הנתונים בדבר כמות הביקורים שקיימו שופטים ונציגים אחרים של מערכת בתי המשפט במוסדות לאשפוז פסיכיאטרי וכן במוסדות לנוער או חוסים ובבתי אבות בין השנים 2018-2020 נחשפים היום לראשונה במקור ראשון.
מהנתונים עולה כי בשנת 2018 נפגשה נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות עם בני נוער השוהים בכפרי נוער ועם אנשים עם מוגבלות. כך למשל, הנשיאה נפגשה עם משתתפי תכנית נט.חבר – רשת חברתית לאנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית וכן עם קבוצה של אנשים עם אוטיזם בתפקוד בינוני החברים בארגונים "בקהילה" ו"אלו"ט". עוד נפגשה הנשיאה עם בני נוער השוהים בכפרי נוער ובפנימיות באזור המשתתפים במיזם "פסיעה ראשונה באקדמיה".
ומה לגבי השופטים ששופטים את אותן האוכלוסיות? מהנתונים עולה כי השופטת מיכל קפלן-רוקמן, נשיאת בתי המשפט השלום לנוער, ביקרה בין השנים 2018-2020 עשר פעמים במסגרות אליהם מופנים קטינים על ידי בית המשפט. בין המוסדות ניתן למצוא את הפנימיות אלישיב ורננים, מלכישוע ויפתח. הרקע למפגשים היה מפגש עם קטין נזקק טרם כתיבת החלטה בעניין דרכי הטיפול עבורו, וכן שיחות מזדמנות עם קטינים החוסים במסגרות השונות.
פרטים יותר מעניינים ניתן היה למצוא לגבי שופטים שניהלו דיונים שלמים במוסדות הנזכרים. כך למשל שופטת בית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב, נלי רוסמן גליס, שהלכה לשמוע אישה חוסה בבית האבות נופי קטמון בירושלים.
השופטת אילת אילן-תבורי מבית המשפט לענייני משפחה בפתח-תקווה, נסעה לבדוק את בית זיו, מוסד שמהווה חלופת מעצר לקטינים בכפר יונה. סגן נשיא בית המשפט השלום בראשון לציון, נחשון פישר, נסע לפנימיית הדסים לבקר קטין לאחר שהוא הוצא למסגרת חוץ ביתית. השופטת מיכל דבירי-רוזנבלט מבית המשפט לענייני משפחה בירושלים ביקרה בפנימיית הילדים קרית צאנז בעיר בשביל להתרשם מהמקום בעקבות תיק נזקקות.
ומה עשו העליונים? נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, השופט יצחק עמית, השופטת דפנה ברק-ארז, השופטת ענת ברון, השופט יוסף אלרון והשופטת יעל וילנר ביקרו בכפר השיקומי עלה נגב שם הם עברו סיור מודרך במרכזי הכפר השונים ביניהם המרכז לשיקום יום, גן הילדים, הבריכה ההידרותרפית, בי"ח סיעודי מורכב, ביה"ס לחינוך מיוחד, מרכז התעסוקה, הספארי וחוות הרכיבה. לסיור הזה הצטרפו נשיאות העליון בדימוס: מרים נאור ודורית בייניש והשופטים בדימוס אליקים רובינשטיין ועדנה ארבל.
חשיבותם של הנתונים נובעת מכך שהשופטים מקבלים החלטות בנוגע לאותם אוכלוסיות כמו למשל האם להכניס או להוציא אנשים ממוסדות אשפוז או ממסדות לנוער. הנתונים נכונים לתחילת חודש אפריל הנוכחי והם נמסרו בעקבות בקשת חופש מידע שהגישה תנועת "הצלחה" העוסקת בקידום הרגולציה הכלכלית באמצעות עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של התנועה.
המסקנה שניתן לגזור מהנתונים היא כי השופטים מתעניינים בנעשה בגורל האנשים עליהם הם מקבלים החלטות אך עם זאת לא ניתן להתעלם שמדובר בביקורים שנעשים אחת לשנה ובדרך כלל למשך שעות ספורות בלבד.