בימים האחרונים מקדמים בכירים בממשלה מתווה למניעת פינוי המאחז אביתר. כך מדווחת כרמל דנגור, כתבת כאן חדשות.
על פי גורמים בממשלה המתווה יכלול בחינה של מעמד הקרקעות באביתר – ואת הפיכת המאחז לחוקי. במקום יוקם מוצב צבאי או מוסד חינוכי. אם יוחלט על מוסד חינוכי, ייתכן שמספר משפחות של אנשי צוות יתגוררו במאחז גם הן.
במקביל, על פי המתווה תושבי אביתר, או רובם המכריע – יעזבו. הבתים יישארו במקומם, ריקים. אם ניתן יהיה להסדיר את המאחז – הבתים יאוכלסו שוב בעתיד, באופן חוקי.
על פי הדיווח, המתווה טרם קיבל את הסכמת הצדדים, ופרטיו עלולים להשתנות בכל רגע. קיימת גם אפשרות שהפשרה תעלה בתוהו, והפינוי ייצא לפועל כמתוכנן. יחד עם זאת, גורמים פוליטיים שנחשפו לפרטי המתווה אומרים כי ראש הממשלה נפתלי בנט מעדיף להימנע מתמונות של הרס מאחז, ודאי כשהמצב הפוליטי שברירי כל כך.
בתוך כך, בהמשך למכתבו של השר לשעבר וח"כ אריה דרעי, כתב לו שר הביטחון גנץ: "אין מדובר בפינוי יישוב סדור ובגזירת גורל על משפחות. מדובר בכניסה לשטח, שנעשתה בחסות מבצע שומר החומות, לא בצורה חוקית, וללא כל אישור מהגורמים המוסמכים ודינו של המקום להתפנות."
גנץ הוסיף: "הנושא נמצא בסמכותי שר הביטחון, ובימים האחרונים אני עוסק בניסיון להגיע לפינוי מוסכם. הנושא יטופל על ידי גורמי הביטחון ועל ידי באופן אישי, ובאופן הרגיש ביותר והנחוש ביותר". גנץ פנה לדרעי וביקש ממנו לא לתת את ידו לעידוד התנהלות של רמיסת החוק: "אני פונה אליך כדמות ממלכתית וכמנהיג מוערך בציבור, וממליץ כי תפנה את מרצך לקרוא לתושבים לציית להנחיות גורמי האכיפה ולהתפנות מהמקום."
אלוף פיקוד המרכז תמיר ידעי הוציא לאחרונה צו שלכאורה מאפשר לפנות את המאחז מיידית, והתושבים הגישו ערעור על החלטתו. בשבוע שעבר הוא דחה את הערעור, וכעת, התושבים צפויים להגיש השבוע עתירה לבג"ץ על דחיית הפינוי. אם לא יעשו זאת עד יום שלישי, הפינוי ייצא לפועל.
"אנחנו לא יודעים מתי יפנו את זה, היום מחר או עוד יומיים ולכן באנו בי"ז בתמוז בגלל התאריך הסימבולי", אומר היום (א') יו"ר ש"ס אריה דרעי בסיור הסיעה בנקודת ההתיישבות אביתר שבשומרון, שעומד בסכנת הריסה בזמן הקרוב.