נוהל חדש יחייב שרים, סגני שרים, מנכ"לי משרדים ואף סמנכ"לים, לחשוף את יומניהם לעיון הציבור. על פי הנוהל שפרסמה היום (ד') היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים, חלה חובה לבחון מסירת יומן מלא של הבכירים בהיררכיה של כל משרד ממשלתי ויחידת סמך, כשברירת המחדל היא מסירת המידע, למעט מקרים שבהם חלים סייגים מוגדרים.
במשך השנים הנושא של מסירת יומנים של נבחרי ציבור ובכירים בשירות הציבורי העלה שאלות רבות, שעד כה ניתנו להן תשובות חלקיות. כעת, לראשונה המענה לבקשות מסוג זה מאוגד לכדי נוהל שיטתי של ממסירת יומנים. הנוהל החדש מעגן את זכות הציבור לקבל דין וחשבון על פעולות נבחרי הציבור ובעלי תפקיד במשרדי הממשלה, באמצעות מסירת יומן הפגישות שלהם.
היומנים יימסרו בפורמט דיגיטלי, ויכללו תאריך, שעה, נושא הפגישה, ושמות המשתתפים, כאשר השמטת מידע מתוך היומנים תחייב הסתמכות על סייג ספציפי מתוך חוק חופש המידע. עם זאת, פעילות פוליטית של שר לא תהיה חייבת לכלול פירוט של תוכנה.
"הנוהל מעגן ומבטיח את זכות הציבור לדעת כיצד נבחרי הציבור ובעלי התפקידים במשרדי הממשלה פועלים ולוודא שפעילותם עולה בקנה אחד עם תפקידם", הסביר ראש היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים, עו"ד שלומי בילבסקי. "אני קורא לשאר הרשויות הציבוריות, ובראשן השלטון המקומי, לאמץ את הנוהל וכן לנבחרי הציבור ובעלי התפקידים הבכירים לפרסם את יומנם באופן יזום, אחת לרבעון, ולחסוך בכך למבקשים את הטרחה הכרוכה בהכנת יומנים למסירה ולאפשר עיון של כלל הציבור ביומן".
עו"ד רז נזרי, המשנה ליועמ"ש, בירך על הוצאת הנוהל, והדגיש: "מדובר בצעד חשוב נוסף בפעולתנו למען הגברת השקיפות והנגשת המידה הממשלתי לטובת הציבור כולו. הנוהל יסייע לממונים על חופש המידע ברשויות השונות. ובכך יתרום להגברת השקיפות והנגשת המידע לציבור באופן מסודר ואחיד, ובהתאם לאיזונים שנקבעו בחוק חופש המידע".