הבחירות הנשיאותיות באיראן, שיתקיימו ביום שישי, הפכו לקרב בין ראש מערכת המשפט הקשוח לראש הבנק המרכזי לשעבר המתון, כששני מועמדים אחרים פרשו היום (ד') כדי לפנות את הדרך למתמודדים המרכזיים.
מוחסן מחרליזאדה, המועמד הרפורמיסטי היחיד במערכה, כמו גם המתמודד הניצי אלירזה זקני, פרשו מהמרוץ, והותירו רק חמישה מועמדים. פרישות מסוג זה נפוצות במדינה, כשהמועמדים הפורשים מקווים להגדיל את סיכויי הזכייה של אלו שמחזיקים בעמדות דומות לשלהם.
פרישתו של מחרליזאדה בן ה־64, שכיהן כמושל בשתי פרובינציות איראניות, נועדה להגביר את סיכוייו של הבנקאי הבכיר עבדולנאסר חמתי, המתון שמתמודד כממשיכו של הנשיא חסן רוחאני, שמנוע מלרוץ שוב בשל מגבלות כהונה.
סקרים ומומחים מצביעים על כך שחמתי מפגר מאחורי ראש מערכת המשפט אברהים ראיסי, המוביל במרוץ, שזכה לתמיכתו של המנהיג העליון האיראני, האייתוללה עלי חמינאי.
זקני, מחוקק בן 55 שנדחה פעמיים מהתמודדות לנשיאות, סיים את מסע הבחירות שלו והעביר את תמיכתו לראיסי.
"אני מחשיב אותו [ראיסי] ככשיר ביותר", צוטט זקני בטלוויזיה הממלכתית. מועמדים אחרים צפויים ללכת בעקבותיו בהמשך היום. למעלה מ־200 מחוקקים בפרלמנט, הנשלט על ידי קיצוניים, פרסמו הצהרה בה קראו לשאר המועמדים השמרנים לפרוש ולתמוך במועמדותו של ראיסי.

מחרליזאדה, המועמד הרפורמיסטי, כיהן בעבר כסגן נשיא הממונה על החינוך הגופני תחת הנשיא מוחמד חתאמי וכסגן בארגון לאנרגיה אטומית באיראן, המנהל את תוכנית הגרעין האזרחית במדינה. הוא הגיע למקום האחרון בבחירות באיראן בשנת 2005, אך מצא עצמו מנוע מלהתמודד ב־2015.
זקני עומד בראש מרכז המחקר של הפרלמנט. כמחוקק, הוא נודע בזכות התנגדותו הגלויה להסכם הגרעין עם מעצמות העולם ב־2015. מסוף שנות התשעים הוא שימש כראש ארגון הסטודנטים Basij, המזוהה עם משמרות המהפכה.
עם צמצום המרוץ, חמתי, בניסיון לאחד סביבו את המצביעים הרפורמיסטים, הודיע היום כי יבחר בשר החוץ הנוכחי מוחמד ג'וואד זריף שיצטרף לממשלו כסגן נשיא או כשר חוץ, ובכך קירב אליו את הדיפלומט הבכיר, אדריכל הסכם הגרעין האיראני.
"ההתפתחות הכלכלית של איראן אינה אפשרית ללא מעורבות דיפלומטית חזקה בחו"ל", כתב חמתי בטוויטר כדי להסביר את בחירתו בזריף. "הממשל שלי יעבוד להסרת עיצומים ושימוש במדיניות חוץ כדי להשיג התפתחות פוליטית".

זריף, בין הדמויות הפוליטיות המוכרות ביותר בממשלת רוחאני, ספג אש מהממסד הפוליטי בשבועות האחרונים בעקבות הדלפת קלטת שמע שנויה במחלוקת בה הציע הערכת מצב בוטה של מאבקי כוח ברפובליקה האסלאמית.
הקשת הפוליטית באיראן, כוללת מועמדים ניצים שמבקשים להרחיב את תוכנית הגרעין ולהתעמת עם העולם, מתונים הנאחזים בסטטוס קוו ורפורמיסטים שרוצים לשנות את התיאוקרטיה מבפנים.
למרות שמגוון רפורמיסטים בולטים ובעלי ברית מרכזיים של רוחאני ביקשו להתמודד, גוף הסינון הפקידותי של איראן אפשר רק לכמה מועמדים בעלי פרופיל נמוך, בעיקר ניצים, להתמודד נגד ראיסי. בשל הפסילות, בין היתר, כמו גם מגפת הקורונה המשתוללת, אדישות המצביעים ניכרת. מכון סקרים הקשור לממשל חזה 42 אחוזי הצבעה בלבד במדינת בת 59 מיליון איש. אם כך יקרה, יהיה זה שפל היסטורי על רקע הקריאות הגוברות להחרים את ההצבעה.
בישיבת הממשלה השבועית היום, דחק רוחאני בציבור להצביע, כך דיווחה הטלוויזיה הממלכתית. "זה לא עושה לנו טוב אם הבחירות קרות, חסרים אנשים וחדרי הקלפיות מאוכלסים בדלילות", אמר רוחאני.