משבר אי־מינוי השרים בממשלה מחריף ואיתו גם הטון השיפוטי בבג"ץ. היום (א') אחר הצהריים יתקיים דיון משלים בבית המשפט העליון בעתירת התנועה לאיכות השלטון והתנועה לטוהר המידות, לאחר שהנשיאה אסתר חיות הורתה על הוצאת צו על תנאי המורה לממשלה לנמק עד הצהריים מדוע לא ימונו כלל השרים החסרים בממשלה, ובראשם שר המשפטים.
הדיון הראשון בעתירה התקיים ביום חמישי האחרון בו ביקרו הנשיאה חיות והשופטים עוזי פוגלמן וניל הנדל את הממשלה וראשיה, וכן את עמדת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שביקש בתחילה לדחות את הדיון עד לתחילת חודש מאי. הנשיאה חיות דרשה, כאמור, תשובות קונקרטיות מהממשלה ומהיועץ באמצעות נציגת המדינה באשר לשאלה מתי ימונו השרים החסרים. לבקשת נציגת המדינה נעתרה הנשיאה להפסקה בת ארבע שעות בה התכנסו לדיון משותף ראש הממשלה יחד עם שר הבריאות והשר לביטחון פנים בעניין משמעותי שמהווה מכשול להתנהלות תקינה של בתי המשפט בהיעדר שר משפטים. הדיון נסוב סביב העובדה שבהיעדר שר משפטים לא ניתן להמשיך את תקנות סדרי הדין בתקופת הקורונה בה עצורים ואסירים לא היו מובאים לבית המשפט אלא משתתפים בדיון באמצעות היוועדות וידאו מרחוק.
לאחר ההפסקה יתכנסו שוב הצדדים לדיון. נציגת המדינה עדכנה כי עוד היום יוצג מתווה שיפתור את הקושי בקיום דיונים בנוכחות עצורים ואסירים שחלקם אינם מחוסנים או לחילופין, תובא לישיבת הממשלה הצעה למינוי שר משפטים.
"החלל השלטוני מביא למצב של חוסר סבירות קיצוני", העירה הנשיאה חיות בדיון, "יש חוות דעת רפואית שאומרת שאי אפשר לחזור למצב של הבאת עצורים ואסירים לבתי משפט כי רק תשעה אחוזים מהם מחוסנים. אתם מסכנים את הציבור".
עוד הוסיפה הנשיאה חיות כי עמדת המדינה שהוגשה לבג"ץ לא ברורה. "אתם כותבים 'לאלתר' אבל אי אפשר להבין מה אתם טוענים. אי אפשר לכתוב 'לאלתר' ולבקש לחכות עד מאי".
השופטים פוגלמן והנדל הצטרפו לביקורת על המדינה. "המכתב שלכם מדיר שינה, אי אפשר להשאיר את זה פתוח", אמר השופט פוגלמן, "מינויי השרים זה עניין חוקתי ומשטרי מובהק, לא עניין פוליטי".
מלבד תפקיד שר המשפטים, חמישה משרדים נוספים לא מאוישים, אך זהו המשרד המשמעותי ביותר לצורך קיומה של הממשלה והמשך התנהלות המדינה. בהיעדרו, צומצמו סמכויות הקבינט המדיני־ביטחוני וקבינט הקורונה, וכן לא ניתן לבצע מינויי בכירים במשרד המשפטים וכך בעלי התפקידים בו נשארים כממלאי מקום בלבד. בנוסף, לא ניתן להסגיר עבריינים לחו"ל או להעביר ישראלים למאסר בישראל.
יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא לא הביע תקווה גדולה מדי מתשובות המדינה. בתום הדיון אמר: "אנחנו מכירים את השחקנים. יהיה דיון ולא תהיה שום החלטה. יש פה נאשם בפלילים שמנסה להימלט מאימת הדין ולכן יעשה הכול על מנת שלא למנות שר משפטים. גם אם יהיה פסק דין עם צו מוחלט למנות שר משפטים – לא ימונה שר משפטים".
בתוך כך, ביום שישי שלח היועץ המשפטי לממשלה מכתב עדכון לראש הממשלה נתניהו ולראש הממשלה החליפי גנץ על הוצאת הצו על תנאי בבג"ץ. "בדיון הדגישו השופטים את החומרה הרבה בה הם רואים את המצב עליו התרעתי בפניכם בחודשיים האחרונים, וקיים בו 'חלל שלטוני'", כתב מנדלבליט.
"אשוב ואזכיר כי בינתיים, החל מיום חמישי בבוקר, מגיעים לבתי המשפט כלל העצורים והאסירים שבעניינם קבועים דיונים, באופן אשר לפי חוות דעת של ד"ר שרון אלרעי פרייס ושל ד"ר ליאב גולדשטיין, קצין הרפואה הראשי של שירות בתי הסוהר, מסכן את בריאות הציבור", ממשיך מנדלבליט.
עוד הוסיף היועמ"ש כי "אכן, שיקולים פוליטיים כאלה ואחרים אינם יכולים להצדיק חוסר מעש ממשלתי, אשר פוגע באינטרסים ציבוריים חיוניים. אבקשכם לפעול בדחיפות להסדרת הדברים".
הרכב השופטים יתכנס שוב בשעה 16:00 לדיון מסכם לאור תשובות המדינה לבג"ץ באשר לאי־מינוי השרים ובאשר למתווה הבאת עצורים ואסורים לבתי המשפט.
יש מקום להעריך כי השופטים יורו לממשלה למנות את כלל השרים או לכל הפחות שר משפטים עד תאריך מסוים, ובינתיים להביא את מתווה הצגת האסירים לבתי המשפט לאישור הממשלה בהקדם האפשרי.