אין ספק שהיום בו נחתמה "רפורמת החשמל" בשבוע שעבר היה יום היסטורי, כפי שאוהבים לספר מובילי המהלך השרים משה כחלון ויובל שטייניץ. הסיבה של השניים להתרגשות היא שהם הצליחו לעשות את מה שלא עשו קודמיהם ב-22 השנים האחרונות – לחתום על הסכם, עם ועד העובדים הכוחני של חברת החשמל ופטרונו אבי ניסנקורן, שמאפשר למשק החשמל סופסוף להתייעל. כן כן, אחרי סחטנות עובדי הנמלים והרכבת וכל חברה ממשלתית אחרת, שנדרשה לצאת מחיק המדינה לתחרות בשנים האחרונות, הגיע תורם של עובדי חברת החשמל להרוויח רק עוד קצת על חשבון הציבור הישראלי.
מי שיחפש את שורת הרווח של הצרכן בדף החשבון של חברת החשמל בעקבות הרפורמה של כחלון-שטייניץ צפוי להתאכזב. מחירי החשמל לא צפויים לצנוח בזמן הקרוב, אבל יש פה לא מעט בשורות שסופן התייעלות משק החשמל בישראל. בין היתר 2,800 עובדים מיותרים בחברת החשמל יפוטרו או יופרשו לפנסיה, חמש תחנות ייצור יימכרו לחברות פרטיות, ייצור החשמל ייפתח לתחרות אמיתית וסופסוף יושקעו תקציבים בפיתוח הולכת החשמל.

משק החשמל פוצל לשלושה מקטעים ברפורמה – ייצור, הולכה וחלוקה. חברת החשמל תאבד את המונופול בייצור החשמל על ידי מכירת חמש תחנות ייצור ישנות לחברות פרטיות וחוק שיימנע ממנה להקים חדשות במקומן. כך בסוף התהליך יישאר בידי החברה כושר ייצור של שליש מהחשמל במדינה בלבד, אך היא תמשיך להחזיק במונופול בחלוקה ובהולכה, פשוט כי לא הגיוני להרים פה עוד כמה קווי מתח גבוה לחברות מתחרות.
כדי להמתיק את הגלולה עבור החברה, היא תבנה במקום התחנות שהיא תמכור בחמש השנים הקרובות לידיים פרטיות ואלו שהיא התחייבה לסגור בנוסף, שתי תחנות ייצור חדשות. כלומר גורעים מחברת החשמל תחנות "בשווי" 6,000 מגה ואט ונותנים לה להקים שתי תחנות בשווי 1,200. למה זה טוב להגברת התחרות? זה לא. אבל זה חלק מהרע ההכרחי המתלווה לרפורמה. לחברת החשמל חטיבת פיתוח ועובדים שצריכים, ובכן לפתח משהו, כדי שלא יפוטרו בהמוניהם.
ועוד בענייני העובדים, חברת החשמל התחייבה להפריש 2,800 עובדים (שלא ממש עבדו) בתמורה לחבילות פיצויים שמנות, בנוסף יזכה כל עובד בחברה למענק רפורמה של 30 אלף שקלים ולתוספת של כאלפיים שקלים בפנסיה. כל הטוב הזה יעלה לנו שבעה מיליארד שקלים. איך זה יבוא לידי ביטוי אתם שואלים? תעריף החשמל לא יירד כפי שהיה מתחייב מפתיחת השוק לתחרות.
גם אם נצא מנקודת הנחה שלא ניתן להפריש עובדים על סף פנסיה בלי תנאים הולמים, עדיין לא ברור למה אזרחי ישראל צריכים לשלם לכל עובד "מענק רפורמה" ותוספת לפנסיה רק כדי לקבל אישור לתוכנית ההתייעלות של החברה. כחלון גם ניסה למכור לאזרחי ישראל כי לא ייאלצו לשאת עוד במימון החשמל של עובדי חברת החשמל, כאשר בפועל נחתם כי רק עובדים חדשים לא ייהנו מההטבה הזו. אך אל דאגה, לא יהיו עוד הרבה כאלה בשנים הבאות.
ח"כ בצלאל סמוטריץ', ממתנגדי הרפורמה, הגדיר זאת כך: "מסעודה משדרות תיאלץ לממן את העובדים החזקים במשק". ח"כ שרן השכל מנסה גם היא לפעול נגד אישור הרפורמה, אותה היא מכנה הסכם כניעה, במתכונתה הנוכחית בממשלה. מנגד השר שטייניץ קבע בשיחה עם "מקור ראשון" כי בהשוואה לרפורמות בחברות אחרות, התשלומים הפעם נמצאים ברף הנמוך. "זו הרפורמה הכי טובה והכי מקיפה, שבמסגרתה העובד מקבל הכי פחות. חלק גדול מהתוספות לעובדים יהיו רק כשהתהליכים יתבצעו ולא לכתחילה", מבטיח שטייניץ.
"יתנו-יקבלו, לא יתנו-לא יקבלו", הוא אומר ומוסיף כי מכירת חמש מתחנות הייצור וכן שטחים לבניית מתקנים עתידיים לידיים פרטיות תכניס עוד מיליארדים לחברת החשמל. כמו גם החיסכון העתידי מתשלום משכורות למספר קטן יותר של עובדים (9,000), יניבו בסופו של דבר עוד שבעה מיליארד שיקטינו את החוב של חברת החשמל מ-42 מיליארד ל-35 מיליארד ויפנו כספים נוספים להשקעה בהולכת החשמל לפי תוכנית שיכין משרד האנרגיה.
"זו לא סתם רפורמה, אלא רפורמה טובה ואפילו טובה מאוד", אומר שטייניץ אל מול הביקורת על ההסכם שנחתם מול ההסתדרות. "אני כשר האנרגיה ששאלתי את עצמי מה אני רוצה ברפורמה בתחילת הדיונים וקיבלתי מאה אחוז ממה שרציתי. חברת החשמל לא תתרכז יותר בייצור גז ובשמונה השנים הקרובות צפויה לרדת לייצור 25 אחוזים מהחשמל בארץ בלבד.
"אנחנו גם הוצאנו את מנהל מערכת החשמל שקובע ומתכנן את המערכת מתוך חברת החשמל וזה יזרז כניסה של אנרגיות חדשות לשוק. ודבר שלישי אנחנו פותחים תחרות באספקת החשמל לבתים, כך שכבר עד לסוף השנה הזו נראה הורדת מחירים ראשונה", אומר שטייניץ וזאת למרות מימון הרפורמה מכיסו של הצרכן בשורה התחתונה.
את ההחלטה להשית עלויות על הצרכן במסגרת תעריף החשמל הצליחו המשרדים הממשלתיים לאשר מחוץ לחוק שיגיע לאישור הכנסת. "הרי לא היה ח"כ אחד שמצביע בעד זה שלמרות ההוזלה במחירי הגז, מחיר החשמל שלנו לא יוזל", אומר סמוטריץ' שמעלה גם את הבעייתיות בחתימה על הסכם מול חברת החשמל בשבוע שעבר. "כחלון הכניס את כולנו להריון בכוח כאשר חתם מול ההסתדרות עוד לפני שהחלטת הממשלה נקבעה. עכשיו אף אחד לא יפר הסכם שכבר נחתם".


בשורה התחתונה, חברת החשמל מתייעלת ותהפוך להיות מונופול מרוסן יותר וגם תהיה תחרות בייצור החשמל ואלו אכן בשורות בראי ההיסטוריה, אבל בחזרה לפתיח אי אפשר להתעלם מהפספוס ההיסטורי שמתלווה לרפורמה הזו. משרדי האנרגיה והאוצר עמדו לקבל בקרוב פסיקה מבג"ץ שהייתה מונעת מוועדי עובדים לשבות כאשר המדינה רוצה לבצע שינויים במשק, בלי קשר לפגיעה או לא בתנאי העובדים.
התנאי השקט של ניסנקורן לניהול המגעים באשר לרפורמת החשמל הייתה משיכת העתירה של המדינה, כך שלא תתקבל הפסיקה שתוציא מידיו את הכוח לעצור את המדינה מלכת בכל פעם שנרקם מהלך התייעלות ממשלתי. החשש מפסק דין תקדימי כזה הוביל את ניסנקורן וכחלון (חברים טובים עם אינטרסים בהסתדרות) לשבת לשולחן אחרי שנים של איומי שביתה מצדם של עובדי חברת החשמל.
"גם אם בג"ץ היה הולך איתנו ופוסק נגד השביתה, הוא היה אומר שלמדינה מותר להכניס שינויים במשק אבל לא היו מאשרים להוציא 2,800 עובדים, ולמכור תחנות שהן מקור הפרנסה שלהם", אמר בכיר במשרד האנרגיה. מנגד אומר סמוטריץ' כי "היינו מטר מפסק דין שהיה עושה מהפכה במשק, במערכת החינוך, ובכל מקום אחר. אם לא הייתה לוועדים יכולת לשבות, זה היה לוקח לניסנקורן חצי מהכוח שלו, אבל עכשיו הוא יכול להמשיך להחזיק את כולנו בגרון באדיבות כחלון".
בסיכום הדברים, רפורמת החשמל עוד תצטרך לקבל את אישור הממשלה ולעבור בוועדת הכלכלה בדרך לשלוש קריאות במליאה. אבל זה לא יהיה המבחן שלה, היא צפויה לעבור בקלות בכנסת מול השותפות הקואליציוניות שחוששות מבחירות. המבחן האמיתי יהיה בביצוע, מודים קברניטי הרפורמה. קיים חשש אמיתי ל"רפורמה על הנייר" ועיקר המאמצים יושקעו בדחיפה לעמידה של חברת החשמל בכל הסעיפים עליהם חתמה וביעדים שהמשרדים הציבו לשינוי משק החשמל. נעקוב.
