בתוך שתי מערכות בחירות גדל פי שלושה הסכום שהוציאה ועדת הבחירות המרכזית על פרוייקט טוהר הבחירות. כך עולה היום (ג') מדו"ח מבקר המדינה לשנת 2022. על פי מסקנות הדו"ח, מהבחירות לכנסת ה-22 לבחירות לכנסת ה- 24, עלה תקציב טוהר הבחירות מ-17 מיליון ש"ח ל-51 מיליון ש"ח.
הדו"ח קובע כי בבחירות לכנסת ה-22 המטה המנהלי של הוועדה לא הציג לפני נשיאות הוועדה נתונים המבססים את הקביעה בדבר מספר המפקחים שיוצבו בקלפיות, כגון ממצאי מיפוי קלפיות שבהן יש סיכון לפגיעה בטוהר הבחירות, ואת העלות הכוללת של מערך הפיקוח. במסמכי המטה בבחירות לכנסת ה- 23 לא נכללה מלוא תשתית המידע שעשוי להיות רלוונטי לקביעת מספר המפקחים שיוצבו בקלפיות.
המבקר מצא כי לאחר הבחירות לכנסת ה-24 לא החל המטה המנהלי של ועדת הבחירות המרכזית לקדם את ההסדרה של מערך הפיקוח על טוהר הבחירות ואת הצבת המצלמות בוועדות הקלפי בחקיקה. במועד סיום הביקורת עדיין לא הוסדר ההיתר להשתמש בצילום חזותי בחדרי ועדות קלפי בחקיקה ראשית או בחקיקת משנה.

ב-18% מהקלפיות לא נכח מפקח טוהר בחירות
על אף הגידול הניכר של פי ארבעה במספר המפקחים בין הבחירות לכנסת ה-22 (2,873) לבחירות לכנסת ה-24 (11,633), ובעקבות כך הגידול הניכר בעלויות מערך הפיקוח (פי שלושה) – בבחירות לכנסת ה-24 לא נכח מפקח טוהר בחירות מטעם הוועדה ב-18% מהקלפיות שהוועדה עצמה הגדירה כ"קלפיות רגישות". לצד ההצבה הנרחבת של מפקחים, דווקא בקלפיות שבהן נדרש פיקוח ביתר שאת, שיעור הקלפיות שמהן נעדר מפקח היה גבוה מהממוצע.
ועדת הבחירות המרכזית רכשה 15,500 מצלמות עבור מערך הפיקוח על טוהר הבחירות בעלות של 19.3 מיליון ש"ח. בפועל, נדרשו כ-13,240 מצלמות, כ-2,200 פחות ממספר המצלמות שנרכשו. עוד רכשה הוועדה מערכת ממוחשבת לניהול דיווחי מפקחי טוהר הבחירות חודש לפני יום הבחירות לכנסת ה-24. בפועל, 34% מהמפקחים לא הצליחו להתקשר עם המערכת באמצעות אפליקציה ייעודית לכך.
מטעם הוועדה נטען כי חלק ניכר מהעלויות, כ- 15 מיליון ש"ח, הן הוצאות חד פעמיות לרכש המצלמות, שישמשו גם במערכות בחירות הבאות. בנוסף, מסבירים בוועדת הבחירות כי מערכת הבחירות לכנסת ה-24, התקיימה בשיאה של התפרצות מגפת הקורונה ואופיינה בחוסר וודאות מוחלט עד ליום הבחירות, לרבות במספר הקלפיות שיפעלו ביום הבחירות.
בשבועות הראשונים הוערך מספר הקלפיות הצפוי בלמעלה מ-15,000, כאשר בפועל עד לבוקר יום הבחירות הצטמצם המספר לכ-13,240 קלפיות. אולם, מכיוון שהמצלמות שנרכשו יובאו מחו"ל ושרשראות האספקה לקו בעיכובים רבים, הוועדה היתה מחוייבת לרכוש מבעוד מועד מצלמות בהיקף הצפוי בהתאם לנתונים שהיו בפניה באותה העת, וכמובן שלא להמתין עד ליום הבחירות להזמנתן.
עשר קלפיות חשודות בפגיעה בטוהר הבחירות
מנתונים שמציג מבקר המדינה, רק ב-7% מהקלפיות שדווחה בהן פגיעה בטוהר הבחירות (56 מ-799 קלפיות) נדרשה בדיקת עומק. כמו כן, הוועדה העבירה למשטרה תצלומים לצורך חקירת חשדות לפגיעה בטוהר הבחירות לכנסת ה-24 ב-10 קלפיות. אולם, במשך כשנה – פרק הזמן שבין הבחירות לכנסת ה-23 לבחירות לכנסת ה-24, לא בדקה הוועדה את אפקטיביות מערך הפיקוח בשתי מערכות הבחירות הקודמות. "ההחלטה להגדיל את היקף המפקחים בין שתי מערכות הבחירות פי 2.6 התקבלה שלא על סמך בדיקת אפקטיביות המערך שפעל", ציין המבקר והוסיף כי "ליקויים נוספים נמצאו בהיבטי ההסדרה המשפטית של צילום בחדרי הקלפי, באבטחת תוצרי הצילום, בשלמות המידע על חשדות לפגיעה בטוהר הבחירות".
מבקר המדינה אנגלמן ציין כי ראוי לבדוק בדיקה מקיפה את אפקטיביות המערכים שפעלו בבחירות לכנסת ה- 22,23 ו- 24, ולבחון אותה בהתחשב בעלויותיהם. עוד מוצע שעיקרי הנתונים והמסקנות ישמשו בעתיד את ועדת הבחירות, לכשתידרש לקבל החלטות על מערכת הפיקוח בתחום טוהר הבחירות.
מוועדת הבחירות נמסר בתגובה: "יום הבחירות אינו מתנהל ב״תנאי מעבדה״ כי אם במציאות מיוחדת מאוד ומורכבת בשטח, שמשתנה ממערכת בחירות למערכת אחרת, מיישוב ליישוב, ומקלפי לקלפי – מציאות עימה מתמודדת הוועדה בהצלחה, תוך מתן פתרונות כוללים ונקודתיים בהתאם לצורך, על אף ההיקפים העצומים והפריסה הגיאוגרפית על פני כל שטחה של מדינת ישראל".