נשיא צרפת עמנואל מקרון ישגר שוב את שגרירו לוושינגטון בשבוע הבא, לפי בכירים צרפתים ואמריקנים. שתי המדינות מבקשות לחדש את היחסים הדיפלומטיים ביניהן, לאחר שעסקת נשק חשאית הובילה לקרע מדיני מכוער. בהצהרה משותפת שמאותתת בעצמה על הקלה במתח מסרו מקרון ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן שהם שוחחו בטלפון שלשום, והסכימו להיפגש זה עם זה בסוף אוקטובר בפסגת G20 ברומא.
מקרון החזיר בשבוע שעבר את השגריר פיליפ אטיין לפריז, לאחר שנודע כי אוסטרליה תרכוש מהאמריקנים צוללות בעלות הנעה גרעינית, במקום לרכוש צוללות רבות יותר וטובות פחות מצרפת; ההסכם המשולש בנושא, בין ארה"ב, בריטניה ואוסטרליה, עורר זעם בפריז. בהצהרה המשותפת לאחר שיחת הטלפון שלשום הביע הבית הלבן חרטה על אופן ניהול הפרשה: "שני המנהיגים הסכימו שהיה נכון יותר לקיים התייעצויות פתוחות בין בעלות הברית בנושאים בעלי עניין אסטרטגי לצרפת ולשותפינו האירופים", נכתב בהודעה. "הנשיא ביידן הביע את מחויבותו המתמשכת בעניין".
הבית הלבן מסר שביידן הוא שיזם את השיחה עם מקרון, במאמץ לפרוק את המתח שנצבר מאז ההודעה על עסקת הצוללות. מקורות בצרפת כינו את החוזה האוסטרלי־בריטי־אמריקני "מכה", אך זעמו בעיקר על מה ששר החוץ הצרפתי ז'אן איב לה־דריאן כינה "הונאה" מצד המעצמה בעלת הברית. בשיחה עם עיתונאים באו"ם השבוע אמר לה־דריאן שארה"ב הסתירה את ההסדר מצרפת במשך חודשים.
מקור בארמון האליזה אמר שמקרון מצפה ל"הבהרות בנוגע להחלטה האמריקנית להרחיק בעלת ברית אירופית" מהשיחות: "אנו מצפים מבעלי בריתנו להכיר בכך שחילופי המסרים וההתייעצויות שהיו צריכים להתקיים לא נערכו, והדבר מעורר שאלה של אמון", אמר הבכיר. הוא הוסיף שמקרון מצפה להתחייבות להחזיר את האמון בצעדים מוחשיים, ולא רק במילים: "זה נוגע בפרט לחשיבות האסטרטגית של המעורבות הצרפתית והאירופית בהודו ובאוקיינוס השקט; להכרה המלאה של בעלי בריתנו האמריקנים בצורך לחזק את הריבונות האירופית, ובחשיבות המחויבות הגוברת של האירופים להגנתם ולביטחונם; ולמחויבות המשותפת למאבק בטרור".
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון התייחס בביטול לתחושת העלבון הצרפתית. שלשום הוא אמר בצרפתית מעורבת באנגלית שעל הצרפתים "להתאפס על עצמם". בשיחה עם סקיי ניוז בוושינגטון הציע ג'ונסון: "אני פשוט חושב שהגיע הזמן שכמה מהחברים היקרים ביותר שלנו ברחבי העולם prenez un grip [יתאפסו על עצמם] בעניין הזה, donnez־moi un break [שיעשו לי טובה], מכיוון שזהו בעצם צעד גדול קדימה לביטחון הגלובלי". ראש ממשלת בריטניה הוסיף ש"העסקה לא מנסה לדחוק אף אחד החוצה. היא לא עוינת כלפי סין, למשל. היא שם כדי להעצים את הקשרים והידידות בין שלוש מדינות".
נציב האיחוד האירופי לשוק הפנימי מאז 2019 תיירי ברטון, בן בריתו הקרוב של נשיא צרפת, תקף את ממשל ביידן השבוע במהלך ביקור בוושינגטון: "עלינו להיות כנים וישרים", אמר בריאיון, "אני מצטער על כך, אבל יש תחושה גוברת שמשהו נשבר ביחסים בין אירופה לארה"ב… זה לא התחיל בשבוע שעבר באוסטרליה. זה התקיים הרבה לפני כן". ברטון טען שרבות מהבעיות נובעות מ"הממשל הקודם" בארה"ב, ושרבים באירופה התאכזבו מההתנהלות של ממשל ביידן מאז. "אופן ההתנהלות באפגניסטן הכאיב לא רק לאנשים בשטח, אלא גם למדינות החברות באיחוד ולבעלות הברית שלנו. כמובן, בריתות עשויות מאמון. יש תחושה שהאמון אינו מובן מאליו".
ברטון אמר גם שהוא משבח את ביטול איסור הנסיעה מאירופה לארה"ב, על רקע מגפת הקורונה, אך ציין שהטלתו מלכתחילה עוררה תסכול באירופה. "אנחנו היבשת מספר אחת בחיסונים לנפש. טובה יותר מכולם. ואתם הכנסתם אותנו לרשימה עם איראן, סין, ברזיל – האם יש סיבה לכך?", הוא הלין. "יש תחושה גוברת במדינות החברות באיחוד שייתכן שנצטרך לעצור, להעריך הכול מחדש ולהכריז על גישה חדשה, כי החודשים האחרונים פגעו מאוד בשותפות בינינו".
הנציב הגיע לבירת ארה"ב לפגישה עם צוות המשימה למאבק בקורונה בבית הלבן, ואמר שאירופה תמשיך לפעול עם ארה"ב בנושאים גדולים כמו נגיף הקורונה ושינוי האקלים, אך תחומים אחרים עשויים לדרוש הערכה מחודשת. "יש תחושה שאחרי אפגניסטן, אנחנו צריכים לקחת יותר מתחום הביטחון בידיים שלנו", הכריז ברטון. "הרבה מדינות אומרות את זה".
האמריקנים מקווים ששיחת הטלפון של ביידן עם נשיא צרפת תוביל לשיפור היחסים עם הנהגת האיחוד האירופי, שהביעה אי נחת מכך שמעצמות המערב הדוברות אנגלית לא תיאמו את עסקת הצוללות ביניהן עם פריז, ברלין ובריסל. לקראת פגישה עם מזכיר המדינה אנתוני בלינקן בשולי העצרת הכללית של האו"ם שלשום העיר ז'וזפ בורל, שליח מדיניות החוץ הבכיר של האיחוד האירופי: "בעקבות השיחה הבוקר בין הנשיא ביידן לנשיא מקרון, אני בטוח שנעבוד יחד".
קודם לכן בוטלה באו"ם פגישה מתוכננת בין בלינקן לנציגי אירופה – ההזדמנות הראשונה השבוע למפגש בינו ובין שר החוץ לה־דריאן. ארה"ב טענה שהביטול נבע מבעיות לו"ז, אך לה־דריאן כבר אמר לכתבים שהוא סירב לראות את בלינקן.