יפן תזרים לאוקיינוס השקט יותר ממיליון מטרים מעוקבים של מים שזוהמו ביסודות רדיואקטיביים בתחנת הכוח הגרעינית פוקושימה – כך הודיעה הממשלה בטוקיו השבוע, וגררה תגובה אזורית זועמת והתנגדות חריפה מצד קהילות הדייגים המקומיות. זאת אף שהתהליך יחל רק בעוד כמה שנים ועשוי להימשך עשרות שנים. ממשלת יפן טוענת שהמהלך בטוח למדי: המים ידוללו ויעברו טיפול שיסיר מהם כמעט את כל היסודות הרדיואקטיביים.
כ־1.25 מיליון מ"ק מים מזוהמים הצטברו במכלים בתחנת הכוח הגרעיני שקרסה באסון הצונאמי שלאחר רעידת האדמה ב־2011. חלק מהמים שימשו לצינון התחנה, וחלקם הם מי גשמים ומי תהום שחלחלו אליה. הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אישרה את סילוק המים מתחנת הכוח, העוברת תהליכי פירוק. ראש ממשלת יפן יושיהידה סוגה אמר בישיבה עם שרי ממשלתו שסילוק המים הוא "משימה חיונית", והוא ייערך רק "לאחר הבטחת רמות הבטיחות של המים", ואמצעים שימנעו "פגיעה במוניטין של התוצרת היפנית".
מערכת שאיבה וסינון נרחבת שואבת מדי יום טונות של מים מזוהמים מתחנת הכוח הפגועה, ומסננת מהם את רוב היסודות הרדיואקטיביים. אבל בקהילות הדייגים חוששים ששפיכת המים לאוקיינוס תפגע באמון הצרכנים בדגה המקומית. "אמרו לנו שלא יזרימו את המים לים ללא תמיכת הדייגים", אומר קנג'י טקייה, מנהל קואופרטיב דייגים מקומי. "איננו יכולים לגבות את המהלך הזה שמפר את ההבטחה, ומבקש להזרים את המים לים באופן חד־צדדי". טומאקי קוביקאווה, נשיא TEPCO, החברה שמתפעלת את תחנת הכוח, אמר שיינקטו "צעדים למניעת שמועות רעות".
משרד החוץ של סין תקף את ההחלטה היפנית ואמר שהיא התקבלה "ללא התחשבות בפקפוקים ובהתנגדויות". עוד אמרה סין שהגישה היפנית "חסרת אחריות ותפגע קשות בבריאות הציבור ובביטחון הבינלאומי". משרד החוץ של דרום קוריאה כינה את ההחלטה "סיכון לסביבה הימית", ואז הודיע שזימן את השגריר הקוריאני לשוב מיפן, כאות מחאה. מנגד, מחלקת המדינה האמריקנית אמרה שיפן הפגינה שקיפות בקבלת ההחלטה, ושהיא "אימצה גישה התואמת את תקני הבטיחות המקובלים בעולם".
הוויכוח על הטיפול במים נמשך שנים, בשעה שהמקום במכלי המים באתר הלך ואזל. ועדה ממשלתית אישרה בעבר לדלל את המים המטופלים ולהזרים אותם לאוקיינוס או לשחררם לאוויר באידוי; לפי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית שתי האפשרויות מקובלות. "החלטת ממשלת יפן תואמת את הנוהג בעולם, אף שכמות המים הרבה בפוקושימה הופכת אותו למקרה ייחודי ומורכב", אמר בשבוע שעבר מנכ"ל סבא"א, רפאל מריאנו גרוסי.
ארגון גרינפיס תקף את ממשלת יפן ש"הכשילה שוב את תושבי פוקושימה": "החלטת הממשלה לא שומרת על הסביבה ומתעלמת מההתנגדות ומחששותיהם של תושבי פוקושימה ושל כלל אזרחי יפן", אמרה פעילת הסביבה קזו סוזוקי.
תהליך הסינון מנקה אמנם את רוב היסודות הרדיואקטיביים מהמים, אך מותיר את חלקם, ובהם טריטיום. דובר ממשלת יפן קטסונובו קאטו אמר שהמים ידוללו כדי שיכילו טריטיום ברמות נמוכות מהתקן, ושסבא"א תפקח על התהליך. מומחים טוענים שהיסוד מזיק לבני אדם רק במינון גדול, ועם דילול המים אין בו כל סכנה ניתנת לזיהוי. "מדענים מסכימים שההשפעה על הבריאות זעומה", אומר מיכאקי קאי, מומחה להערכת סיכוני קרינה מאוניברסיטת אוטה למדעי הסיעוד והבריאות ביפן.
בניגוד לעמדה הזו, תובעים מקומיים שהגישו תביעות נזיקין נגד TEPCO והממשלה דרשו "לבטל מיד" את ההחלטה. "הזרמת המים לאוקיינוס עוד תתנקם בנו", הם טוענים.