בג"ץ דחה עתירת שניים עשר פלסטינים נגד המתווה להסדרת היישוב אביתר. בהחלטה שניתנה ביום חמישי שעבר, כתב השופט דויד מינץ כי דין העתירה להידחות על הסף. זאת בשל היותה תיאורטית: המנהל האזרחי טרם סיים את עבודת הסקר עליה הורה המתווה וטרם פרסם את החלטתו האם אכן מדובר באדמות מדינה. "טענות העותרים נסמכות על מסד ספקולטיבי ומשוער" קבע השופט מינץ והוסיף: "אין כל בסיס לטענה, שלא לומר ההשערה, כי תוצאות הסקר ידועות מראש. מה גם שעל פי המתווה, כל מבנה שיימצא כי נבנה על אדמות פרטיות- יפונה".
בנוסף, נדחתה טענת המשיבים שיש להורות על פתיחה בחקירה פלילית נגד המועצה האזורית שומרון היות ולא קדמה לעתירה שום פנייה למועצה או למשטרת ישראל בעניין.
אביתר הוקם מספר שעות לאחר פיגוע הטרור בצומת תפוח בו נרצח יהודה גואטה ז"ל ונפצע באורח קשה חברו בניה פרץ, במהלך מבצע "שומר החומות". כ-50 משפחות עברו להתגורר ביישוב שהוקם על גבעה סמוך לצומת תפוח שנקראה על שם אביתר בורובסקי, שנרצח בצומת תפוח לפני שמונה שנים. עבודות הבנייה במקום נעשו בקצב מסחרר ואלפים באו לתמוך בהתיישבות החדשה. בתחילת חודש יוני הוצא צו תיחום דרקוני המורה על פינויו של היישוב.
לבסוף, הסכם הושג בין הממשלה החדשה לבין הגורמים שעומדים מאחורי היישוב- תנועת נחלה ומועצה אזורית שומרון. על פי המתווה, היישוב אמנם יפונה אך הצבא יבטיח באופן מיידי נוכחות רציפה במקום בעוד מערכת הביטחון תבצע הליך של סקר קרקע במקום שיושלם במהירות האפשרית. במקביל, תוּכן הצעה עקרונית לתכנית מתאר ובתום הסקר, האדמות לגביהן יימצא כי ניתן להכריז עליהן כאדמות מדינה, יוכרזו ככאלה, והשטח מחוץ להכרזה יפונה. על האדמות שיוכרזו כאדמות מדינה תתאפשר הקמת ישיבה ומגורים נלווים ולאחר השלמת ההליכים הנדרשים, תאפשר המדינה נוכחות אזרחית קבועה במקום, שאופייה המדויק ייקבע בהמשך.
לטענת העותרים הפלסטינים, הם בעלי הזכויות בקרקע עליה הוקם היישוב ובאדמות הסמוכות לו ועל כן מדובר בהסכם בלתי חוקי.
השופטים וילנר ועמית הסכימו לפסק דינו של השופט מינץ אך השופט עמית הוסיף וביקר את התנהלות המדינה: "ללא קשר לתוצאות הסקר שעתיד להיערך על פי המתווה, טוב יעשו הגורמים המוסמכים אם יבחנו הכיצד התאפשרה פלישה בלתי חוקית בהיקף המוני שכלל הקמתם של 50 תשתיות מבנים שאוכלסו על ידי מאות אנשים, וכל זאת, תחת עינם של גורמי הביטחון". השופט עמית הוסיף וקבע כי "הקמת המאחז הבלתי חוקי לוותה בערעור היציבות הביטחונית במרחב בתקופה ביטחונית מורכבת ששררה במדינה במהלך מבצע "שומר החומות", מה שהצריך מן הסתם הקצאה של משאבי ביטחון רבים".
ראש מועצה אזורית שומרון יוסי דגן ברך על ההחלטה: ״התקדמנו היום צעד משמעותי להקמת הישוב באביתר. הכדור כרגע לגמרי אצל הממשלה – לקיים את חלקה במתווה ההסדרה, לסיים במהירות האפשרית את סדר הקרקע, להכריז על השטח כאדמות מדינה ולהעלות את הישיבה והמשפחות לאביתר".