מדד תשומות הבנייה, אליו מוצמדים מחירי הדירות החדשות, רשם עליה חדה בחודש האחרון שמצטרף לחמשת החודשים הקודמים, בהם נרשמה עלייה רצופה.
מדד תשומות הבנייה, המתעדכן מדי 15 בחודש, משקף את השינויים במחירי הבנייה שמושפעים מעלויות של חומרי גלם, מוצרים ושירותים המשמשים קבלנים. זהו מדד מבוסס על סל תשומות קבוע הכולל בטון, מלט, אינסטלציה ומרכיבים נוספים, והוא נועד לשקף את מחיר הבנייה. המדד הזה לרוב לא זז בתנועות חדות, אולם לנוכח העלייה שנרשמה בתקופה האחרונה במחירי חומרי הגלם, על רקע הגידול החד במחירי הסחורות בעולם והזינוק בעלויות ההובלה, גם מדד התשומות נמצא במגמת עלייה משמעותית.
לפי נתוני הלמ"ס, מדד תשומות הבנייה למגורים עלה בחודש אפריל ב-0.8 אחוזים. מדובר בשיעור שיא חודשי שלא נרשם כמוהו מזה 10 שנים. הפעם האחרונה שבה רשם המדד עלייה בסדר גודל דומה תוך חודש אחד הייתה במאי 2011. הזינוק החודשי הזה מצטרף לעלייה מתמשכת במדד בחודשים האחרונים. למעשה, מאז תחילת 2021 ועד סוף חודש אפריל עלה המדד במצטבר ב-2.1 אחוזים, ואם מוסיפים גם את חודש דצמבר 2020, הרי שבתוך 5 חודשים עוקבים זינק המדד ב-2.5 אחוזים. לשם השוואה – בכל שנת 2019 ו-2020 יחד, עלה מדד התשומות ב-1.6 אחוזים בלבד.
כאמור, למדד הזה יש השפעה רבה על מחירי הדירות החדשות (מקבלן), המוצמדות אליו. בניית בניין מגורים עשויה להימשך שנתיים ויותר, ולכן קבלנים המוכרים דירה "על הנייר" מעוניינים להצמיד את מחירי הדירות שהם מוכרים למדד תשומות הבנייה, כדי שמחיר הדירה יתעדכן בהתאם להוצאותיהם בפועל (מדד תשומות הבנייה אינו משפיע על רוכשי דירה יד שנייה, אלא רק על הרוכשים דירה חדשה מקבלן). כך למשל, מי שרכש דירה חדשה שטרם נבנתה – "על הנייר", בתחילת חודש דצמבר, בסכום של 2 מיליון שקל (וטרם שילם עבורה חלק מהסכום), יגלה שהמחיר שיצטרך לשלם כבר קפץ ב-50 אלף שקלים נוספים.
ייתכן ובמציאות אחרת הקבלנים היו מוכנים לספוג חלק מההתייקרויות בתשומות, אבל במצב הנוכחי שבו הביקוש לדירות רק הולך ועולה, העלויות מגולגלות אל הרוכשים, מה שמתדלק עוד את מחירי הדירות.
הביקוש לדירות בא לידי ביטוי גם בביקוש המתרחב למשכנתאות וההיקפים שהולכים וגדלים של ההלוואות לדיור. לפי נתוני בנק ישראל, בחודש אפריל נטל הציבור משכנתאות בהיקף של 8.3 מיליארד שקלים, כמעט 70 אחוזים יותר בהשוואה לחודש אפריל אשתקד. המשכנתא הממוצעת זינקה לכ-866 אלף שקלים לעומת משכנתא ממוצעת של כ-780 אלף שקלים בשנת 2020.
לפי סקר הדירות החודשי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מחירי הדירות עלו בחודשים פברואר-מרץ בכ-0.8 אחוזים בהשוואה לחודשיים קודם לכן (ינואר-פברואר). בהתאם, קצב העלייה השנתי של מחירי הדירות עלה לכ-4.5 אחוזים.
בסקירה שפרסמו לאחרונה כלכלני בנק לאומי, ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של הבנק והכלכלן יניב בר, הוצגה ההערכה שמגמת עליית המחירים צפויה להימשך גם בחודשים הקרובים על רקע ביקוש גובר ועולה לדירות, שפוגש היצע נמוך הקיים בשטח. למעשה, הביקושים בשוק המשיכו בקצב המוכר גם בשנת הקורונה, בזמן שקצב התחלות הבנייה ממשיך לרשום ירידה. לכך יש להוסיף את השפעת העימותים הביטחוניים סביב מבצע "שומר החומות", בהם נעצרה הבנייה בדרום הארץ וכן פעילותה שובשה גם במקומות אחרים, מה שיגרום כנראה לעיכוב במסירת הדירות.