הריאיון עם ח"כ ניר ברקת נקבע לשעת בוקר מוקדמת בביתו המרווח בשכונת בית הכרם. זאת כדי שהוא יוכל לצאת בזמן לסיור בעיר אריאל. בלילה הקודם הוא ישב שעות ארוכות בהצבעות במליאה, שהסתיימו לקראת השעה שלוש. לברקת יומרות פוליטיות שאפתניות. ממקומו השביעי ברשימת הליכוד לכנסת, הוא מבקש להגיע ללשכת ראש הממשלה ביום שאחרי נתניהו. לפני חצי שנה הוא הזמין כ־4,000 איש – בהם חברי מרכז, ראשי סניפים, ח"כים ושרים מהליכוד – לכנס יוקרתי בגני התערוכה, בעלות של כ־700 אלף שקלים. מפגן הכוח של ברקת, מיליארדר שעשה את הונו כיזם הייטק, עורר סערה וביקורת וחידד את היריבות בין שני המחנות המתגבשים בליכוד: ברקת מול ישראל כ"ץ.
64 אנשים, תשעה מהם חבריך למפלגה, הצביעו בשבוע שעבר בקריאה טרומית בעד חוק שזכה לכינוי "חוק ברקת", המטיל הגבלות על ההון העצמי שנבחרי ציבור יכולים להשקיע בקמפיין הפוליטי שלהם.
"הקואליציה גיבשה חוק פרסונלי, זה ברור לחלוטין, ומטרתו לנסות לחסום את ניר ברקת, שיום אחרי נתניהו יכול לפרק את הקואליציה הזו. המוטיבציה היא פוליטית ולא מקצועית, והיא באה מסער, לפיד, בנט וכמה עסקנים ליכודניקים שהצטרפו למהלך. צר לי על כך".
למה המהות של החוק עצמו לא סבירה בעיניך?
"זה נולד מהפעילות שעושה ניר ברקת, כאילו אין צרות במדינה. נגמרו כל הבעיות של הממשלה הזאת? הקורונה נפתרה? האיראנים? כל מה שצריך לעשות זה חוק פרסונלי נגד ניר ברקת? את מבינה עד כמה החוק הזה עסקני, כדי לפגוע במנהיג הבא אחרי נתניהו בליכוד. אני היחיד שיודע להביא שבעה מנדטים מהקואליציה, ולפרק אותם. לכן הם מפחדים, ומהפחד הזה נובע החוק".
יש גישה שאומרת שההכרזה כעת על התמודדות, גם אם היא ביום שאחרי נתניהו, מחלישה את הליכוד.
"תנועה אחראית מפתחת עתודות, ואני חושב שזה לגיטימי לחלוטין, במיוחד בתנועה דמוקרטית. אני בהחלט רואה את עצמי כמי שיתמודד יום אחרי, מצד שני אני גם אומר שאני תומך בראש התנועה ורואה את עצמי כחלק משמעותי מהנהגת הליכוד. אני לא בקרב ירושה. אני בונה תוכניות עבודה, מנצל את הזמן שאנחנו לצערי באופוזיציה, להציג חזון ומודל עדכני שיכול להביא כוח לליכוד".
מדברים כעת על קיום פריימריז בליכוד בחודש מאי. תתמודד בהן?
"לעשות עכשיו פריימריז זה טעות, זה לא על פי חוקת הליכוד. אין לזה מקום ואין בכך צורך, חבל על הכסף. אני לא חושב שצריך לקיים עכשיו פריימריז לראשות ולא לרשימה, אלא לעשות את זה סמוך לבחירות הבאות, על פי החוקה".
כל עוד נתניהו נמצא, לא תתתמודד?
"אני לא חושב שיש בזה היגיון. הוא היו"ר הנבחר, אוהבים אותו בליכוד ואני תומך בו. גם אין למה לעשות את זה, הוא ממילא ינצח".
בעבר טענת שנתניהו היה צריך להעביר את המנדט להרכבת ממשלה למישהו אחר מהליכוד, וכך הייתה נמנעת מהליכוד ההליכה לאופוזיציה. לדעתך הוא היה צריך לפרוש אחרי הסיבוב הרביעי, כשלא הצליח להרכיב ממשלה?
"כשההובלה הוצעה לבנט ולסער, אני חשבתי שנכון ואפשר יהיה לתת למישהו אחר בליכוד להוביל מהלך ולנסות להקים קואליציה. בסופו של דבר ההחלטה לא התקבלה והליכוד הלך לאופוזיציה. אני חלק מהקבוצה גם כשהיא לא על דעתי. למדתי מהרב מרדכי אליהו, 'עדיף טועים ביחד מאשר מפוצלים ומחולקים'. אז גם אם ההחלטה שהתקבלה לא הייתה מה שנכון לעשות, אני דבק בקבוצה ונגד לעשות מעשים שמפרידים, אלא כל הזמן לפעול לאחדות התנועה והמחנה, אף שעסקנים בליכוד הובילו את ההחלטה להצטרף לחוק ברקת".
אפשר לקפוץ לראשות הממשלה בלי לעבור בתפקיד שר?
"קודם כול, נתניהו נהיה ראש ממשלה בלי שהיה שר. מהניסיון שלי כראש העיר ירושלים, אני מכיר את הסוגיות בעם ישראל הרבה יותר טוב מחלק מהשרים. ירושלים היא מיני־מדינה, צריך להבין בחינוך, רווחה, תשתיות, חרדים, ערבים, סטטוס־קוו וביטחון. הכול. כמעט לא הייתה סוגיה שלא ישבה על השולחן שלי והתמודדתי איתה בהצלחה. נתניהו הזמין אותי לקבינט בנושאים של ירושלים. פרוצדורות קל ללמוד, מה שקשה זה להכיר את האתגרים הגדולים של מדינת ישראל. אני בא עם ניסיון לא פחות מכל אחד אחר, שהרבה יותר רלוונטי למנהיגות".
עד מתי תחכה? גם אם נתניהו יישאר עוד שלוש, חמש ושבע שנים?
"זו שאלה היפותטית. אני לא חוזר בי, ביום שאחרי נתניהו אני אתמודד, ואת השאלות ההיפותטיות תשאירו בצד. מה שיהיה – נזרום".
לתרגם ימנית לאמריקנית
זה עשוי להישמע מפתיע, אבל ברקת משמש חבר כנסת שנתיים וחצי בסך הכול, לאחר שתי קדנציות כראש העיר ירושלים. במהלך כהונתו בכנסת הוא גיבש תוכניות עתידיות ליהודה ושומרון ובהן הקמת 23 אזורי תעשייה, פיתוח התיירות, והגדלה דרמטית של מספר התושבים היהודים ביהודה ושומרון, בגליל ובגולן, ובנגב ובערבה.
"בשביל מה באתי לשירות הציבורי? אני מרים משקפת שלושים שנה קדימה וחושב איך אני רוצה לראות את המדינה, מתכנן תוכניות איך לחולל שינויים למען עם ישראל ומדינת ישראל", מצהיר ברקת. "אני משקיע הרבה אנרגיה בתכנון, בחשיבה מחוץ לקופסה. אני מוטרד מאוד מתהליכים שקורים במדינה, ומרים דגל להתמודד איתם.

"בעוד שלושים שנה אוכלוסיית המדינה תוכפל. היום בגליל יש 600 אלף יהודים ו־800 אלף לא יהודים. איך אנחנו גורמים לזוגות צעירים, משפחות יהודיות, ללכת ליישב את הגליל, הנגב, יהודה ושומרון וירושלים? זה לא יקרה לבד. אנחנו צריכים ללכת על מהלך מערכתי שבו אנחנו מבזרים את האוכלוסייה בישראל, גורמים לזוגות צעירים לרצות ליישב את הפריפריה. יש לזה השלכות אסטרטגיות על חיזוק חבלי ארץ ישראל. אם לא נעשה את זה, בעוד שלושים־ארבעים שנה אנחנו משאירים לנכדים ולנינים שלנו מדינה שמפת החלוקה של 47' עוד תעשה איתה חסד".
ברקת מרבה לנסוע לארה"ב, שם הוא נפגש עם חברי קונגרס וסנאט ושוטח לפניהם את רעיונותיו. "הציר הזה של תרגום ימנית לאמריקנית הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר שיש לנו במדינת ישראל. בארה"ב, כמו בחלק גדול מהעולם, תקועים על מודל שתי המדינות, שלא עובד ולא יעבוד. עד שהאמריקנים לא ישלימו עם העובדה שיש מודלים אחרים לפתרון, הם תמיד יהיו נגד ויכופפו כל ראש ממשלה. בנט זה קל, אבל הם יכופפו כל ראש ממשלה, כולל נתניהו, כי שום ראש ממשלה בישראל לא יריב עם הנשיא האמריקני שמחזיק וטו באו"ם.
"אני בא מהעולם הגלובלי, רוב עסקיי היו עם אנשי עסקים מארה"ב, האנגלית שלי ברמת שפת אם, אני חושב באנגלית ויודע לתרגם את מעשיי לאמריקנית. כשאני מסביר בשפה שלהם מה הפלסטינים עושים לחבלי ארץ הקודש, הם פותחים עיניים ואומרים 'לא הציגו לנו את זה בצורה כזאת'. יש לי ציר ישיר עם חברי קונגרס, אני נוסע תמיד על חשבוני ואת סדר היום קובע בעצמי. בנסיעה האחרונה פגשתי ברצף בתוך יומיים 11 חברי קונגרס".
הנסיעות לארה"ב לא נועדו גם למטרות גיוס כספים?
"ממש לא, אם אני מגייס כספים זה לפעילות של פורום קהלת, לתכנון, לא אצלי. אני לא צריך כסף, תודה לא־ל".
לאחרונה ניהל ברקת מאבק תקשורתי נגד פתיחתה מחדש של הקונסוליה האמריקנית בירושלים. "כשבפורום קהלת הציגו לי את המוטיבציה של הממשל האמריקני לשחזר את הקונסוליה בירושלים, נבהלתי. הבנתי מיד את גודל האירוע. מתחת לרדאר, בחסות פתיחה מחדש של קונסוליה, האמריקנים עושים את הסדק הראשון כשהיעד שלהם הוא חלוקה של ירושלים. זו הבטחת בחירות של הנשיא, והם עמדו לממש אותה".
גם ראש הממשלה בנט וגם שר החוץ לפיד אמרו שלא תוקם קונסוליה בבירת ישראל.
"מתי? לפני חודשיים. אני התעוררתי לפני חצי שנה. חברי קונגרס אמרו שטום ניידס (שגריר ארה"ב, ע"ג) אמר להם בפירוש שהייתה הסכמה ישראלית להניע מהלך. הוא הכין תוכניות למקום של הקונסוליה הפלסטינית".
תסלח לי, אתה חושב שהיה צריך את ניר ברקת כדי להבין את הסכנה במהלך כזה?
"חד־משמעית כן, עובדה שהם חזרו בהם. ניידס אישר שישראל אישרה וחזרה בה, מכיוון שכולם התחילו להבין את גודל הצונאמי, את ההתנגדות, הבאתי 36 חברי קונגרס לחתום נגד זה ו־200 אנשי בית הנבחרים לשלוח מכתב לנשיא. עשינו מאמץ ענקי להסביר למה זה רע".
כשבנט התייחס לנושא במליאה ואמר שכל המאבק שלך הוא רק בעצה של יועץ תקשורת לאתגר את נתניהו ולעשות רעש, זה היה מחמיא או מעליב?
"אני מודה לו מאוד שהוא מתייחס אליי. לגופו של עניין, ראש הממשלה לא אמר את זה עד שהבאנו אותו לכנסת והוא היה חייב להתייחס. אנחנו יודעים איפה הוא יחסית לאידאולוגיה של עצמו. היית סומכת עליו? לצערי אנחנו לא יכולים לסמוך עליו בכלום".
כחלק מבניית התדמית של ראש ממשלה עתידי, ברקת ממצב את עצמו סביב הסוגיות הביטחוניות. הוא מינה לדוברו כתב צבאי לשעבר, ומגיב לנושאים ביטחוניים שעל סדר היום. בשיחתנו הוא מציג תפיסה ביטחונית חריגה ופסימית. "המלחמה הבאה שעומדת בפתח היא מלחמת איראן הראשונה. האיראנים רואים בממשלה החלשה שלפנינו הזדמנות גדולה לשים גז. התוכנית של איראן היא לתקוף את ישראל בשש חזיתות: חיזבאללה בלבנון שזה דיוויזיה איראנית, חמאס והג'יהאד בעזה, סוריה, טילים ארוכי טווח מתימן ומאיראן, אינתיפאדה ביהודה ושומרון, ולהניע חלק מהתושבים הערבים בתוך מדינת ישראל. לחיזבאללה לבד יש כ־170 אלף טילים, ובאזור כ־250 אלף טילים, והתוכנית שלהם היא לירות עלינו טילים נון־סטופ, יותר מ־3,000 ביום.
"מדינת ישראל לא ערוכה לסיבוב הלוחמה הזה. היקף ההרס יהיה מעל 100 אתרים ביום, ואם הדבר הזה יימשך יותר משלושה שבועות כפי שהם מתכננים – אנחנו בצרה. ההערכה היא אלפי הרוגים. אם נסראללה אכן יעשה מה שהוא מתכנן, הפתעת יום כיפור לא נופלת מההפתעה שאנחנו נחטוף פה. אני טוען שאנחנו צריכים לשנות את המשוואה ולקבוע שבירי של חיזבאללה על ישראל – אנחנו נתקוף את טהרן. זו לא תהיה מלחמת לבנון השלישית, זו תהיה מלחמת איראן הראשונה. אנחנו צריכים להודיע לאיראנים היום שלפני שהם מודיעים לנסראללה 'תפתח באש', שידעו שהם עומדים לשלם מחיר כבד בטהרן".
"הממשלה הזאת לא יכולה לקבל החלטות כי לכל אחד מהמרכיבים שלה יש תפיסת עולם אחרת. ראש הממשלה לא באמת ראש ממשלה, הוא מעין קמב"ץ כזה, לא באמת שולט"
קצוות שלא נפגשים
בקמפיין בליכוד יעלו מן הסתם את העבר שלך בקדימה, ואתה תצטרך להוכיח עד כמה אתה ימני.
"אני לוחם מספר אחת על אחדותה של ירושלים, ונמצא בקשר צמוד עם כל ראשי ההתיישבות. אני יותר ימני מרוב הליכודניקים שסביבי בתפיסה המדינית, וליברל בתפיסתי הכלכלית. זה השילוב המנצח בליכוד. אני יודע להילחם בשביל המדינה שלי. יש כאלה שבשביל התפקיד ויתרו על האידאולוגיה, אני בחיים לא אקח תפקיד ואוותר על האידאולוגיה. אני מוכן לשבת עוד כמה שנים באופוזיציה ולהוכיח שהממשלה הזו גרועה וטועה. אני רץ למרחקים ארוכים ויש לי המון סבלנות וסובלנות לשלם מחירים אישיים. אני הולך להוביל ממשלת ימין, ובעזרת השם גם אנשי מרכז ירצו להצטרף לסדר היום. בשביל לנצח בבחירות אנחנו צריכים גם לגלוש למרכז. יש לנו מכנה משותף לא מבוטל, ואני יודע לעשות את זה".
תשב עם רע"ם בממשלה?
"לא, אני היחיד שיוכל להחזיר את הליכוד לשלטון ולהקים בעבודה נכונה ממשלת ימין רחבה עם 80 מנדטים. זה מתחיל מהימין וגולש למרכז, עם 7 מנדטים שאני מביא מבנט, סער וכחול לבן. זו לא האידאולוגיה של רע"ם ושל התנועה האסלאמית, הם לא יקבלו אותה. אנחנו מחויבים לקדם גם את המיעוטים במדינת ישראל. הליכוד תמך במיליארדי שקלים בתוכניות של עיריית ירושלים במזרח העיר. נעשה את זה בעצמנו, לא צריכים בשביל זה את רע"ם".

על בעיית האלימות במגזר הערבי אומר ברקת כי "המשטרה חייבת לעבור לחשיבה התקפית יותר מחשיבה הגנתית. כשעבאס נמצא בממשלה את רואה כמה שזה מקרין ונותן ביטחון עצמי למפירי סדר, טרוריסטים. למשל, בתים לא חוקיים בנגב. כל נושא חוק החשמל מייצר נזקים ומקבע את אי הצורך לעמוד בדרישת החוק. תושבים ערבים אומרים – אין בעיה, אנחנו לא צריכים לעבוד על פי החוק".
מה אתה חושב היום על תוכנית ההתנתקות?
"טעות אסטרטגית, ואני מקווה שאף אחד לא יחזור עליה. ליהודים מותר לגור איפה שהם רוצים בעולם, בוודאי בכל חבלי ארץ ישראל. כל החשיבה שהובילה להתנתקות היא שגויה מיסודה ואסור לחזור עליה".
היית חוזר לעזה?
"אנחנו צריכים לפעול בחוכמה, יש מקומות שהיינו חוזרים אליהם קודם. השבוע תפסת אותי בחומש – אין שום היגיון שלא ליישב את המקום הזה. ההחלטה לפרק את חומש ושא־נור הייתה טעות מיסודה. אני אצביע בעד ביטול החוק הזה, ולאפשר ליהודים לחזור לחיות ביהודה ושומרון".
האומנם כל מה שממשלת בנט־לפיד עושה הוא רע בעיניך?
"ההרכב של הממשלה הזאת הוא בלתי אפשרי, יש לך שם אנשים שבאים לכאורה מהימין, מהשמאל ומהתנועה האסלאמית. כל אחד מהם מסתכל אחרת על האופן שבו הוא היה רוצה לראות את המדינה. כשאתה מחבר שלושה קצוות כאלה, אין שום סיכוי שהם רואים את אותה תמונה קדימה. הממשלה הזאת, כמעט בהגדרה, לא יכולה לקבל החלטות כי לכל אחד מהמרכיבים שלה יש תפיסת עולם אחרת, הם לא משדרים על אותו גל. ראש הממשלה לא באמת ראש ממשלה, הוא מעין קמב"ץ כזה, לא באמת שולט. את הנזקים שהממשלה הזאת עושה ייקח לנו שנים ארוכות לתקן".
חבריך לסיעה משתמשים בלשון בוטה ותוקפנית נגד הממשלה, לצד סירוב מתמשך לכל שיתוף פעולה עם הקואליציה. זה נראה לך?
"אני מסביר במילים שלי למה אני חושב שהממשלה הזאת גרועה וצריך להפיל אותה מהר, אבל אני עושה זאת בשפה אחרת, ממלכתית, ואני מאמין שהיא משכנעת יותר. כשאת מעבירה דברי ביקורת אישיים האוזניים נאטמות ואנשים לא מקשיבים. זו שפה שלא מביאה כבוד וזה מרתיע אנשים לתמוך בליכוד. עם הטענות עצמן אני מסכים, רק הדרך לבטא אותן היא אחרת".
תופעות כמו הערצת המנהיג, מה שמכונה ביביזם, אתה מקבל אותן? היית רוצה שזה יקרה גם סביבך?
"לנתניהו יש זכויות רבות, הרבה מאוד אנשים מכבדים אותו, וכולנו רואים את הדברים שהוא עשה, מעריכים אותו ומודים לו. בשורה התחתונה אנחנו צריכים להסתכל גם על הערכת המנהיג וגם להבין שיש מדינה ויש תנועה, זו הלימה. אני לא רואה בזה שום פסול. לא הבנתי מה הבעיה להעריך ולהעריץ אדם".