אחרי לילה שלישי ברציפות של שיגורים מרצועת עזה – 45 רקטות, מתוכם יורטו 11 – צה"ל החליט להגיב והחל מהבוקר (ב') מרחב הדיג ברצועת עזה נסגר באופן מוחלט. תחילה הוחלט במערכת הביטחון להגביל את המרחב מ־15 מייל לשישה בלבד, אולם שלוש רקטות ששוגרו לעבר העיר שדרות לפנות בוקר ויורטו, הביאו להחלטה כי המרחב ייסגר באופן מוחלט. זו בעצם התגובה הראשונה של ישראל לתוקפנות של חמאס שלוקח חלק בתעמולה הפוליטית מול האירועים בהר הבית ובשער שכם.
מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן, אמר לפנות בוקר כי "חמאס נושא באחריות לכל הנעשה ברצועת עזה וממנה כלפי ישראל, והוא יישא בהשלכות לאלימות המופעלת כנגד אזרחי ישראל".
מספר תושבים שנחבלו כתוצאה מריצה למרחבים המוגנים פונו על ידי מד"א. מבית החולים ברזילי נמסר הבוקר כי בין המפונים ישנה צעירה בת 28 בהריון מתקדם עם חבלה בכתף. היא נבדקה על ידי כירורג והועברה למערך חדרי הלידה של המרכז הרפואי לבדיקות ולהשגחה צמודה. יתר הנפגעים הגיעו עם חבלות כלליות ובמצב קל.
ביממה האחרונה נשמעו דיווחים המסבירים את עמדת מערכת הביטחון לפיה ההחלטה שלא להגיב למתקפה של חמאס נובעת מסירוב של הדרג המדיני לאשר לצה"ל לפעול. באחד מהם נטען כי הדרג הצבאי הציג תוכנית לפגיעה רחבת־היקף ברצועת עזה, תוך דגש על יעדיים של חמאס, כדי להבהיר שירי רקטות כהתערבות זה קו אדום, אולם הדרג המדיני לא אישר אותה.
לא מדובר בהתקפלות של מערכת הביטחון, כי אם בתירוץ למימוש מדיניות שזה המנדט שלה. בשנים האחרונות מערכת הביטחון נוקטת קו ברור מאוד מול רצועת עזה – לא משנה מי מפר את השקט, חמאס משלם את המחיר. ארגון הטרור ספג בשנים האחרונות מאות תקיפות בעקבות שיגורים שלא הוא ביצע אך לא פצה פה או הגיב. לכן, לא ברור מאיפה נובעת ההחלטה לדווח כי בצה"ל מתכוונים לרכז הכול לכדי תגובה אחת – בזמן ובמקום שמתאים להם.
צריך להגיד באופן ברור: החלטה כזו היא לא אסטרטגיה, היא במקרה הטוב, תירוץ קלוש. כשמערכת הביטחון רוצה להגיב היא יודעת גם להילחם בדרג המדיני, שצריך לומר, כלל לא כונס כדי לדון באסטרטגיה החדשה הזו.