54 שנים אחרי שהסורים נאלצו לנטוש את רמת הגולן במלחמת ששת הימים והיא עברה לשליטת ישראל, אותר בה בימים האחרונים מצבור תחמושת סורי ענק: כאלפיים פגזים, פצצות מרגמה ופגזי תול"ר מתוצרת רוסית.
המצבור התת־קרקעי נחשף השבוע בעבודות לפינוי שטח ממוקש בגולן, סמוך לעין־זיוון.
"לא ראיתי דבר כזה בכל שירותי הצבאי", אומר סגן־אלוף זאב כהן, קצין ההנדסה הוותיק של אוגדה 210 בגולן. "במהלך הפעילות השגרתית שהכוחות שלנו עושים כדי לוודא שהשטחים הממוקשים פנויים ממוקשים, אנחנו עוברים עם כוחות ההנדסה ובודקים שלא נשארו מוקשים שלא פונו בשטח. פלוגת ההנדסה דיווחה ש'מגלה המוקשים' שבידיהם התחיל לצפצף, והם הבינו שיש משהו מוזר מתחת לאדמה.


"הליך הפינוי של הפגזים נעשה בבטיחות מרבית, ובאמצעות כלים הנדסיים ממוגנים וכוחות יחידת סילוק המוקשים של יהלו"ם. הפגזים שיש בהם חומר נפץ יושמדו בשבוע הבא במרוכז, ואלו שאינם מסוכנים נאספים ידנית".
לצד הפעילות לפינוי התחמושת הישנה, בפיקוד הצפון מנסים לפענח את נסיבות היווצרותו של מטמון הנשק. "מאוד מסקרן אותנו בהיבט ההיסטורי להבין מה היה שם ומדוע הוטמנו כאן כל כך הרבה פגזים", אומר לנו כהן. "בהתחלה חשבנו שאולי נגד צה"לי התעצל לפני כמה עשרות שנים והטמין באדמה נפלים ותחמושת שהיה צריך לסלק, אבל אנחנו מבינים שזה לא אמל"ח ישראלי.

"ככל הנראה היה כאן מוצב סורי או בונקר, ואולי הסורים הטמינו את התחמושת באדמה כשברחו מכאן אחרי ההפסד במלחמת ששת הימים".
לפני חודשים אחדים נחשפו במקום אחר בגולן פריטי ציוד אישי של חיילים סורים ששירתו כאן בשנות השישים, כלי עבודה וגם תחמושת, אם כי בכמויות קטנות יותר. "רמת הגולן בכל פעם מפתיעה אותנו מחדש", אומר רס"ם אסף מזון, ראש מדור מיקוש בפיקוד צפון. "בכל מקום שאתה דורך בו כאן בגולן, אתה דורך על היסטוריה ויכול ללמוד ולגלות דברים חדשים".
גם מזון מעריך כי ככל שיישלפו עוד פריטי תחמושת מתחת לאדמה, יוכלו החוקרים את הפרשה להבין יותר מתי ומדוע הוכמנה שם. אנשי חיל ההנדסה בפיקוד צפון ימשיכו גם בשבוע הבא בחשיפת המצבור.