שבע שנים לאחר שנכנס לתפקידו כנשיא העשירי של מדינת ישראל, נפרד היום (ד') ראובן (רובי) ריבלין מהתפקיד ומקבל את פני מחליפו בתפקיד, יצחק (בוז'י) הרצוג בטקס ההשבעה שנערך היום בכנסת. במהלך נאומו חידד הנשיא היוצא את נאום השבטים, העניק טיפים לאחר כהונה מלאה וסוערת ובעיקר טען כי ישראל לא תתקיים אם היא לא תהיה דמוקרטית ויהודית.
בתחילת דבריו הזכיר הנשיא ריבלין את "נאום השבטים" שעורר סערה, לאחר שבמקום לייצר אחדות הציף את הפילוג. עכשיו הוא ביקש להסביר: "שיקפתי את המציאות הדמוגרפית והתרבותית המשתנה בה אנו חיים. אילו היו קוראים לנאום על שם חלקו השני, הרי שהנאום הזה היה זוכה לשם, "נאום השותפות", או נאום התקווה – התקווה הישראלית. שכן, בחלקו השני של הנאום, ביקשתי להציע יסודות פרגמטיים לשותפות, במדינה היהודית והדמוקרטית".

"בתום שבע שנים, אני יכול לומר לכם, נבחרי הציבור ומשרתיו, בוודאות: יש חברה ישראלית אחת, ורובה ככולה רוצה ומחויבת להפוך את חזון השותפות בתוכנו – למציאות. בעת הזאת, יותר מתמיד, ממלכתיות ישראלית – היא שותפות ישראלית. והשותפות הזאת- היא עמוד השדרה שלנו. החוסן החברתי, הכלכלי והערכי שלנו".
ריבלין ציין כי פעל לחיזוק השותפות בישיבות ובאוניברסיטאות, בקיבוצים, ומושבים, מצפון עד דרום, ביהודה ושומרון ובערים הערביות, בתחומי החינוך, ההשכלה הגבוהה, התעסוקה, השלטון המקומי, התרבות והספורט. "לכם, מנהיגות ומנהיגי הציבור אני אומר היום: השבטים השונים בחברה הישראלית נמצאים כאן כדי להישאר. עלינו להבטיח, תמיד, שבמתח הטבעי בין ממלכה לשבטיות, תהיה זו הממלכה, המדינה, שתגבר תמיד על האוטונומיה התרבותית ועל השבטיות הקהילתית. השאלה היא: מה כל אחד ואחת מאתנו מוכן וחייב לעשות, כדי להבטיח זאת. כדי שייבנה כאן אמון. כדי לאפשר ויכוח בונה – ולא מפרק. מתוך הבנה, שלא נגזר עלינו, אלא, נועדנו, לחיות יחד. אנחנו מוכרחים לתת סיכוי אמיתי, כנה, מחויב לכללי המשחק, לתהליך הזה. כי זה הסיכוי, האופק והעתיד של הילדים והילדות שגדלים כאן".

ריבלין פנה אל הדור הצעיר ואמר כי "מדינה יהודית היא לא דבר מובן מאליו. מדינה דמוקרטית – היא לא דבר מובן מאליו. ולא תהיה ישראל – אם היא לא תהיה דמוקרטית ויהודית. המתח הפנימי שמבעבע בנו, בין שלמות העם, לשלמות החברה, לשלמות הארץ, הוא מחלוקת שסופה להתקיים, רק אם לא נתכחש לה. נצליח, רק אם נדע להחזיק במורכבות ולדחות את הפשטנות, שהיא תמיד מפתה כל כך. נצליח, רק אם נדע להחזיק במתח הזה, למצוא בתוכו את האיזונים והפשרות, רק אז, נוכל לשמור על הנס הזה, שהוא הבית שלנו".
אני מאמין שאנחנו נצליח לחיות פה יחד, יהודים וערבים, נמצא את הדרך לחיות יחד, בין הים לנהר הירדן ובאזור כולו. אנחנו מוכרחים להגביר את האמון, כדי לאפשר לילדינו עתיד אחר".

לנשיא הנכנס הרצוג איחל ברכת הצלחה "בתלמוד מתוארים חילופי המשמרות שהיו נעשים בבית המקדש, בין המשמר היוצא למשמר הנכנס. וחכמים קבעו ברכה מיוחדת לאירוע זה, ואין מתאימה ממנה גם לחילופי משמרות נשיאי ישראל. וכך נאמר: "משמר היוצא אומר למשמר הנכנס: מי ששיכן שמו בבית הזה הוא ישכין ביניכם אהבה ואחווה ושלום ורעות".
לבסוף הודה הנשיא היוצא לרעייתו שהלכה לעולמה לפני למעלה משנתיים. "תודה לנחמה שלי. שאליה אני מתגעגע בכל יום ויום. תודה לבנות ולבנים שלי. תודה לנכדים ולנכדות שלי. עכשיו אני חוזר להיות אבא וסבא רק שלכם, בגאווה אדירה".