תקדים בעייתי? בית המשפט העליון פרסם היום (ג') את פסק הדין של ההרכב המורחב של תשעה שופטים שדן בעניין הפריצה לטלפון של יועץ ראש הממשלה יונתן אוריך, וקבע באופן סופי כי לצד הביקורת על אופן התנהלות המשטרה, ניתן יהיה לעשות שימוש בחומר שהושג מהטלפונים, על אף שהדבר בניגוד לנהלים.
ההרכב המורחב שכלל את הנשיאה חיות, המשנה לנשיאה הנדל, והשופטים פוגלמן, עמית, סולברג, ברק-ארז, ברון, קרא ואלרון, קבע ברוב קולות כי מעתה חיפוש בלתי-חוקי שביצעו גורמי החקירה במחשב או בטלפון חכם לא יהווה שיקול בלעדי לדחיית בקשת שימוש בחומרים שהתגלו במכשיר, אם כי הוא כן יכול להוות שיקול שבית המשפט יתחשב בו.
בנוסף קבעו השופטים כי דיון בבקשה לחיפוש בחומר מחשב או טלפון חכם יתקיים במעמד צד אחד, ללא נוכחות החשודים, וכי החשודים לא יוכלו לערער על החלטת בית המשפט בבקשה מסוג זה.
בהחלטתם ביחס לאוריך כתבו השופטים כי "אף שהחיפוש הראשוני בטלפונים הניידים של המבקשים בוצע ללא צו שיפוטי ובניגוד לדין, בחינת מכלול השיקולים הנוגעים לעניין מלמדת כי פגם זה אינו מצדיק את דחיית הבקשות לחיפוש בטלפונים שלהם. עם זאת, בית המשפט הבהיר כי תוצאה זו אין בה כדי לגרוע מן הפסול בהתנהלות הרשות החוקרת בעניינם של המבקשים בעניין אוריך, וכי יש לצפות שמקרים מסוג זה לא יישנו".
החלטה זו של ההרכב המורחב של בית המשפט, באה לאחר ערעור שהגישו עורכי דינם של אוריך ועופר גולן, על החלטת בית המשפט העליון בהרכב מצומצם, שהכשירה את החיפוש. כזכור, אוריך וגולן נחקרו בפרשת הטרדת עד המדינה שלמה פילבר, במהלך חקירתם ביקשו החוקרים מהשניים לבצע חיפוש במכשיר הטלפון שלהם, מבלי שהוסבר להם שעומדת להם זכות הסירוב והדבר לא ייזקף לחובתם. רק לאחר החיפוש פנתה המשטרה לבית המשפט לקבלת צווי חדירה למכשירי הפלאפון.
בעקבות התנהלות המשטרה פנו עורכי הדין של השניים לבית המשפט בערעור על הזכות לעשות שימוש בחומר שנמצא בטלפונים, והדבר התגלגל עד לבית המשפט העליון, שהחליט לבסוף לשבת בהרכב מורחב שידון בסוגיה.
בנוסף כתבו השופטים כי החקיקה הקיימת בכל הנוגע לחיפוש במחשבים נשרכת אחרי המציאות הטכנולוגית וקראו להסדרה כוללת של הנושא על ידי המחוקק.
הסניגוריה הציבורית נמסר בתגובה להחלטת בית המשפט העליון בעניין חיפושים בטלפון בניידים: "הסניגוריה הציבורית לא ייצגה בהליך זה, אלא הצטרפה להליך כידיד בית משפט מכיוון שמדובר בסוגיות עקרוניות הנוגעות לחקירות של עשרות אלפי אזרחים, שהמשטרה ורשויות אכיפת החוק מבקשות מידי שנה לערוך חיפוש במכשירי הטלפון הניידים שלהם.
"בית משפט העליון קיבל את טענות הסניגוריה הציבורית על פיה יש לקבוע איזונים ובלמים לגבי בקשות לצווי חיפוש לטלפונים ניידים אשר יאפשרו לבית המשפט למלא את חובתו בהגנה על זכויות הפרט.
"בין היתר, בית המשפט העליון קבע שבמקרים מסוימים, ראוי לקיים דיון בבקשות למתן צו חיפוש לטלפונים ניידים במעמד שני הצדדים, כך שבאותם מקרים מתאימים, יתאפשר גם למי שמתבקש חיפוש במכשירו להביע עמדה לפני בית המשפט בטרם מתן צו החיפוש.
"כמו כן, בית המשפט עליון אימץ את עמדת הסניגוריה הציבורית לפיה פעולות חיפוש בלתי חוקיות שבוצעו על ידי רשויות החקירה יהוו שיקול בבחינת בקשות למתן צו חיפוש, ואף נקבע כי במקרים מסוימים יהיה בכך דיי כדי לדחות בקשה לצו חיפוש.
"הסניגוריה הציבורית רואה חשיבות בשמירה על זכויות הפרט בהליך הפלילי ובפרט בהליכי חקירה בהם קיים פער כוחות מובנה בין האזרח לרשויות החוקרות".
מהפרקליטות נמסר בתגובה להחלטת ביהמ"ש העליון בבקשה לדיון נוסף בנושא חיפוש מידע במחשבים ובטלפונים ניידים:
"בית המשפט העליון, בהרכב מורחב של תשעה שופטים, קיבל היום ברוב דעות את עיקרי עמדת המדינה, המאפשרת לרשויות האכיפה להמשיך לקיים חקירות פליליות אפקטיביות, כאשר ככלל טענות לפגמים שנפלו בחקירה ייבחנו לאחר סיום החקירה, ולא במהלכה. החלטת ביהמ"ש תאפשר לרשויות החקירה השונות להמשיך ולפעול על מנת להגיע לחקר האמת. עם זאת, הפרקליטות, כמו גם כלל רשויות האכיפה, מחויבת להמשיך לפעול על מנת לשפר ולטייב את הליכי החקירה השונים, ובכללם החיפוש והחדירה לחומרי המחשב, תוך ניסיון לצמצם את הפגיעה בתקינותם של הליכים אלה ובזכויות החשוד להליך הוגן ולפרטיות."