מאז "מבצע סבתא" לא היה מבצע הסחה מוצלח כל כך. בשעה שעורכי מהדורות החדשות תכננו אתמול בערב את כתבות סוף השבוע המוטרדות ממצבם של בני הזוג נטלי ומורדי אוקנין, העצורים בטורקיה, השופט באיסטנבול כבר חתם על שחרורם לידי הדיפלומטים הישראלים, לקראת חזרתם ארצה. בכך הגיעה לסיומה המוצלח סאגת המעצר בחשד לריגול, שעל פניה נראתה בלתי אופטימית בעליל.
מבחינת הרשויות בישראל, העיסוק בעניינם של השניים החל באמצע השבוע שעבר, לאחר שילדיהם של בני הזוג דיווחו לחדר המצב של משרד החוץ כי מזה יממה נותק הקשר עם הוריהם המטיילים באיסטנבול. הטורקים לא דיווחו כי עצורים אצלם ישראלים, ובניסיון להבין מה מתרחש חיפשו גורמים בירושלים מידע גם באמצעות האינטרפול.
משהובן כי השניים עצורים, שילבו משרד החוץ ומשרד ראש הממשלה זרועות כדי לסיים את האירוע במהירות האפשרית. העובדה שעד שלשום הסיפור לא צבר תאוצה בתקשורת הטורקית הייתה יתרון, אך שר הפנים הטורקי סולימן סויילו חיזק דווקא את הרושם הפסימי, כשהתבטא שלשום לראשונה בנושא ואמר שבני הזוג "לא סתם סימנו את הבית של ארדואן… ייתכן שאפשר לקרוא לזה ריגול צבאי ומדיני".
נראה שבמהלך השבוע התנהל מאחורי הקלעים מאבק כוחות פנימי בצמרת הטורקית, וסויילו הציג בעימות את הגישה הנוקשה יותר; אבל כבר בזמן שאמר את דבריו, המגעים הדיפלומטיים הגיעו לשיאם והפתרון הבשיל.
השיחות התנהלו בשני ערוצים. בערוץ אחד שוחחה הממונה על שגרירות ישראל בטורקיה, אירית ליליאן, עם איברהים קאלין, סגן ראש המועצה לביטחון לאומי בטורקיה ויועצו של הנשיא ארדואן. ליליאן, לשעבר שגרירת ישראל בבולגריה, היא מומחית לטורקיה ובעלת קשרים רבים עם גורמים בממשל.
בערוץ מקביל התנהלו מגעים בין ראש המוסד דוד ברנע ובין ראש הביון הטורקי האקן פידאן. המגעים היו לא פשוטים, לאחר שבחודש שעבר נחשפה בתזמור מתוכנן היטב "רשת המוסד בטורקיה", כפי שכונתה בתעמולה המסיבית ששירותי הביון הטורקיים פמפמו.
מעבר למאמץ המדיני להביא לשחרור, הדיפלומטים הישראלים בטורקיה פעלו בשטח כדי להקל ככל האפשר את תנאי מעצרם של בני הזוג, שנכלאו בנפרד. עוד לפני שהתאפשר ביקור קונסולרי, אספו הנציגים הישראלים בתחילת השבוע את הציוד האישי של השניים, שנותר בחדר המלון שאליו לא שבו. הנציגים הביאו לבני הזוג פריטי לבוש מתוך המזוודות שלהם וכן חפצים נוספים שביקשו העצורים, כמו סידור תפילה ומילון טורקי־עברי, כדי שיוכלו לתקשר עם הסוהרים. הנציגים הגיעו עם החפצים אל שערי בתי המעצר, בבקשה כי יוכנסו אל השניים. בהמשך התאפשר גם ביקור של עורך הדין וביקור קונסולרי. רב הקהילה התעתד לבקר אצלם ביום שישי ולהביא להם פריטים ומצרכים לשבת.
לקראת יום רביעי, כשנראה שהמגעים מתקרבים לנקודה קריטית שאחריה עלולים בני הזוג אוקנין למצוא עצמם במעצר גם בשבועות ובחודשים הבאים, העבירה ישראל מסר לטורקים: המשך החזקתם של בני הזוג יוביל למשבר מדיני. המסר נקלט באנקרה היטב.
כלכלת טורקיה נתונה במשבר, האהדה לארדואן בשפל ומפלגות האופוזיציה קוראות להקדמת הבחירות; בידוד מדיני בינלאומי הוא הדבר האחרון שארדואן ומפלגתו זקוקים לו כרגע, ואף גורם בטורקיה אין מעוניין לעורר גל של חששות מתיירות בארצם, בטענה שצילום סלפי תמים עלול להוביל שם למעצר ממושך. גם ההדלפות המסיביות לתקשורת בדבר "רשת המוסד", והצגת דמותו של הסוכן "אריאל" על המסך הטורקי, מיצו את עצמן.
בשלב הזה הוחלט כנראה במשרד הנשיאות הטורקי לשחרר את בני הזוג, בפרט לאחר שהיה ברור שהשניים רחוקים מלהיות מרגלים. ביום רביעי אחר הצהריים יצאה ההודעה ממשרד הנשיאות. בהמשך לשיחותיהם, הודיע קאלין לליליאן שנטלי ומורדי ישוחררו. במקביל הושלם ההליך הבירוקרטי, ושופט מחוזי חתם באופן רשמי על קבלת הערעור. בכך שמרו הטורקים על כבודם, וגם על הדימוי של מדינת חוק.
בתוך שעה הועברו מורדי ונטלי מהכלא לקונסוליה הישראלית באיסטנבול. המשפחה במודיעין, שעד אז הייתה שרויה במתח עצום, קיבלה את המידע בשיחת עדכון משר החוץ יאיר לפיד, אך הוא הזהיר אותם שעליהם לשמור בשלב זה על חשאיות גמורה, מחשש שחשיפה מוקדמת מדי עלולה לטרפד את השחרור.
כדי לסייע להסתרה, הוחלט על מבצע הסחה: המשפחה פרסמה את שיחת הטלפון של נטלי שבה הבטיחה לבתה שירז להיות חזקה, וביקשה מבתה שובל לשיר לה בטלפון את השיר "הלב לאמא". בישראל לא ידעו אז שבני הזוג כבר נמצאים מחוץ לכלא, בדרכם לארץ.

בלשכת ראש הממשלה ובמשרד החוץ הובעה השבוע הערכה רבה לבני המשפחה, ובמיוחד לבתה של נטלי, שירז בן־הרוש, שכל הגורמים המעורבים אומרים כי גילתה אחריות רבה והתנהלה באופן מופתי שסייע למהלך העניינים. בשיחת הטלפון שקיימו אתמול בנט ולפיד עם בני המשפחה, אמר לה ראש הממשלה בבדיחות כי הם שוקלים לגייס אותה ליחידה מיוחדת בשירות מדינת ישראל. השניים גם התעניינו במיוחד בשלומו של בנם הצעיר של בני הזוג, ילד בן חמש בעל צרכים מיוחדים.
בעקבות השחרור התקיימה שיחת טלפון ראשונה בין ראש הממשלה בנט לנשיא ארדואן, שבה הוא הודה לו על השחרור. "זו הייתה שיחת תודה, וזה הדבר המנומס לעשות", אמר גורם מדיני. זוהי שיחת הטלפון הראשונה בין ראש ממשלה ישראלי לארדואן מזה כתשע שנים.
גם הנשיא יצחק הרצוג שוחח אתמול עם ארדואן, והודה לו על מעורבותו ותרומתו האישית להשבת הזוג אוקנין. מבית הנשיא נמסר כי במהלך השיחה הדגיש ארדואן את החשיבות שהוא מייחס ליחסים עם ישראל, שלדבריו חשובים ביותר לשלום, לביטחון וליציבות במזרח התיכון. זוהי השיחה השנייה בין השניים מאז כניסתו של הרצוג לתפקידו.
ומה עכשיו? האם שחרורם של בני הזוג הוא תוצאה של עסקה שתמורה מדינית בצידה? עד כה לא ידוע על התחייבות כלשהי של ישראל כלפי אנקרה. ארדואן ינסה ככל הנראה למנף את שחרור הזוג אוקנין, בין השאר על רקע חידוש שיחות הגרעין עם איראן, יריבתה של טורקיה, בסוף החודש. זאת ועוד: בקרוב צפויות להתחדש טיסות העלייה לרגל מטורקיה להר הבית. לארדואן חשוב לשמור על המעמד שניכס לעצמו כפטרון הפלסטינים ומגן ירושלים. ישראל תצטרך להתמודד בתבונה עם השאיפות הללו.
אפשרות נוספת שעלתה בימים האחרונים היא שארדואן, המציע מעת לעת את שירותיו כמתווך בין ישראל ובין חמאס, ינסה שוב להשתחל לעסקת חילופי השבויים שנרקמת כבר תקופה ארוכה בין ירושלים לעזה בתיווך מצרי.