35 סנאטורים רפובליקנים בראשות הסנאטור ביל הגרטי, הציגו אתמול (ג') הצעת חוק שמטרתה למנוע את פתיחתה מחדש של הקונסוליה המיועדת לפלסטינים ברחוב אגרון בירושלים. לדבריהם, הניסיון לפתוח מחדש את הקונסוליה מפר את החוק האמריקני מ-1995, שקבע כי שגרירות ארה"ב בישראל תועבר לירושלים.
עד להעברה בפועל של השגרירות ב-2018, חתמו נשיאי ארה"ב מדי חצי שנה על דחייה לביצוע המעבר. "הנשיא ביידן ממשיך לדחוף קדימה את תוכניתו המתסיסה להקמת נציגות שנייה בעיר הבירה של ישראל, למרות העובדה שתוכנית זו מפרה את חוק שגרירות ירושלים משנת 1995", אמר הסנאטור הגרטי. "צר לי שממשל ביידן מתעקש לבצע מהלכים שמפרידים בין ארה"ב וישראל".
בסביבת ראש הממשלה, מגדירים את חוסר ההסכמה מול האמריקנים בנוגע לפתיחת הקונסוליה כ"אירוע בשליטה". ביום שני, השיב השר מתן כהנא בשם הממשלה על הצעת אי-האמון שהוגשה בשל החשש מפתיחת הקונסוליה. "עמדתם של ראש הממשלה ושר החוץ היא שאין מקום לקונסוליה אמריקנית שמעניקה שירותים לפלסטינים, בירושלים. המצב שבו משך עשרות שנים, כולל בתקופת ראש הממשלה הקודם, פעלה קונסוליה כזאת בעיר וניהלה משם פעילות מדינית ענפה מול הפלסטינים, היא אנומליה שאין לחזור אליה. העמדה הזאת הובעה בפני האמריקנים מספר פעמים. טיב יחסינו עם האמריקנים הוא כזה, שאנחנו מעדיפים לנהל את אי ההסכמות בינינו בצורה שקטה ודיסקרטית. אנו מתרשמים כי עיקר העיסוק בנושא לאחרונה נובע מהפריימריז בליכוד, ומרצונם של אנשים להפוך את העניין לאישיו. חבל, הרעש התקשורתי בשעה זו רק מזיק לאינטרס הישראלי", דברי כהנא.
נזכיר כי במסיבת העיתונאים המשותפת שקיים בוושינגטון לפני שבועיים שר החוץ יאיר לפיד עם מזכיר המדינה אנתוני בלינקן, אמר בלינקן כי בכוונת האמריקנים להתקדם בתהליך פתיחת הקונסוליה כחלק מהעמקת הקשרים עם הפלסטינים. לפיד לא הגיב לדבריו של מזכיר המדינה.
השאיפה האמריקנית הייתה כי הקונסוליה תפתח כבר. ההערכה בקרב הגורמים העוסקים בכך היא כי בנט הצליח להשיג דחייה עד לאחר העברת התקציב בשבועות הקרובים, אולם אז יתחדש הלחץ האמריקני ביתר שאת.
הקונסוליה האמריקנית המיועדת ממוקמת במבנה המרשים ברחוב אגרון בירושלים, המשמש כיום כמעונו של הממונה הזמני על השגרירות בישראל. בתקופת ממשל טראמפ, נסגרה הנציגות והתמזגה עם השגרירות החדשה שנפתחה בעיר.
ביידן העלה את הכוונה האמריקנית והבטחת טרום הבחירות שלו לפתוח את הקונסוליה מחדש בפגישתו עם בנט בוושינגטון בחודש שעבר. גורמים ישראלים המעורים בתכני הפגישה טענו כי אז כי הנושא לא היה מרכזי בה, אולם גורמים אמריקנים אמרו שהוא דווקא כן היה משמעותי.
ח״כ ניר ברקת הגיב אתמול על הצעת החוק בסנאט ואמר כי הוא מודה לסנאטורים שנרתמו לעניין. "שמחתי לפגוש את החברים בביקוריי בחודשים באחרונים בוושינגטון, בהם הסברתי להם את הסכנה הגדולה שבמהלך פתיחת קונסוליה פלסטינית בירושלים. אני שמח על התוצאה הטובה של הפגישות הרבות שקיימנו ועל ההירתמות של חברי הסנאט למען מדינת ישראל וירושלים בירתנו. ההצעה שהוגשה בסנאט האמריקני מצטרפת להצעת החוק שהגשתי כאן בכנסת ונועדה למנוע את המהלך שיחלק את ירושלים ויקבע אותה כבירת פלסטין. ירושלים היא בירתנו הנצחית, חלמנו לחזור לירושלים אלפיים שנה, נלחמנו עליה ונמשיך להלחם כדי לשמור על בירתנו מאוחדת".