בניגוד להחלטת הממשלה על בסיס ההסכמים הקואליציוניים לפיה לא יקודמו חוקי יסוד אלא בהסכמת כל סיעות הקואליציה, ועדת חוקה בראשות ח"כ גלעד קריב (העבודה) מתכוונת להתחיל היום (ב') בקידום עיגון עקרון השוויון בחוקי היסוד של מדינת ישראל, לאחר אישורו בכנסת.
כדי לעקוף את ההגבלה, בשלב הראשון יקוימו דיונים בלבד, שמטרתם הרשמית היא שיח ולא חקיקה. הבוקר תקוים הישיבה הראשונה מבין שלוש שצפויות בנושא. בראשונה ישתתפו מומחים אקדמיים, בשנייה ישתתפו חברי כנסת, ובשלישית נציגי ארגוני החברה האזרחית.
הדיונים הללו מוגדרים כתאורטיים, אולם קריב רוצה לפעול. בשלב הבא הוא עתיד לפנות להנהלת הקואליציה בבקשה להציע הצעה אחת שתהיה מוסכמת על תקווה חדשה וימינה. בכל מקרה, כל חקיקה שכזו תבקש בעצם לתקן חוקי יסוד. בעוד על פי ההסכם הקואליציוני עם ימינה, לא תקודם חקיקת יסוד חדשה ולא יתוקנו חוקי היסוד הקיימים, אלא בהסכמת כלל סיעות הקואליציה.
קריב יזם את הדיון בעקבות פסק הדין בבג"ץ שלא לבטל את חוק הלאום. הוא הודיע כי "הדיון נועד להתניע מהלך לקידום עיגון השוויון בחקיקת היסוד, מתוך התדיינות עם כל השותפות בקואליציה. לוועדת החוקה הסמכות ליזום הצעות חוקי יסוד ואני מקווה שנוכל להגיע לנוסח מוסכם ולהביאו בתיאום עם הממשלה למליאת הכנסת".
יועמ"ש הוועדה עו"ד ד"ר גור בליי, שיגר מסמך עמדה על עיגון עקרון השוויון בחוקי היסוד של מדינת ישראל. לדבריו, "מרבית הצעות החוקה בישראל והחוקות בעולם מכילות הן הצהרה פוזיטיבית על שוויון בפני החוק )'הכול שווים בפני החוק') והן איסור הפליה ('אין מפלים אדם מטעמי…'), ואולם, חלקן אינן כוללות שני מרכיבים אלה. בנוסף, לעתים יש התייחסות הצעות לחוקה. על חובת המדינה או לכבד את השוויון, או התייחסות לאוכלוסיות הדורשות הגנה מיוחדת מפני הפליה. הוועדה תידרש לקבוע לאילו מן המרכיבים האמורים ברצונה להתייחס בהסדר".
"למי ניתנת הזכות לשוויון – לכל אדם או רק לאזרחים או תושבים? נשאל גור, והשיב כי "רוב חוקות העולם והצעות החוקה בישראל קובעות כי 'כל בני האדם' זכאים לשוויון, או זכאים לכך שלא יפלו כלפיהם. אולם, בחלק מהחוקות, ובחלק מההצעות לחוקה בישראל, הזכות לשוויון מוקנית או מוצע להעניקה, רק לאזרחים, או רק לאזרחים ותושבים".