ועדת התעבורה הארצית של לשכת עורכי הדין הודיעה הבוקר (ד') כי היא פותחת במאבק נגד הצעת החוק שמקדם שר המשפטים גדעון סער להקמת מסלול מנהלי בתחום עבירות התנועה. לטענתם, בניגוד לטענת סער כי הרפורמה תקצר את התורים בבתי המשפט לתעבורה, בפועל התוצאה תפגע במתדיינים.
על פי התוכנית של שר המשפטים, יוקם בית דין מנהלי לתעבורה במשרד המשפטים, שיפעל כערכאה ראשונה לטיפול בהפרות תעבורה מסוג ברירת משפט. הדיונים בבית הדין יתנהלו בעיקר באמצעות ממשק דיגיטלי, כך שאם יידרש דיון פרונטלי, הוא יתקיים באמצעים טכנולוגיים מבלי להידרש להגיע פיזית, פרט למקרים חריגים. כמוכן, יוקם מרשם תעבורה מנהלי שיעסוק בהפרות תעבורה קלות יותר, כאלו שגוררות תשלום קנס ונקודות.
ועדת השרים אישרה לאחרונה את ההצעה, וכעת היא אמורה להיכנס להליכי חקיקה, אלא שבלשכת עורכי הדין מתנגדים למהלך ממספר סיבות. על פי הנתונים שמציגים בלשכה, העומס על בתי המשפט לתעבורה במחוז ת"א והמרכז אינו חריג, ומתוכם אחוז התיקים שיכולים להגיע לפתרון מנהלי הוא 25 אחוזים בלבד, דבר שלדבריהם לא ישנה מהותית את המצב.
בלשכה מציעים פתרון אחר שלדבריהם יוריד את מספר הפונים למשפט: "מרבית הבקשות להישפט בגין ברירות משפט נעשות כדי לבטל את הנקודות ועל כן שינוי שיטת הניקוד, תוך ביטול נקודות לעבירות שאינן מהוות סיכון תעבורתי, תפחית משמעותית את העומס הנטען ותועיל בצורה משמעותית יותר", אומרים בלשכה.
טענה נוספת שמעלים בלשכה הינה כי שהליך מנהלי יגדיל משמעותית את הוצאותיהם של האזרחים לצורך הוכחת חפותם. "יודגש כי בהליך זה נשללת מהאזרח חזקת החפות ואינו זכאי לייצוג עו"ד והוא בבחינת אשם עד שיוכח אחרת, שכן נשללת ממנו זכות הגישה לערכאות וזכות הטיעון, בעוד המשטרה פטורה מלתת דין וחשבון על מעשיה. כשמדובר במילה של שוטר מול מילה של אזרח, ברובם המכריע של המקרים, ידו של השוטר על העליונה" אומרים שם.
עו"ד אסף אורון, יו"ר ועדת התעבורה בלשכת עורכי הדין בת"א, מזהיר כי "פגיעה בזכויות יסוד צריכה להיעשות למען מטרה ראויה תוך פגיעה קטנה ככל הניתן באזרח. עם כל הכבוד ליעילות הדיונים והעומס לכאורה בבתי המשפט לתעבורה, אין הם יכולים להוות מטרה ראויה כשמנגד פגיעה אנושה בזכויות יסוד".