הסרטון בו נראה ערבי סוטר לצעיר חרדי ברכבת הקלה בירושלים הפך לסמל פרוץ ההסלמה האחרונה. מאות אירועים דומים תועדו, הופצו וזכו למיליוני צפיות ברשתות החברתיות כמו ווטסאפ ופייסבוק. האחרונה נאבקה והסירה סרטונים שכאלה ואף הענישה את המשתמשים ששיתפו אותם וסגרה את הפרופיל שלהם למשך 30 יום. אלא שאז נמצאה פלטפורמה חדשה שמאפשרת לתופעה להתפשט.
מאז יום שישי האחרון הטיק טוק מתברר כזירת קרב של ממש. עשרות סרטוני השפלה שצולמו בהר הבית ובמזרח ירושלים הופצו מאז. ברובם נראים ערבים משפילים שוטרים ששומרים על הסדר, כמו גם סרטון שבו נראה שוטר חוצה בריצה את אחת הרחבות וחוטף סטירות ובעיטות מכל עבר.
במערכת הביטחון מזהים את העלייה החדה בכמות הסרטונים המופצים ברשת החברתית, ורואים בתופעה כמסוכנת וככזו שמסלימה את הגזרה בעיקר בעוטף ירושלים וביהודה ושומרון. גם במשטרה וגם בשב"כ הכריזו שיילחמו בתופעה והבהירו כי כל מי שיעשה שימוש לרעה בפלטפורמה ייענש על ידי מערכת הביטחון בגין הסתה ועבירות טרור.
"הם רואים את הסרטונים הללו, את כמות הצפיות והלייקים ושואבים מזה השראה", אומר למקור ראשון גורם ביטחוני. "אנחנו רואים שהתופעה הזו מתרחבת יותר ויותר ופועלים רבות לנטר את מקור הסרטונים, לבצע שיחות אזהרה ובמקרים שנדרש גם מעצרים והעמדות לדין".
לשאלה האם התופעה מדאיגה גם בהיבט ביטחון הפנים משיב הגורם שבהחלט כן. "גם את האלימות שפוקדת את רחובות ישראל מאז החל המבצע אנחנו רואים ברשתות. אנחנו עובדים על שיטה שבה נצליח לא רק לדלל את ההסתה, אלא גם להגיע למי שתיעד והיה חלק מהאירוע", מסביר הגורם. "עבירה היא לא רק הביצוע שלה היא גם לקיחת חלק ממנה וזה כולל צילום והפצה של העבירה", הוא מבהיר.
גם ביהודה ושומרון חלה עלייה בשיתוף אירועים אלימים ומסיתים ברשתות החברתיות. צה"ל מודע לבעיה ולמוד ניסיון של שנים בהתמודדות עם התופעה, שכוללת ניטור מדויק והגעה ישירות אל הפורעים. לעיתים זה נגמר באזהרה טלפונית או פרונטלית ובמקרים חריגים גם במעצרים. בכל מקרה, במערכת הביטחון מבינים שיש כאן תופעה ומבהירים: "אין לנו כל כוונה להקל בה ראש".