העתירה שהוגשה לבית המשפט העליון בנושא איסור אכילת חמץ בצה"ל ממשיכה להסעיר את הצבא, ולאחר שהוחלט להפסיק את נוהל חיפוש החמץ בתיקי החיילים – כעת בג"ץ דורש הסברים מדוע נאסרת אכילת חמץ שבוע לפני החג ולא מערב החג עצמו.
לאחר שנים של ביקורת ומאבקים חברתיים ומשפטיים הודיע צה"ל כי החל מפסח השנה יבוטלו מסדרי החמץ בבסיסי צה"ל. ההודעה פורסמה בתשובת הצבא ומשרד הביטחון לבג"ץ במסגרת עתירה שנדונה בבית המשפט העליון, לאחר ששני גופים ועוד 14 הורים למשרתים עתרו נגד הפקודה שאוסרת להכניס חמץ למחנות צה"ל בתקופת חג הפסח. בכך, צה"ל מוותר בעצם על זכותו של כל משרת יהודי לחיות במרחב של מחנות צבאים כאשר המקום מוכשר לחג ונקי מחמץ על פי ההלכה. העתירה שהוגשה על ידי ההורים ועמותת "חדו"ש – לחופש דת ושוויון", ועמותת "הפורום החילוני" שינתה בפעם הראשונה מזה עשורים את עמדת הצבא בנושא. העתירה התבססה על החלטת בג"ץ לבטל איסור הכנסת חמץ לבתי חולים.
כאמור, העתירה עסקה בדרישה לבטל את האיסור הגורף על הכנסת חמץ למחנות צה"ל בימי הפסח ולאפשר לחיילים, קצינים ועובדי צה"ל שאינם שומרי כשרות להחזיק ולצרוך מזון שאינו כשר לפסח ברשות הפרט שלהם, מחוץ למתחמים שבהם הצבא מכין ומגיש מזון. אך אם בצה"ל חשבו שבכך מסתיים הסיפור, מסתבר שמבחינת בית המשפט העליון הוא רחוק מכך. כעת, כפי שכתוב מעלה, דורשים השופטים הבהרות מצה"ל מדוע חל איסור הכנסה ואכילת חמץ במחנות צה"ל שבוע לפני החג ולא מערב החג עצמו. יצוין כי על פי הלכות הכשרות של הרבנות, מניעת הכנסת חמץ שבוע לפני נועד למנוע קיום של חמץ במתחמים, בדומה למצב שניתן לראותו במפעלים שמציירים מוצרים שיש להם הכשר לחג, כאשר הם מכשירים את פסי הייצור שבוע עד עשרה ימים לפני החג.
לפי תשובת בית המשפט למדינה, השופטים הציעו פשרה לפיה הצבא לא יאסור הכנסת חמץ או אכילת חמץ במחנות צבאיים ולצורך כך יוקמו מתחמים מיוחדים שאינם כשרים. אך השופטים סירבו לדרישת המדינה לדחות את העתירה, ותובעים תשובה תוך 60 יום לאפשרות שייקבע כי האיסור על הכנסת חמץ יחול רק ביחס לאזורים מסוימים בבסיסים, תוך שמירה על כשרות המזון המוגש לחיילים בפסח. באופן מוזר נכנסים השופטים להלכות הכשרות וקובעים כי המדינה צריכה להסביר מדוע לא ניתן לקבוע שהגבלות החמץ בבסיסים ייכנסו לתוקפן מדי שנה ב-י"ג בניסן (ערב החג ותחילת האיסור ההלכתי), בניגוד למצב הנהוג כיום.
תשובת המדינה על פי הצבא בנושא אי חיפוש בתיקי החיילים נשענת על עבודת מטה משותפת עם הרבנות הצבאית, ובצה"ל קיבלו את הדרישה להפסיק נוהל זה. אולם לטענת גורם צבאי, במקרה של הכנסת חמץ לבסיסים אפילו בכמות קטנה שבוע לפני החג, קבעה הרבנות הצבאית שלא יהיה ניתן להבטיח את מימוש כללי ההלכה. על כך חתום צוות בראשות קצינה בדרגת אלוף משנה שבחן בשנה האחרונה את הסוגיה, וקבע באופן חד משמעי כי הכנסת חמץ לבסיסים בפסח, הגם שמדובר למרחבים האישיים של חיילים שמעוניינים בכך, יפגע בהלכה.
עוד בטרם הגישה המדינה את תשובתה בשם משרד הביטחון וצה"ל, נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות רמזה לצבא כי היא לא תקבל תשובה לפיה צה"ל לא יכול למצוא פתרון אמצע מקובל לסוגיה. "קשה לקבל שאין שום פתרון שניתן למצוא כדי לתת מענה לאלה שרוצים לאכול חמץ בפסח וזו זכותם", אמרה השופטת. "לא יכול להיות שאם יש רצון לא ימצאו פתרון".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "בתגובת המדינה לעתירה שהוגשה לבג"ץ בנושא איסור הכנסת חמץ לבסיסי צה"ל הובהרו השיקולים שביסוד ההוראות האוסרות על הכנסת חמץ לבסיסי הצבא בפסח. כן הובהר כי ההוראות הכרחיות לשמירה על כשרות המזון המוגש לחיילי צה"ל בפסח, וכי הן הוצאו כדין ובסמכות.
"ב-28 בפברואר דן בית המשפט העליון בעתירה, ובהמשך לכך ניתן צו על תנאי המורה למדינה להתייחס בתוך 60 ימים לאפשרות שייקבע כי האיסור על הכנסת חמץ יחול רק ביחס לאזורים מסוימים בבסיסים, תוך שמירה על כשרות המזון המוגש לחיילים בפסח. כן התבקשה המדינה להתייחס למועד כניסת ההגבלות לתוקף לפני החג. בקשה לצו ביניים נדחתה על ידי בית המשפט. המדינה תעביר עמדתה לבית המשפט כמקובל".