הפור נפל אמש: בכירי מערכת הבריאות המליצו למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש לפתוח במבצע חיסונים לבני ארבעים ומעלה וכן לכל עובדי הוראה. זאת לנוכח הנתונים המצביעים על ירידה ביעילות ההגנה של החיסון בחלוף כחצי שנה ממועד קבלת המנה הראשונה.
עמדת משרד הבריאות בימים האחרונים הייתה להנמיך את רף הגיל לחיסון לבני 40 ומעלה ולבעלי תפקיד הנדרשים לעבוד עם חולים וילדים; אך חברים בוועדה קראו בדיונים לאפשר התחסנות גם לכלל האוכלוסייה שהתחסנה במנה השנייה לפני למעלה מחמישה חודשים. המטרה היא להבטיח שמי שהגנתו מפני הנגיף פגה יקבל את החיסון, אף אם הוא צעיר יחסית שהתחסן אז מעודפי חיסונים.
על רקע ההתפרצות הנרחבת, בממשלה החליטו שהאסטרטגיה לעצירת הגל הרביעי של הקורונה היא עידוד הציבור להתחסן, ולא להטיל סגר או מגבלות חמורות על הפעילות העסקית במשק, לעת עתה. בעיני מומחים במערכת הבריאות ההחלטה נחשבת ל"הימור".
מנתוני התחלואה בקרב מחוסנים זקנים שקיבלו את מנת הדחף עולה כי הזריקה השלישית הפחיתה במידה ניכרת את הסיכון לתחלואה קשה ולאשפוז, במקרה של הידבקות. בוועדת החיסונים הוצגו גם נתוני הבטיחות של מנת הדחף: לפי מערכת הבריאות לא ניכרו תופעות לוואי חריגות רבות בקרב המחוסנים.
במשרדי החינוך והבריאות המשיכו גם השבוע להתקוטט על מתווה השיבה ללימודים באחד בספטמבר. לפי המתווה, הורי התלמידים יתבקשו לאסוף בשבוע הבא מבתי הספר בדיקות קורונה עצמיות מהירות, ולבדוק בהן את ילדיהם לפני הלימודים. לנוכח הדיווחים על אמינותה הנמוכה של הבדיקה המהירה, במשרד הבריאות מתנגדים למתווה.
ביום ראשון יצא לדרך מבצע סרולוגי לאומי לאיתור ילדים מחלימי קורונה מגיל שלוש עד גיל 12, שנועד למצוא נדבקים שלא זוהו כנשאי קורונה ולאפשר להם לקבל תו ירוק שיקנה להם פטור מבידודים.
במערכת החינוך בישראל מועסקים כ־180 אלף מורות ומורים, ולפי נתוני משרד החינוך כ־13 אחוזים מהם אינם מחוסנים. במשרד לא מתכוונים לדרוש מהמורים להציג תו ירוק או בדיקת קורונה שלילית כתנאי לכניסתם לבתי הספר, ולדברי מקור במשרד, "במערכת מעודדים את המורים להתחסן, אך לא יחייבו אותם לעשות זאת".
בשבוע שעבר החליט בית הדין האזורי לעבודה בתל־אביב להטיל על עובד לא מחוסן של חברת מקורות לעבור בדיקות קורונה פעמיים בשבוע כתנאי לכך שיוכל להמשיך להגיע לעבודתו. ההחלטה התקדימית, אינה משפיעה על קברניטי משרד החינוך, אף שעובדי ההוראה נחשבים לחשופים ביותר במשק בשל פגישותיהם היומיומיות עם עשרות ילדים לא מחוסנים.
בשבוע הבא צפויים להשיק בפיקוד העורף את יישומון הסלולר "בוט חקירות": קישור בווטסאפ או הודעת טקסט יישלחו לחולי הקורונה המאומתים, ובאתר שיישלחו אליו הם יתבקשו לענות על שאלות החקירה האפידמיולוגית באמצעות מערכת חכמה שתפחית מהעומס על מערך החקירות האפידמיולוגיות.
הכלי הטכנולוגי של "בוט החקירות" מוכן זה זמן רב, אך נטען כי הוא עלול לפגוע בפרטיות. כעת, על רקע בתגברות התחלואה, מתכוונים במפקדת אלון להשתמש בו באופן שיסייע בבידוד הנחשפים לחולי קורונה.