בכירים ישראלים טענו אתמול כי על אף הפרסום בעיתון אל־קודס בנוגע לפתיחה קרובה של הקונסוליה המיועדת לפלסטינים בירושלים, כרגע אין בידיהם מידע על כוונה אמריקנית לפתוח אותה; עוד ציינו כי הם בטוחים שהאמריקנים לא יעשו זאת ללא תיאום עם ישראל. בכל מקרה, פתיחת קונסוליה מצריכה את אישור המדינה המארחת.
לעומת זאת, מקור בשגרירות ארה"ב בישראל מסר כי "כפי שאמר מזכיר המדינה אנתוני בלינקן כשהיה כאן במאי, וכפי שאמרו גורמים אמריקניים נוספים מאז, אנחנו מתקדמים בתהליך לפתיחה מחדש של הקונסוליה הכללית שלנו בירושלים. במסגרת התהליך ייקבע מתי ואיפה היא תיפתח, ואיננו יכולים לנקוב בלוח זמנים מדויק".
באל־קודס נכתב כי האדי עמר, סגן עוזר מזכיר המדינה האמריקני לענייני ישראל והרשות הפלסטינית, השוהה השבוע בארץ, הודיע ביום שלישי לראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתיה שהקונסוליה תיפתח כבר בספטמבר. "אין כל מכשול לפתיחת הקונסוליה מלבד כמה צעדים טכניים פשוטים שנמצאים בתהליכי פתרון", הוא צוטט בעיתון.
עוד דווח כי מחלקת המדינה מתעתדת לפתוח את הקונסוליה במקומה הקודם, במבנה האמריקני ברחוב אגרון בירושלים – במה שמכונה "מערב העיר", לא רחוק מבית ראש הממשלה ומכיכר פריז מחד, אך גם לא רחוק משדרות ממילא ומשער יפו מאידך. הקונסוליה עברה מהבניין באופן רשמי ב־2019, כשממשל טראמפ איחד את הקונסוליה אל תוך השגרירות האמריקנית בירושלים, בצעד שחיזק את ההכרה בכך שירושלים היא בירת מדינת ישראל בלבד. פתיחת הקונסוליה לפלסטינים תהיה בפועל נסיגה חלקית מההכרה של הממשל הקודם בירושלים כבירת ישראל.
בירושלים מזכירים שהייתה כבר כוונה אמריקנית לפתוח מחדש את הקונסוליה בחודש יוני, אך המועד נדחה אז לבקשת ישראל. העילה לדחייה הייתה הרצון לאפשר לממשלה החדשה להתבסס, ולא ליצור מערכת לחצים שעלולה להפיל אותה.
כאשר הגיע לכאן מזכיר המדינה בלינקן בחודש מאי, בתום מבצע שומר החומות, הביע ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו בפניו התנגדות לפתיחה מחודשת של הקונסוליה. יש לציין כי משלל ההחלטות של ממשל טראמפ שהממשל הנוכחי בארה"ב הפך על פניהן, הוא הותיר עד כה באופן רשמי על כנה את ההכרה בירושלים כבירת ישראל, ונמסר גם כי אינו מתכוון להעביר ממקומה את השגרירות בבירה.
בשיחה של שר החוץ לשעבר גבי אשכנזי עם כתבים, זמן קצר לפני תום תפקידו, הוא אמר כי ישראל השלימה עם הכוונה האמריקנית לפתוח קונסוליה לפלסטינים בתחומי ירושלים בירת ישראל. "אני מניח שישראל משלימה עם זה, עוד לא עשינו דיון בנושא", אמר אשכנזי.
אתמול המריא ח"כ ניר ברקת מהליכוד למסע הסברה בארה"ב. לפי הנמסר מלשכתו הוא יקיים סבב פגישות עבודה בוושינגטון ובניו־יורק, ובין השאר יציג את עמדתו נגד הקמת הקונסוליה הפלסטינית בירושלים ואת ההשלכות של המהלך על אחדות העיר. השבוע הגיש ברקת תיקון לחוק יסוד ירושלים, ולפיו ייאסר על פתיחת נציגות דיפלומטית המשרתת ישות מדינית זרה, כדי שירושלים לא תהפוך ל"רובע דיפלומטי של רמאללה", לשון הצעת החוק.
"שום מדינה ריבונית לא מאפשרת לפתוח בשטחה נציגות דיפלומטית של מדינה זרה שנועדה לשרת תושבים של מדינות או ישויות של צדדים שלישיים, בוודאי לא לישות עוינת", נכתב שם עוד. "כיום יש בישראל שמונה נציגויות שנותנות שירותים לישראלים ולפלסטינים, אולם הן נפתחו עוד בטרם הקמת המדינה. מאז קום המדינה לא הוקמה בירושלים נציגות זרה כזאת, ומדינות שרצו להעניק שירות לפלסטינים התכבדו והקימו קונסוליה ברמאללה או במדינות ערביות. כך למשל נהגו קנדה, ברזיל, ארגנטינה, פורטוגל, ירדן ומדינות נוספות".
ראש הממשלה בנט צפוי לבקר בוושינגטון, בהזמנת נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, אולם טרם נקבע מועד לנסיעה. לולא הצורך בנוכחות בהצבעות בכנסת היה ראש הממשלה יוצא לארה"ב כבר ביולי, אולם בשל סדר היום הפוליטי הנסיעה צפויה להתקיים באמצע אוגוסט.