היום מתחדשות השיחות בבירה האוסטרית, לאחר הפסקה לרגל חגיגות תחילת השנה האזרחית. הגישה הישראלית בנוגע להתקדמות במגעים בווינה עלתה אתמול לדיון גם בכינוס הקבינט המדיני-בטחוני. שר החוץ יאיר לפיד אמר היום (ב') בשיחה עם כתבים, בנוגע לדיונים המתקיימים בין נציגי איראן והמעצמות בווינה כי "אנחנו במלחמת חפירות".
לדברי לפיד, גם הוא כמו ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הביטחון בני גנץ, אומרים בכל המפגשים הבינלאומיים הרלוונטיים כי הם אינם מתנגדים לכל הסכם באופן עקרוני. אולם, לא נראה כי הדברים מתקדמים לכיוון אופטימלי מבחינת ישראל.
בינתיים, לדברי שר החוץ, ההישג הישראלי היחידי, מתבטא בעובדה כי האיום האיראני נמצא במוקד תשומת הלב הבינלאומית ולא נדחק הצידה. לדבריו, יש קשב עולמי לטענה הישראלית בנוגע לחשיבות הנושא האיראני, וקשר רציף בין הגורמים הישראליים לשחקנים המעורבים במשא ומתן, כולל שיחות שהתקיימו היום בבוקר. הקשר זה קיים גם מול מי שמנהל בפועל את המשא ומתן, דוגמת הנציג האמריקני, רוב מאלי, וכן עם ראשי המדינות השותפות בו, במיוחד עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון וכן נשיא צרפת עמנואל מקרון.
אם בתחילת הדרך חשבו נציגי ממשל ביידן כי יוכלו לפתור את העניין במהרה ולהתפנות לסוגיות בינלאומיות אחרות, כעת כבר ברור כי זה אינו המצב. "בתוך הקשב הזה שהשגנו – לא נגיע לתוצאה אופטימלית מבחינתנו, אבל מצליחים כל הזמן לשפר ולהביא תוצאות טובות יותר עבור ישראל מהשחקנים המעורבים. אנחנו במלחמת חפירות. יהיו הרבה הישגים קטנים, תוך שאנחנו משמרים לעצמנו את חופש הפעולה שלנו".
מוקדם יותר היום, התייחס דובר שר החוץ האיראני אל השיחות המתחדשות ואמר כי אם ישנו סיכוי להבנות בווינה, וזה קורה כיוון שהשותפות המערביות נסוגו מהדרישות המקסימליות שלהן. "יש הבנה ריאלית בקרב השותפות המערביות, שהן לא יכולות לבקש יותר מאשר מה שסוכם עליו בהסכם שנחתם ב-2018, ולהשיב בפחות בכל הנוגע להסרת הסנקציות", אמר האיראני.
הגישה הישראלית גורסת כי הסכם חלקי שמשיב לאיראן יכולות התעצמות כלכליות, הוא המצב הגרוע ביותר. ההבנה כעת היא כי השיחות בווינה ככל הנראה לא יסתיימו בלא כלום, כפי שהיה ניתן לחשוב לפני שבועות ספורים, אלא הן יביאו בסופו של דבר הסכם כלשהו. התקווה הישראלית בשלב זה, היא שהוא לכל הפחות יכלול התייחסות מעבר לעניין הגרעין עצמו, כמו סוגיית מימון הטרור האזורי של איראן, וכי לפחות חלק מהסנקציות ייוותרו עומדות בעינן, אולם על פי המסתמן – אין כל וודאות כי אפילו המעט הזה יקרה.