המחסור בשירותי רפואת נשים ביהודה ושומרון הולך ומחמיר, ועדת הבריאות של הכנסת דנה הבוקר (שלישי) בנושא. "השומרון הוא לא פריפריה, אלא מרכז הארץ", הבהירה ח"כ עידית סילמן יו"ר הוועדה. "חייב להיפתח עוד השנה מרכז לבריאות האישה בשומרון. קופה שתעשה זאת תזכה בכבוד וייקר, לא רק בגלל שזה יהודה ושמרון. יש עוד אזורים בארץ שצריך לעשות זאת".
ח"כ מיכל וולדיגר טענה כי מדובר בצעד אלמנטרי. "כולנו מכירים את חוק ביטוח בריאות ממלכתי, הדבר המרכזי הוא שלכל מבוטח מגיע שירותי בריאות נגישים במרחק סביר וצריך לקיים אותו. אני מבינה שיש אתגרים. כפי שאני מכירה את המצב, כל מי שגר ביהודה ושמרון לא זוכה בזה והחוק לא חל עליו וצריך לשפר אותו. לא קשור בכלל לביטחון, זכויות הומניטריות לנשים שנמצאות במצוקה".
רוית זגיר, מנהלת מחלקת בריאות במועצה האזורית שומרון, סיפרה על הסחבת של קופות החולים בעניין הקמת מרכז בריאות לאישה. "יצרתי קשר עם כל קופות החולים, הכשרנו חדר למרפאת נשים שכולל אולטרסאונד ומיטה גינקולוגית על מנת שרופא שיבוא יקבל כל מה שהוא צריך. יש רופאים שלא רוצים להגיע אבל מולם יש רופאים שמעוניינים, אבל קשה להם עם ההסדרים והנהלים הנוקשים של קופות החולים. יש רופאה שמוכנה כבר להגיע, אז למה הקופות לא מוכנות לסייע? זה לא הגיוני. אנחנו נתקלים בזה בכל תחום שאנחנו רוצים לקדם באזורים הללו".
בשומרון ניהלו מגעים עם בית חולים מעייני הישועה במטרה לפתוח גוף שירכז את כל קופות החולים תחתיו וממנו אפשר יהיה לקנות שירותים עבור המטופלות. "היינו איתם בקשר ולא הצלחנו לקדם את זה. חייבים את עזרת קופות החולים כי בלעדיהם אי אפשר לקיים דבר כזה. אנחנו דברנו על אזור ברקן ורבבה, לא להיכנס לעומק גב ההר".
דינה צרנוי נציגת משרד הבריאות הבהירה כי מבחינתם אין הבדל בין יו"ש לאזור אחר בארץ, אך לא העניקה פתרונות. "אנחנו מכירים את מצוקת הרופאים בתחום. מבחינתנו אין הבדל בין מבוטחת שגרה ביהודה ושמורן, רמת גולן או הערבה – שירותים צריכים להינתן במרחק וזמן סביר כמובן בהתאם למספר המבוטחים".
על יכולת האכיפה של משרד הבריאות היא השיבה כי "במקרה של קבילה אישית שמובאים לפתחו, המשרד יכול לחייב, במקרים רוחביים אנחנו עושים מאמצים ומחפשים פתרונות להגדלת מספר הרופאים, יש דגש על פריפריה, על אף שלא כל יהודה ושומרון נחשבים פריפריה. יהודה ושמרון לא צריכה להיות שונה".
עם זאת, הידיים שלהם קשורות מול התנהלות הקופות. "אם הכוונה להקים מרפאה אחת שנותנת שירות לכל התושבות מכל הקופות אנחנו יכולים לברך על זה, אבל לא מחייבים את הקופות באיזה אופן לתת השירותים, התכניות שקיימות במערכת הם להעלאת כמויות הצוותים הרפואיים בכל תחומים ובכל הארץ, זה אמור להגדיל גם ביהודה ושמרון ובגולן", אמרה עוד נציגת משרד הבריאות.
הרבנית חנה קטן הוסיפה: "ישבנו כבר לפני מעל שנה וחשבנו על כל האפשרויות, אפשר להבין את המציאות של המרחק הגיאוגרפי והסיכון, אבל יש לא מעט רופאים ורופאות אידאליסטים שמוכנים להגיע. יש כאלו שמדברים על מכשור לא תקין".
יגאל דילמוני, מנכ"ל מועצת יש"ע אמר: "כמעט חצי מיליון ישראלים גרים ביו"ש – זה אומר שבעוד עשר שנים צפי האוכלוסייה יהיה 750 אלף – יש כיום 9000 לידות בשנה אחת ביו"ש. ב2021 עלו ב38% אירועי זריקות אבנים ובקבוקי תבערה ויש עלייה של אירועי אלימות בכבישים – המטרה שלנו לצמצם את הנסיעה הבלתי נחוצה ולתת את השירותים הקרובים לבית. אנחנו מקווים מאוד שבפעילות הוועדה לנושא כזה חשוב לבריאות ומשפחות התושבים, תהיה בשורה טובה".