלינו, הפעם מאזרחי המדינה המוסלמים, ולכך אסור לתת יד. כל מי שמתנגד לכפייה דתית, בין אם היא מהדת היהודית, מוסלמית, נוצרית או כל דת אחרת, צריך להתנגד לתופעה הזו של פגיעה בהסדרי התחבורה במדינה בגלל מנהגים דתיים."

אלא שבתכתובות המיילים בין השולחים האנונימיים לעמותות החילוניות מיהרו האחרונים לסרב להצטרף ליוזמה. "לא ברור על מה מבוססת הידיעה שהצגת", נכתב על ידי הפורום החילוני, "אנחנו מתמקדים בעיקר בחינוך ובצבא. מוזמן לפנות לעמותות אחרות הפועלות אף הן למען מרחב ציבורי חילוני – חופש, ישראל חופשית".
במייל נוסף שנשלח לאחר מכן כתבו בפורום החילוני כי "יש מקום לפנות למשרד התחבורה בדרישה למצוא פתרון למצב שנוצר, זאת מבלי לפגוע בזכותם של הנהגים לממש את חופש הדת שלהם". עם זאת, בפורום נמנעו מלחתום על העצומה שקוראת להיאבק בתופעת הפגיעה בתחבורה הציבורית בחודש הרמדאן.
מאי שטגר, מעמותת ישראל חופשית, כתבה לאנשי ליב"ה כי בארגון "לא עוסקים בנושא הזה. מציעים להפנות את השאלה ישירות למשרד התחבורה ולהציג בפניהם את הבעיה".
תגובות
ארגון ליב"ה: "חוסר המוכנות של הארגונים הליברליים לפעול בכל מה שקשור להשפעת דתות אחרות על המרחב הציבורי מראה את מה שהיה די ברור – לישראל חופשית ולפורום החילוני לא באמת חשוב 'המרחב הציבורי' והשפעת הדת עליו, מטרתם היא אך ורק לתקוף ולנגח כל דבר שקשור ליהדות, ולפגוע ברוב הדומם במדינה, מיליוני מסורתיים ודתיים אזרחי ישראל, באצטלה של כאילו דאגה למרחב הציבורי".
תנועת ישראל חופשית: "אנו מברכים על כך שמרכז ליב"ה הבין שכגורם המייצג את הציבור החרד"לי כמיעוט קטן שלא מצליח לעורר ישראלים להצטרף לתפיסת עולמו, לא נותר לו אלא לעבור לעסוק בסוגיות תאורטיות חסרות בסיס. לעניין עצמו, אנחנו נשמח לקבל הפניה אחת למקום שבו 'ישראל חופשית' טוענת, לדוגמה, שכדי לקיים תחבורה ציבורית בשבת, שבה אנו תומכים וכך גם רוב מוחלט של הישראלים, צריך לכפות על נהגים דתיים לעבוד בשבת. רמז: אין ולא היה דבר כזה. לכן ככל שאנשי מרכז ליב"ה מחפשים איזושהי השכלה בסיסית בעקרונות הליברליים בנושאי דת ומדינה, נשמח לייעץ בנושא. מי שממציא נושאים כדי לנסות לעורר שנאת ערבים בישראל, כדאי שיקשיב לנאום של מרים פרץ וילמד שיעור משמעותי על אחדות ואהבת ישראל".
הפורום החילוני: "אנחנו לעולם לא פועלים בתחום כלשהו רק בגלל שקיבלנו פניה בודדת – אלא אחרי שקיבלנו כמה פניות ועשינו מחקר משלנו בנושא. סיפור זה נשמע לנציגנו כל כך מופרך שהוא אפילו לא העביר את זה לדיון בהנהלה. הרי כולם יודעים שברמדאן הערבים עובדים, אפילו במסעדות שבהן הם צריכים לעמוד בפיתוי של הצום. יש אלף מאבקים שלגביהם פנו אלינו ואנחנו לא עושים כלום לגביהם. בתקציב הדל שלנו אין סיכוי לעסוק בכל הדברים שמפריעים לחילוניים. להסיק מזה על סלקטיביות על סמך הסיפור הזה זה ממש מגוחך."