מה באפשרותנו לעשות אם אין לנו לא מקלט ולא ממ"ד?
לכל אדם בכל מקום בארץ קיימת האפשרות להתגונן על פי הנחיות פיקוד העורף. אם אין מקלט או ממ"ד בבניין, יש לבחור בחדר מדרגות פנימי – בבניין מעל שלוש קומות, דיירי הקומה העליונה יירדו שתי קומות ויישארו בחדר המדרגות. בבניין בן שלוש קומות, דיירי הקומה העליונה יירדו קומה אחת ויישארו בחדר המדרגות.
אם אין ממ"ד, ממ"ק (מרחב מוגן קומתי), מקלט או חדר מדרגות פנימי, יש לבחור חדר פנימי מוגן עם כמה שפחות קירות חיצוניים, חלונות ופתחים. אין לבחור מקלחת או שירותים, ויש להתרחק מקרמיקה, חרסינות וזכוכיות שעלולות להתנפץ.
מה עליי לעשות אם אין לי גישה לחדר מוגן, או חדר מדרגות פנימי, או חדר פנימי בהתאם להנחיות?
יש לשכב על הרצפה ולהגן על הראש באמצעות הידיים. אם שוהים בשטח פתוח ויש בקרבת מקום תלולית או מחסה, יש לשכב מאחוריהם.
האם אפשר לצאת מהמרחב המוגן לאחר ששמענו קול נפץ?
לא, חשוב להישאר במרחב המוגן 10 דקות לאחר קבלת התרעה.
מה לעשות אם לא מספיקים להגיע למרחב מוגן בזמן ההתגוננות העומד לרשותנו?
אם לא הספקתם להיכנס למבנה או מחסה קרוב, יש לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
כיצד עלינו לפעול עם קבלת התרעה בעת נהיגה או שהייה ברכב?
ההנחיות לפיהן עלינו לפעול עם קבלת התרעה על ירי רקטות או טילים, מורות לעצור את הרכב בצד הדרך, לכבות את המנוע ולצאת מהרכב בבטחה, ככל שהדבר אפשרי. אם קיים מבנה או מחסה סמוך, שניתן להגיע אליהם על-פי זמן ההתגוננות באזור שבו אנו שוהים, יש להיכנס אליהם. אם אין מבנה או מחסה בקרבת מקום, יש לשכב על הקרקע ולהגן על הראש עם הידיים.
איזה ציוד נכון להכין לשעת חירום?
מזון משומר, 3 ליטר מים לאדם, ערכת עזרה ראשונה, פנס ורדיו המופעלים על ידי סוללות, תרופות, מטף לכיבוש אש וציוד חשוב נוסף כמו משקפיים וציוד לתינוקות. כמו כן, כדאי לארוז גם צילום או העתק אלקטרוני של מסמכים רפואיים, מסמכי זיהוי, מסמכים אישיים ומסמכים פיננסיים. כדאי לשמור את המסמכים גם מחוץ לבית, לצורך גיבוי.
לכמה זמן מומלץ להצטייד?
במרבית מצבי החירום משך ההיערכות וההתרעה לא יספיק לאריזת תיק חירום ייעודי. משום כך חשוב להכין מראש חפצים מסוימים, שיהיו בהישג יד ויאפשר לנו ולמשפחה להתקיים למשך 24 עד 72 שעות, עד שתגיע עזרה.
למידע נוסף אפשר להתעדכן באתר פיקוד העורף.