בעקבות דיווחים כי המדינה חזרה בה מהסכם הפשרה לפיו התושבים יעזבו ותוקם ישיבת הסדר במקום עד לבירור סטטוס הקרקע, הבהיר היום (ג') ועד היישוב שלא כך הדבר. מאחורי הוויכוח עומדת מחלוקת על לוח הזמנים של פינוי התושבים, והאם יהיה אפשר לפתוח במקום ישיבה עד א' אלול – אז אמורים להתחיל הלימודים.
במסגרת ההסכם הוחלט אתמול כי משום שהוכח שאביתר אינה יושבת על אדמות פרטיות ומדובר במבנים שיושבים על אדמה שניתן להסדיר את מעמדה – כל הבתים יישארו במקומם. בשלב ראשון משרד הביטחון יקים בסיס צבאי במקום, ובא' אלול תוקם ישיבת הסדר חדשה בישוב אביתר. במקביל, המנהל האזרחי יסיים בתוך חצי שנה את סקר הקרקע כך שאפשר יהיה להכריז על האזור כאדמת מדינה.
"אתמול, אחרי הסכמת המתיישבים, כתבתי שהכדור בידיים של הממשלה", הגיב יו"ר הציונות הדתית ח"כ בצלאל סמוטריץ' על הדיווח הראשוני לפיו חזרה בה המדינה. "כתבתי את זה פשוט כי אני מכיר את הדינמיקה. אז עכשיו, למרות הפרסומים המוקדמים, הממשלה חוזרת בה ומסרבת לנוכחות אזרחית רציפה ביישוב. אני מחזק את תושבי הישוב ורבבות תומכיהם וקורא להם לא להסכים לשום שחיקה בהבנות".
"יש גבול לצביעות. כל עוד חאן אל-אחמר ועשרות אלפי מבנים לא חוקיים נוספים של ערבים עומדים על תילם אין שום סיבה בעולם שאביתר יפונה. המתיישבים גילו אחריות והסכימו לפשרה שמפלה אותם לרעה כדי להימנע מעימות. הממשלה חייבת לעמוד מאחורי ההסכמות ואם תחזור בה תישא באחריות המלאה לתוצאות".