התפרצות מחודשת של הקורונה בישראל: לאחר חודשיים של ירידה בתחלואה, מאז שיאו של גל האומיקרון, עלה הבוקר (א') מקדם ההדבקה מעל 1, והוא עומד על 1.1. המשמעות היא שהמגפה בהתפרצות וכל חולה חדש בקורונה מדביק לפחות אדם אחד נוסף.
7,783 ישראלים חולי קורונה חדשים אומתו אתמול בבדיקות ה-PCR או האנטיגן שערכו, לרוב בעקבות סימפטומי מחלה, כ-400 מהם נדבקו וחלו בפעם השנייה או השלישית עד כה. אחוז החיוביים מתוך כ-36,760 בדיקות עמד על 21.17%. מדובר בשיעור חיוביים גבוה בהרבה מזה של הימים האחרונים, מה שמצביע על אפשרות שמספר הנדבקים החדשים בפועל גבוה יותר.
בשבוע שעבר אובחנו בכל יום 6,774 חולי קורונה בממוצע.
על אף העלייה בתחלואה, במשרד הבריאות מאמינים כי היא לא משקפת בהכרח בשורה על גל תחלואה חדש או נרחב בדומה לגל האומיקרון, וזאת בשל מספר החולים הגבוה שנדבקו בקורונה בחודשים האחרונים ונמצאים בסיכון מופחת כעת לתחלואה חוזרת, לפחות בחודשים הקרובים.
גם המומחים לא חוששים מהתחלואה הגוברת. "לא סיימנו עדיין את הגל החמישי" אמר בשבוע שעבר פרופ' נדב דוידוביץ', מומחה בבריאות הציבור וראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון. "העובדה שהקורונה נדחקה לקרן זווית היא טבעית כי יש את עייפות החומר ויש את המלחמה באוקראינה שתופסת בצדק את הכותרות, אבל היא עדיין כאן".
דוידוביץ' מסביר כי לדעתו נכון להתייחס לגלי תחלואה לפי ווריאנטים חדשים ושונים זה מזה שמשנים את פני תוצאות הגל והסיכונים העולים ממנו. לדבריו, כל עוד הממשלה ממשיכה במדיניות של 'חיים לצד הקורונה' גם במחיר של אלפי חולים קשה ותמותה נרחבת, כפי שראינו בגל האומיקרון שגבה קרוב ל-2000 מתים מקורונה, היא חייבת למקד את כל המאמצים בחיסון אזרחיה. "הדבר שהכי מדאיג הוא שאנשים פשוט לא מתחסנים. אני מסוגל להבין את ההססנות שהייתה בהתחלה אבל היום ברור לחלוטין שהחיסון הוא דבר בטוח". לדבריו, "החיסונים הצילו כ-20 אלף איש ממוות וגם עכשיו אנשים מתים כי הם פשוט לא מחוסנים. אני חושב שמעבר לאחריות האישית על האזרחים, הממשלה צריכה להשקיע הרבה יותר בעידוד ההתחסנות ובהקצאת משאבים לכך".
במשך קרוב לשנתיים פועלים באוניברסיטה העברית מומחים מהשורה הראשונה שחברים בצוות מדענים לניטור התחלואה. בעת התפרצויות הם הציגו בפני הממשלה דוחות עם תחזיות והמלצות אך משראו שבחודשים האחרונים מסרבת הממשלה לקבל או לדון בתחזיות ובהמלצות שלהם, שלא תאמו למדיניות, והם לא צפויים להמשיך בהוצאת התחזיות.
"בעוד נראה שהעולם נכנס לגל תחלואה נוסף, ישראל נמצאת במקום אחר לגמרי ואין להשוות את המצב כאן לשאר העולם" סבור פרופ' דורון גזית, ממכון רקח לפיזיקה, חבר צוות המדענים של האוניברסיטה העברית. לדבריו, "רמת החשיפה לאומיקרון הביאה לכארבע מיליון נדבקים בנגיף בעקבות החלטת הממשלה לנקוט במדיניות של לתת לגל ל'רוץ בחופשיות'". הוא מזכיר כי בכמות החולים הזאת הגענו רק ל-1,300 חולים במצב קשה בו זמנית וקרוב לאלפיים מתים כתוצאה מההדבקה ההמונית. "חלק גדול ממיליוני הנדבקים, גם אם יידבקו בשנית מה-BA2, לא יגיעו לתחלואה קשה כי יש מוגנות משמעויות בחיסוניות שלהם וגם בגלל כמות המחוסנים מקרב אוכלוסיות הסיכון שקיבלו את הבוסטר הרביעי" אומר גזית.