ראש הממשלה נפתלי בנט ייפגש מחר (ה') עם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בפעם הראשונה מאז נכנסו לתפקידו. לפני המראתו הבהיר בנט כי בכוונתו לעמוד מול האמריקנים ולנסות להשפיע על הסכם הגרעין עם איראן.
במערכת הביטחון מבינים כי ייתכן והתרחיש הגרוע ביותר יתממש וארצות הברית תחתום על הסכם חדש שיאפשר לאיראנים להתקדם בתוכנית הגרעין. בנוסף, ההסכם יסיר מהם את הסנקציות שהוטלו על ידי הנשיא הקודם, דונלד טראמפ.
בתרחיש נוסף שנלקח בחשבון, האיראנים ירוצו לעבר פצצה. עם זאת, התרחיש הריאלי ביותר, כרגע, הוא שהמצב יישאר כמו שהוא. "דשדוש", קוראים לזה בישראל, ולא ברור האם הוא משרת את האינטרס שלנו, שכן הוא יכול בעתיד הקרוב לגרום לאיראנים לשבור את הכלים. מה שבטוח הוא שבישראל מבינים כי היכולת להשפיע על האמריקנים ולהגיע להסכם שחפצים בו, הכולל פיקוח עליון על פרויקט הטילים הבליסטי, היא כמעט בלתי אפשרית.
מערכת הביטחון מודה כעת כי אי אפשר להסתמך על המְתנה עד לתוצאות ההסכם, ולכן נערכת לגרוע מכול: נקודת האל-חזור של איראן בדרך לפצצה, שכמובן תקבל את המענה הראוי בדמות תגובה צבאית נגד תוכנית הגרעין.
הרמטכ"ל אביב כוכבי אמר השבוע כי "התקדמות תכנית הגרעין האיראנית הובילה את צה"ל להאיץ את תוכניותיו המבצעיות, ותקציב הביטחון שאושר לאחרונה מיועד לכך". המשמעות היא שמרגע העברת תקציב הביטחון בממשלה, צה"ל קיבל את המשאבים להעמיד את כל שנדרש כדי להגיע לגרעין האיראני, ובמקרה הצורך גם ליישם תוכנית תקיפה.
כוכבי הופקד על השיח בנושא מול האמריקנים. הוא סיפר כי פגישתו בארצות הברית עם מקביליו ובכירי הממשלה הניבה תוצאות טובות – היו קשב, הבנה ושיח טוב בין הצדדים. לצד זה ברור שעד הגעה למצב בו לא תהיה דרך חזרה, ישראל חייבת לבצע שורה של פעולות שיביאו את המודיעין המתאים והמפליל, מצד אחד, ואת הידע וההבנה של מה קורה שם, מהמצד שני.
נושא נוסף שעלה בשיחה עם האמריקנים, ויעלה בפגישת בנט-ביידן מחר, הוא ההשפעה האיראנית על המזרח התיכון, ובכלל זה על חיזבאללה ועל מדינות שאינן גובלות בישראל. במקרה הזה חסך הרמטכ"ל במילים והסכים לומר כי "צה"ל פועל באופן שיטתי ובדרכים מגוונות כדי לצמצם את השפעתה של איראן במזרח התיכון". במערכת הביטחון מודים שיש בהיבט הזה הצלחה כבירה ועדיין האיראנים לא נמצאים בנקודת צמצום או נסיגה מהרצון להתבסס מול ישראל בכלל הגזרות.