חיל האוויר הישראלי תקף לפי פרסומים זרים מאות יעדים במזרח התיכון בשנים האחרונות, במה שמכונה מב"ם – המלחמה שבין המלחמות. במקרים מסוימים יוחסו לחיל האוויר תקיפות במרחק גדול מישראל, אך במרחק התקיפה הדרוש הגדול ביותר – בעומק איראן – יידרשו טייסינו להפגין יכולות חסרות תקדים. תרגיל כמו זה שהתקיים לפני כשבוע ביוון הוא האימון הטוב ביותר למשימה כזו.
תרגיל "אניוחוס" מתקיים ביוון מדי שנה וכולל שיתוף פעולה בינלאומי: פריסת טייסות של חילות האוויר החברים בברית נאט"ו, במטרה ללמוד "לטוס יחד" לקראת מלחמה אזורית. משתתפים בו עשרות מטוסים ומתורגלים תרחישי קרבות אוויר, תקיפות, התמודדות עם איומים מתקדמים ומתארי לחימה בשטח.
"זה היה תרגיל בינלאומי שנועד לתרגל אימון צבאי עם פריסה של בסיס נאט"ו", מתאר סגן י', נווט קרב במטוס F-15I של חיל האוויר. "בכל יום קיבלנו פקודת מבצע חדשה, וזה אפשר לנו לפגוש כל מיני משימות. כל יום היה שונה מקודמו. אחת המשימות שתרגלנו היא חילוץ טייס נוטש. התרחיש הוא שמשימה הסתבכה, וטייס קרב נאלץ לנטוש את המטוס בלב שטח עוין. המטרה שלנו היא לחלץ אותו, ולשם כך עלינו לייצר בשטח מצב שיאפשר לנו לשלוח מסוקים שינחתו ויחזירו את הטייס הביתה. אחד המשתתפים היוונים בתרגיל תפקד בו כטייס שנטש.
"במהלך המשימה אתה יכול למצוא בדרך 12 מטוסי אויב ומטרות עוינות שתוקפות מהאדמה – למשל טילי קרקע־אוויר שמנסים לפגוע בך. בלב הכאוס הזה יש מבנה בקרקע, שצריך להגיע אליו ולחלץ ממנו את הטייס".
משימתם של טייסי הקרב הייתה "לטהר" את השטח כדי לאפשר למסוקים האיטיים, שקל מאוד לפגוע בהם, להגיע מעל הבית ש"הטייס הנוטש" הסתתר בו, ולנחות או לפחות להנמיך גובה כדי להוריד צוות חילוץ. לפי חיל האוויר, ייתכן בהחלט שטייסיו יידרשו לפעולה כזאת בעתיד, למשל בעת עימות מול חיזבאללה.
"במשימה הזו הייתי בצוות תקיפת המטרות", מספר סגן י'. "טסנו לצד צרפתים ויוונים, והמשימה שלנו הייתה לתקוף מטרות שמאיימות על הצלחת המשימה. לצידנו טסו האמריקנים, ולהם הייתה מטרה אחרת: להפיל מטוסי אויב שאיימו על הצלחת המשימה. הם בעצם נכנסו לקרבות אוויר".
במשימה אחרת תרגלו גם טייסינו קרב אוויר, שספק אם הם ייתקלו בו בעתיד; מאז מלחמת יום הכיפורים חיל האוויר לא באמת נדרש לקרבות אוויר. "תדמיין מטוס תובלה שמטוסי קרב אויבים מאיימים עליו. בתרגיל היינו צריכים לפתוח בקרבות אוויר כדי להפיל את מטוסי הקרב ולא לאפשר להם לפגוע במטוס התובלה ובמשימה שלו", מסביר סגן י'. "אלו משימות שאנחנו מתרגלים גם בארץ, אבל זה משהו אחר לגמרי לתרגל אותן עם קואליציה בינלאומית".
עם השנים למד חיל האוויר, הנחשב לאחד הטובים בעולם, לשתף פעולה עם חילות אוויר ממדינות רבות. המפגש בשחקים, כאשר הטייסים מהמדינות השונות ממלאים את מה שמכונה "בִּיוּם אויב", מסייע לטייסים הישראלים להיערך ולתרגל מצבים שבשדה הקרב המודרני כמעט ולא קיימים.
"הייתה לנו משימת תקיפה בעומק שטח האויב, בשעה שיש איום של מטוסי אויב באוויר", אומר סגן י'. "זה קרב שבפועל אין לנו כמותו במציאות, אבל אנחנו כן מתאמנים אליו. האמריקנים, הצרפתים, היוונים והספרדים דימו את האויב, ואנחנו היינו צריכים להתמודד איתם. נכון שאנחנו לא באמת נתקלים בקרבות אוויר כמו פעם וזה איום רחוק, אבל אתה צריך להתאמן לכל תרחיש אפשרי. אתה לא יודע מתי האיום הזה יהפוך למציאותי".
מעל שמי הגליל
בתרגיל השתמשו הטייסים בטקטיקה של טיסה בגובה נמוך, המאפשרת התחמקות ממערכות מכ"ם המיועדות לאתר מטוסים; היא גם מסייעת להגיע במהירות אל היעד, משום שבטיסה נמוכה לא נדרשות ההמראה לגובה והצלילה לעבר המטרה. מנגד, היא דורשת מהטייסים והנווטים הרבה יותר מבחינת הכישורים והיכולות. מעבר לכך, החלק הזה בתרגיל נערך בשעת לילה, וכך הטיסה הנמוכה הייתה מאתגרת עוד יותר.
"אנחנו טסים בלילה חשוך, באזור לא מוכר, בגובה נמוך", מתאר סגן י'. "זה כמו טיסה למדינת אויב שלא טסנו בה מעולם. בטיסה נמוכה קשה למצוא אותנו. למכ"מים של טילי נ"מ קשה לגלות אותנו, וגם מטוסי אויב תלויים הרבה במכ"ם. הטייסים הישראלים נחשבים מהטובים בעולם בטיסה בגובה נמוך. אנחנו עושים את זה יחסית הרבה. בתרגיל איימו עלינו סוללות נ"מ, מטוסים, מכ"מים וספינות אויב, ובסוף היינו צריכים להגיע פיזית למטרה ולהיות ממש מעליה, לזהות אותה באמצעים תרמיים, לראות את הרכיב שצריך לתקוף, ואז לתקוף אותו בפצצות של טונה אחת".
במהלך תרגיל זהה ביוון לפני כחמש שנים, טייסים דיברו על אימון נגד טילי נ"מ. בתשובה לתהייה מתי טייסינו נאלצו בכלל להתמודד עם איום כזה, נאמר לי שגם ללא היסטוריה טרייה של איום נ"מ, צריך להתאמן אליו. מאז המציאות השתנתה באופן דרמטי. במסגרת המערכה בין המלחמות בשנים האחרונות נורו לעבר מטוסי צה"ל יותר מאלף טילי נ"מ; אחד מהם אף הצליח בשנת 2018 להפיל מטוס קרב מעל שמי הגליל. בשבוע שעבר טיל כזה מסוריה הגיע עד דימונה.
הטייסים הזרים התעניינו במשימות המב"ם? בסוף אתם היחידים שבאמת תוקפים אויב ממשי לאחרונה.
"טסנו בתרגיל עם אמריקנים, ספרדים, קנדים, יוונים, קפריסאים, צרפתים. עם טייסי איחוד האמירויות לא טסנו, אבל שתינו איתם הרבה קפה. לא ירדנו לפרטים, אבל בחדרי התדרוך כל אחד הביא את הפן האישי שלו, והעולם המבצעי שלנו היה שם. זה ריחף באוויר. בתחקיר התעסקנו בחוויות אישיות, בתחושות ובמה שאנחנו חושבים על מתארי התרגיל.
"הפעילות המבצעית בחילות האוויר השונים דומה מאוד. צריך לזקק את עיקר המשימה, וזה מה שאתה לומד כשאתה טס עם מישהו אחר, עם הרגלים אחרים ושפה אחרת. כשאתה טס בתא שטח זר אתה הכי מרגיש את מה שאתה בעצם מתכונן אליו. המשימה היא לטוס בהרים, דבר שבארץ אנחנו לא רגילים אליו, ולתרגל איך מגיעים לאזור טיסה שאתה לא מכיר. ברמה האישית לקחתי את היכולת להסתגל ולהבין מה חשוב במשימה, ואיך בתא שטח לא מוכר אני נצמד לטיסה מורכבת בגובה נמוך ודבק ביעד המשימה".
אז מי ניצח בסוף?
"חד משמעית אנחנו", הוא אומר בחיוך רחב. "היו לא מעט משימות, ובכולן חזרנו עם תוצאות מאוד מאוד טובות. אני חושב שהיינו הכי טובים. בכל פעם שהיה מטוס ישראלי במשימה, סיימנו אותה בהצלחה".