שר הדתות מתן כהנא שואף לחולל שינוי בגוף הבוחר של הרבנים הראשיים, כחלק מהליך בחירה של רב ציוני־דתי לתפקיד הרב הראשי, בבחירות שיתקיימו ב־2023. אך השר עוד רחוק מיעדו וההצעה שעלתה היום (ראשון) בפני ועדת השרים לעניניי חקיקה, נדחתה בשבועיים.
על פי חוק הרבנות הראשית, חברי המועצה, שהיא הגוף העליון של הרבנות בישראל, נבחרים בגוף המכונה "האספה הבוחרת" המורכב מ־150 נציגים. מתוכם 80 רבנים ו־70 נציגי ציבור, בהם ראשי מועצות מקומיות, ראשי מועצות דתיות, נציגי שר הדתות ונציגי הממשלה והכנסת.
בבחירות 2013 וגם ב־2003 ניצחו החרדים שישבו אז באופוזיציה בבחירות לרבנות, והגוף הבוחר נשאר חרדי ברובו, למרות יוזמות לשינוי הרכבו. כעת, ישנה הסכמה ששינויו הכרחי להצלחה בהליך המינויים שמבקש השר כהנא להוביל. בין היתר מדובר על הוספת נשים וייצוג לתושבי יהודה ושומרון על מנת להחליש את הרוב החרדי בגוף הבוחר, סעיף שחלקים בממשלה במפלגות מרצ והעבודה מתקשים להשלים איתו.
בעקבות כך ובשל מורכבויות נוספות, החליט השר כהנא יחד עם ח"כ ניר אורבך שמקדם את ההצעה, לדחותה בשבועיים בכדי להגיע להסכמות בין הצדדים, ולערוך בהצעה שינויים שיסללו את דרכה בממשלה ובהמשך – גם בכנסת.
כזכור, בהסכים הקואליציוניים בין המפלגות הוחלט כי בכל הנוגע לסוגיות דת ומדינה יישמר הסטטוס קוו ולא יקודמו נושאים שנויים במחלוקת.